3 °C Budapest

Rekord ivóvíz-áremelés várható - már asztalon a kompenzációs rendszer!

Pénzcentrum
2007. február 1. 09:30

Várhatóan a napokban érkezik meg az Európai Bizottság válasza hazánk halasztási kérelmére, amelyben újabb három évet kér az ivóvíz bór-, nitrit- és fluoridtartalmának csökkentésének megvalósítására - írja a Magyar Hírlap.

A 129 magyarországi település vízhálózatát érintő problémák megoldásához szükséges beruházásokat december 25-ig kellett volna befejezni, a sokmilliárdos programhoz azonban sem uniós, sem hazai forrásokból nem jutott elég pénz, ráadásul technikai okok is hátráltatták a munkálatokat.

A magas bór-, nitrit- és fluoridtartalom főként az alföldi régióban jellemző, de országszerte találhatunk olyan településeket, ahol a lehető leghamarabb meg kell építeni a tisztítókat vagy új vízbázisokat kell kialakítani. Az illetékes minisztérium szerint azonban mindez teljesíthető uniós forrásokból 2009-ig.

A vízminőséggel azonban nem csak a fent említett három elem esetében vannak gondok, egyes helyeken, főként Baranya és Somogy sok településén az arzén, míg máshol a jód-, az ammónium-, a mangán- és a vastartalom a nehézségek forrása.

Aggodalomra azonban az ÁNTSZ szerint semmi ok, a vízfogyasztás ugyanis az érintett településeken sem jelent egészségügyi kockázatot, és a felügyelet is fokozott figyelmet fordít a vízminőség folyamatos ellenőrzésére.

Abban az esetben, ha a Brüsszelből érkező válasz nemleges, hazánk várhatóan egy Európai Bírósági eljárás vár, amelynek végén a görög és a spanyol példa alapján, jókora pénzbírságra számíthatunk.

A beruházásokat azonban mindenképpen végre kell hajtani, sőt sok településen gondot okoz a rozsdásodó, elöregedő vízhálózat, amely ugyancsak felújításra vár, amelyet végül a fogyasztók fizetnek majd meg. Az érintett területeken ugyanis a beruházások következtében jelentősen megemelkedhet a vízdíj, amely már most is óriási szórást mutat: 100 és 2000 forint között van jelenleg egy köbméter ivóvíz ára. Bár utóbbi esetben automatikusan kompenzáció jár a fogyasztóknak.

A drágulás azonban nem egyenlő mértékben érint a lakosságot, ezért már megkezdték egy olyan szociális alapon járó kompenzációs rendszer kidolgozását, a részletekről azonban még nem tudott felvilágosítást adni a minisztérium.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?