5 °C Budapest

Magas a vízszámla? - Íme egy megoldás

Pénzcentrum
2006. szeptember 6. 12:00

Drága a vízszámla? Szorít a csomag? Pedig egyszerű a megoldás, igaz nem minden esetben alkalmazható. A kulcs az esővíz! Igen-igen, így első hallásra sokaknak furcsának tűnhet a dolog, pedig némi utánajárással és egy kevés befektetéssel sokat spórolhatunk.

Drága a vízszámla? Szorít a csomag? Pedig egyszerű a megoldás, igaz nem minden esetben alkalmazható. A kulcs az esővíz! Igen-igen, így első hallásra sokaknak furcsának tűnhet a dolog, pedig némi utánajárással és egy kevés befektetéssel sokat spórolhatunk.

A legolcsóbb vízdíj köbméterenként 85, a legdrágább 588 forint volt tavaly a lakosság körében. A csatornadíjaknál ennél is szélesebb az olló: ott 27 és 630 forint között változnak az árak. És sejthetjük, hogy ezek a díjak a közeljövőben magasabbak lesznek, mintsem csökkennének. Tehát nézzük, mit tehetünk?!

Az esővíz gyűjtésére leginkább ott van mód és lehetőség, ahol kert, illetve udvar is tartozik a házhoz. A legegyszerűbb, esővízgyűjtő hordó alkalmazásától kezdve, a bonyolultabb és komplexebb technológiág elég széles a paletta és számtalan cég foglalkozik hazánkban ezek gyártásával, forgalmazásával, illetve telepítésével.

Legelső lépés, hogy eldöntsük, mire szeretnénk felhasználni az esővizet. Ez ugyanis nagyban meghatározza a későbbi költségeinket. Nem mindegy, hogy a kertet szeretnénk öntözni az összegyűjtött csapadékkal vagy a mosogató-, illetve mosógép üzemeltetését akarjuk vele megoldani, vagy ivóvizet szeretnénk megtakarítani.

Elsőként foglalkozzunk a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldással! Az esővízgyűjtő hordót már igen régóta használják a kertes házban élők, ugyanis ezzel remekül megoldható a dísznövények öntözése az aszályos nyári napokon. Azonban, ezekből is gyártanak már speciálisan erre a célra termékeket. A sötétített hordókkal ugyanis elkerülhető a víz algásodása és a vashordókkal szemen még korrózióálló is. Egy ilyen 120 l termék ára 3700 és 8000 forint között mozog, kereskedőtől függően.

Ez a megoldás minimális megtakarítást jelent, de ha komolyabban vesszük a kérdést, sokkal jobban is járhatunk: egy 100 négyzetméteres tetőről ugyanis évente 50-60 köbméter esővíz is gyűjthető, és ennek teljes újrahasznosításával akár 50 százalékos ivóvíz-megtakarítás is elérhető.

Azonban ehhez már komolyabb technológiára van szükségünk. Mindenképpen tározót kell építenünk, szivattyút és víztisztítót kell vásárolnunk, és számolni kell a beépítés költségeivel is.

A rendszer lelke egy megfelelő méretű tározó, mely a háztetőről lefolyó csapadékot összegyűjti. Optimális esetben egy körülbelül 30-40 négyzetméteres tetőfelülethez 1 köbméteres tartálytérfogat szükséges. Efölé kerül az úgynevezett dóm, mely a fagyhatár alatti vízszint elérése miatt szükséges. A tartályhoz kapcsolódik a többlépcsős szűrőrendszer, a frissvíz-utántöltő és a kiemeléshez szükséges szivattyú. Ez utóbbi lehet egy egyszerű búvárszivattyúval, de természetesen professzionális megoldások is léteznek. Ez utóbbiak automatikus frissvíz utántöltéssel és vízellátórendszerrel, szintmérőkkel vannak ellátva.

Öt-hat köbméteresnél nagyobb tartályt nem érdemes alkalmazni, mert ebben az esetben nem biztosított a víz frissülése. A tartály túltöltődését elkerülendő szükséges az esővíz kivezetése is: ez történhet esővízcsatornába, élővízbe, vagy pedig szikkasztóba.

Maga az esővízgyűjtő lehet sorozatgyártott műanyagtartály, előre gyártott vasbeton tartály, vagy helyben készített betonozott víztározó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az előre gyártott vagy épített betontartály önmagában valamivel olcsóbb a műanyagnál: literenként 30 forinttól kezdődő árral kell számolnunk, amelyhez hozzájön még a telepítés költsége: Egy száz négyzetméteres családi házra számított 5-6 köbméteres betonciszterna telepítéssel együtt körülbelül 300 ezer forintból jön ki.

Házilag zsaluzással építhetünk víztározó betontartályt, melyet kívül és belül is vízzáró vakolattal kell bevonni. Ezek költsége 100-150 ezer forint körül mozog. A házilag ily módon készített tartályt néha javítgatni kell.

A sorozatgyártott műanyag tartályok egy kicsivel drágábbak: itt 40-50 forintos árral lehet számolni literenként. Ez egy száz négyzetméteres családi házhoz szükséges 6 köbméteres tartály esetén 3-400 ezer forintos beruházást jelent, viszont ehhez lényegesen kisebb telepítési költség járul. A műanyag tartályok önsúlya kicsi, ezért szállítási költségük alacsonyabb, beépítésük, kezelésük, pedig lényegesen könnyebb. Elhelyezésük lényegesen kisebb rombolással jár, így az utólagos telepítésük is nagyobb károkozás nélkül elvégezhető. A betontartállyal szembeni további előnyük, hogy a föld alá helyezve gyakorlatilag tökéletes vízzárást, és tartósságot biztosítnak.

Házi kivitelezés esetén sokkal, könnyebb ezekkel dolgozni, mivel telepítésük csak egy földmunkagépet és vízvezeték szerelőt igényel. A gyári csatlakozóknak köszönhetően az egész munka mindössze 6-8 óra alatt elkészül. A telepítésnél célszerű arra törekedni, hogy a tartály az épülettől ne kerüljön 5-10 méternél távolabb: ezzel lényegesen megkönnyíthetjük, és egyben olcsóbbá is tehetjük az ereszek csövezését, valamint a házba történő bekötést. Nagyon fontos, hogy a tározó vízszintes területre kerüljön: a lejtés nem haladhatja meg a 15 százalékot.

Ha a ciszternát a gépkocsibeálló alá helyezzük, speciális tartályt kell vásárolnunk, amely 20-30 százalékkal drágább. Ezek speciális, duplafalú és erősített műanyagtartályok, melyek kibírnak nagyobb terhelést is. A beton ciszternáknak ebben az esetben erősített födémet vagy áthidalást kell készíteni, hogy alkalmasak legyenek gépkocsiterhelésre is.

Az esővíz-újrahasznosítás történhet kizárólag házon belül is. Ebben az esetben a tartálytérfogat minimumát nem a tetőfelület alapján kell meghatározni, hanem a házban élők száma szerint: az egy főre eső körülbelül 800 literes fogyasztás alapján, egy 3-4 tagú család számára elegendő egy 2,5-3 köbméteres tartály. A megtakarítás ebben az esetben is számottevő, akár 40 százalék körüli is lehet. Irodaházak esetében még többet spórolhatunk: ilyenkor a felhasznált vízmennyiség 70-80 százaléka is lehet újrahasznosított.

Tehát, aki rendelkezik megfelelő hellyel és szeretné "megszorítani" a vízszámlát annak ezek a technológiák remek lehetőséget kínálnak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem