12 °C Budapest

Tényleg szűkmarkúvá tesz a gazdagság?

Pénzcentrum
2007. január 24. 15:00

Már szinte közhelyként tartjuk számon, hogy pénzzel nem lehet sem boldogságot, sem szeretet vásárolni. Azonban mi a helyzet azzal a sztereotípiával, amely arról szól, hogy aki tehetősebb az bizony fukarabb is? Ezt vizsgálta egy új, amerikai magatartási tanulmány.

A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy azok az emberek, akik jóval többet gondoltak a pénzre, vagy érintkeztek azzal, vagy a pénzhez kapcsolódó dolgokkal, kevésbé voltak segítőkészek, figyelmesek. Sőt mi több kevesebbszer folyamodtak segítségért, vagy voltak hajlandóak együttműködni valamely feladat megoldásában, mint azok, akiket nem "stimuláltak" pénzzel.

Ugyanakkor, hogy valami pozitív dolgot is kiemeljük, azok a tesztalanyok, akik összeköttetésben álltak a pénzzel valamilyen formában, sokkal önállóbbaknak bizonyultak, és tovább dolgoztak a kiadott feladaton, mielőtt segítséget kértek volna.

Kathleen Vohs, a UM Carlson School of Management marketing professzora, a tanulmány egyik szerzője kiemelte, hogy a pénz ugyan nem minden rossz dolog forrása, azonban okozhat közömbösséget. A professzor szerint ennek a kutatásnak a kimenetele egyaránt értelmezhetó jóként és rosszként. Attól függően, hogy mit akarunk a pénzzel kapcsolatban kiemelni, eltúlozhatjuk vagy háttérbe szoríthatjuk a pénz szerepét.

A kutatás eredményeképp például nem ajánlatos pénzjutalommal motiválni alkalmazottainkat olyan feladatok esetén, mikor kifejezetten együttműködésre, csoportmunkára van szükség. Ugyanakkor, ha épp arra van szükségünk, hogy önállóan oldjon meg az alkalmazott egy feladatot, akkor jó, ha pénzt ajánlunk fel cserébe.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06