22 °C Budapest

Fogyással gazdagabb lehetsz?!

Pénzcentrum
2006. november 16. 15:00

Egy, a Brit Medical Journey-ben publikált friss felmérés szerint minél egészségesebb valaki, annál gazdagabbá válhat. A tanulmány az egészségi és pénzügyi állapot közti kapcsolatot vizsgálja újszerű módon a fejlett országokban, s hasonló következtetésekre jutott mint a feltörekvő országokra vonatkozó felmérések, nevezetesen hogy a beteg társadalom sokba kerül.

A fent említett tétel azon az egyszerű összefüggésen alapul, hogy aki egészséges az termelékenyebb munkahelyén, s többet is tud dolgozni, mivel nem vesz ki betegszabadságot, tehát többet is keres. Ezek után egyértelműnek tűnik, hogy az egészségünkbe való befektetés, nagy hozamot eredményez nem csupán az egyének számára, hanem a családok, sőt az egész társadalom nyerhet belőle. Általában érvényesül az a tétel, hogy a férfiak, ha a feleségük beteg lesz kevesebbet dolgoznak, míg a nők, ha a férjüknek kell a munkától távol maradniuk, többet. Így vagy úgy, de mindenképpen nehezebb helyzetbe kerül a család.

Martin McKee, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzorának jutott eszébe az ötlet, hogy ne csak a szegény országokban vizsgálják meg az egészségi állapot és a gazdagság közötti kapcsolatot, hanem a tehetősebbeknél is.

A kutatás néhány érdekes, és első hallásra nehezen hihető következtetésre jutott: az egyik faktor, amely hatással van a pénzügyi helyzetünkre az az, hogy mennyit álltunk az eső alatt, vagyis inkább az, hogy milyen magasra nőttünk. Mielőtt azonban rögtön Napoleonra és a komplexusára asszociálnánk, nézzük meg a mélyebb összefüggéseket.

A kutatók szerint a magasság a gyermekkori egészségi állapotra vezethető vissza, valamint a body mass indexre (BMI), amely az egészségi állapot indirekt mércéjének számít. Ezek, valamint egyéb faktorok vezetnek arra a következtetésre, hogy a kis emberek, illetve az elhízottak nehezebb sorsa számíthatnak. Ugyanakkor ezek a tényezők inkább a társadalmi elfogadottságra vannak nagyobb hatással, mint magára a termelékenységre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatás célja nem az alacsony, dundi hölgyek elkeserítése, hanem a közegészség fontosságának bemutatása. Egy 5 évvel ezelőtt készített tanulmány szerint a szegény országokban az alapvető egészségügyi feltételek megteremtése is óriási hatással van a gazdasági növekedésre. Egy, a 20. század elejétől a '90-es évek közepéig tartó korszakot felölelő tanulmány szerint a jobb egészség mintegy 30 százalékos gazdasági növekedést eredményezett.

Egy ennél jobb példát mutat egy 26 gazdag országot átfogó 1960 és 2000 közötti időszakra vonatkozó tanulmány, amely kimutatta, hogy a szív-és érrendszeri halálozási arány csökkenése robosztus előrejelzője volt a bekövetkező gazdasági növekedésnek. A modellben 10 százalékos csökkenés 1 százalékos 1 főre jutó jövedelemnövekedést eredményezett. Első ránézésre ugyan nem tűnik hatalmas mértékűnek, azonban hosszútávon mindenképpen lényeges tényező.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem