26 °C Budapest

Fogyással gazdagabb lehetsz?!

Pénzcentrum
2006. november 16. 15:00

Egy, a Brit Medical Journey-ben publikált friss felmérés szerint minél egészségesebb valaki, annál gazdagabbá válhat. A tanulmány az egészségi és pénzügyi állapot közti kapcsolatot vizsgálja újszerű módon a fejlett országokban, s hasonló következtetésekre jutott mint a feltörekvő országokra vonatkozó felmérések, nevezetesen hogy a beteg társadalom sokba kerül.

A fent említett tétel azon az egyszerű összefüggésen alapul, hogy aki egészséges az termelékenyebb munkahelyén, s többet is tud dolgozni, mivel nem vesz ki betegszabadságot, tehát többet is keres. Ezek után egyértelműnek tűnik, hogy az egészségünkbe való befektetés, nagy hozamot eredményez nem csupán az egyének számára, hanem a családok, sőt az egész társadalom nyerhet belőle. Általában érvényesül az a tétel, hogy a férfiak, ha a feleségük beteg lesz kevesebbet dolgoznak, míg a nők, ha a férjüknek kell a munkától távol maradniuk, többet. Így vagy úgy, de mindenképpen nehezebb helyzetbe kerül a család.

Martin McKee, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzorának jutott eszébe az ötlet, hogy ne csak a szegény országokban vizsgálják meg az egészségi állapot és a gazdagság közötti kapcsolatot, hanem a tehetősebbeknél is.

A kutatás néhány érdekes, és első hallásra nehezen hihető következtetésre jutott: az egyik faktor, amely hatással van a pénzügyi helyzetünkre az az, hogy mennyit álltunk az eső alatt, vagyis inkább az, hogy milyen magasra nőttünk. Mielőtt azonban rögtön Napoleonra és a komplexusára asszociálnánk, nézzük meg a mélyebb összefüggéseket.

A kutatók szerint a magasság a gyermekkori egészségi állapotra vezethető vissza, valamint a body mass indexre (BMI), amely az egészségi állapot indirekt mércéjének számít. Ezek, valamint egyéb faktorok vezetnek arra a következtetésre, hogy a kis emberek, illetve az elhízottak nehezebb sorsa számíthatnak. Ugyanakkor ezek a tényezők inkább a társadalmi elfogadottságra vannak nagyobb hatással, mint magára a termelékenységre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás célja nem az alacsony, dundi hölgyek elkeserítése, hanem a közegészség fontosságának bemutatása. Egy 5 évvel ezelőtt készített tanulmány szerint a szegény országokban az alapvető egészségügyi feltételek megteremtése is óriási hatással van a gazdasági növekedésre. Egy, a 20. század elejétől a '90-es évek közepéig tartó korszakot felölelő tanulmány szerint a jobb egészség mintegy 30 százalékos gazdasági növekedést eredményezett.

Egy ennél jobb példát mutat egy 26 gazdag országot átfogó 1960 és 2000 közötti időszakra vonatkozó tanulmány, amely kimutatta, hogy a szív-és érrendszeri halálozási arány csökkenése robosztus előrejelzője volt a bekövetkező gazdasági növekedésnek. A modellben 10 százalékos csökkenés 1 százalékos 1 főre jutó jövedelemnövekedést eredményezett. Első ránézésre ugyan nem tűnik hatalmas mértékűnek, azonban hosszútávon mindenképpen lényeges tényező.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?