16 °C Budapest

Rekord ivóvíz-áremelés várható - már asztalon a kompenzációs rendszer!

Pénzcentrum
2007. február 1. 09:30

Várhatóan a napokban érkezik meg az Európai Bizottság válasza hazánk halasztási kérelmére, amelyben újabb három évet kér az ivóvíz bór-, nitrit- és fluoridtartalmának csökkentésének megvalósítására - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 129 magyarországi település vízhálózatát érintő problémák megoldásához szükséges beruházásokat december 25-ig kellett volna befejezni, a sokmilliárdos programhoz azonban sem uniós, sem hazai forrásokból nem jutott elég pénz, ráadásul technikai okok is hátráltatták a munkálatokat.

A magas bór-, nitrit- és fluoridtartalom főként az alföldi régióban jellemző, de országszerte találhatunk olyan településeket, ahol a lehető leghamarabb meg kell építeni a tisztítókat vagy új vízbázisokat kell kialakítani. Az illetékes minisztérium szerint azonban mindez teljesíthető uniós forrásokból 2009-ig.

A vízminőséggel azonban nem csak a fent említett három elem esetében vannak gondok, egyes helyeken, főként Baranya és Somogy sok településén az arzén, míg máshol a jód-, az ammónium-, a mangán- és a vastartalom a nehézségek forrása.

Aggodalomra azonban az ÁNTSZ szerint semmi ok, a vízfogyasztás ugyanis az érintett településeken sem jelent egészségügyi kockázatot, és a felügyelet is fokozott figyelmet fordít a vízminőség folyamatos ellenőrzésére.

Abban az esetben, ha a Brüsszelből érkező válasz nemleges, hazánk várhatóan egy Európai Bírósági eljárás vár, amelynek végén a görög és a spanyol példa alapján, jókora pénzbírságra számíthatunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beruházásokat azonban mindenképpen végre kell hajtani, sőt sok településen gondot okoz a rozsdásodó, elöregedő vízhálózat, amely ugyancsak felújításra vár, amelyet végül a fogyasztók fizetnek majd meg. Az érintett területeken ugyanis a beruházások következtében jelentősen megemelkedhet a vízdíj, amely már most is óriási szórást mutat: 100 és 2000 forint között van jelenleg egy köbméter ivóvíz ára. Bár utóbbi esetben automatikusan kompenzáció jár a fogyasztóknak.

A drágulás azonban nem egyenlő mértékben érint a lakosságot, ezért már megkezdték egy olyan szociális alapon járó kompenzációs rendszer kidolgozását, a részletekről azonban még nem tudott felvilágosítást adni a minisztérium.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20