13 °C Budapest

Önnek mi a véleménye a Gyurcsány csomagról? - Elmondhatja!

Pénzcentrum
2006. június 19. 09:30

Tíz megkérdezettből kilencnek van véleménye a 2. Gyurcsány - kormány terveiről. A válaszok mérlege az infrastrukturális fejlődés, Magyarország környezeti állapota és a költségvetés egyensúlya tekintetében határozottan pozitív, a közélet tisztasága és a mezőgazdaság helyzete tekintetében viszont negatív.


A június elején megkérdezett felnőtt magyarok 90 százalékának volt valamilyen véleménye a 2. Gyurcsány-kormány elképzeléseiről, és 92 százalékuk vállalkozott arra, hogy értékeljen 11 területet aszerint, hogy javulásra, változatlanságra vagy rosszabbodásra számít-e ezeken a következő négyéves ciklusban. Az adatfelvétel időszakában már sokat lehetett hallani a 2. Gyurcsány-kormány szigorú terveiről, bár a konkrét elképzelések még csak találgatások és kiszivárogtatások formánjában kerültek a közvélemény elé. A polgárokat azonban nem lepték meg túlságosan ezek a nyilvánosságra került elképzelések, a többség alapvetően ilyesmire számított, vagy valami rosszabbra, és elsősorban az ellenzéki pártok támogatói adtak hangot a csalódottságuknak, ők viszont valószínűleg eleve sem feltételeztek túl sok jót a 2. Gyurcsány-kormányról.

Amikor a Marketing Centrum kérdezőbiztosai arra kérték az embereket, hogy értékeljenek 11 területet aszerint, hogy mire számítanak a következő négy évben, a megkérdezettek 8 százaléka kitért a véleménynyilvánítás elől, a többiek körében viszont a pozitív válaszok voltak gyakoribbak, mint a negatívak. A legtöbben a költségvetés egyensúlyánál várnak javulást, és ez teljesen szinkronban van mindazzal, ami az adatfelvétel időszakáig napvilágot látott a kormány elképzelései közül. Ezen kívül az infrastrukturális fejlődés, és az egészségügy területén számítanak a legtöbben pozitív változásra.
A válaszok mérlege a demokrácia helyzetének változása esetében viszont negatív, ami valószínűleg a kormányzati struktúra átalakításával kapcsolatos kritikus hangoknak is köszönhető.

A válaszok megoszlására természetesen a pártállás hat a legerősebben, és a Fidesz támogatók körében valamennyi területen negatív a válaszok mérlege, míg a kormánypártiak körében mind a 11 terület esetében azok vannak többségben, akik javulásra számítanak. A legnagyobb pártállás szerinti különbségeket a költségvetési egyensúly és az egészségügyi ellátás színvonalának megítélésénél találtuk, és a Fidesz támogatók számottevő része csak az infrastrukturális fejlődés, illetve Magyarország környezeti állapotának alakulása tekintetében hajlik az optimizmusra, de e körben még ezeken a területeken is egy kicsivel többen számítanak rosszabbodásra, mint javulásra.

A pártálláson kívül más szempontok szerint csak elvétve találtunk számottevő eltéréseket. Ezek közül tán az a legfigyelemreméltóbb, hogy a mezőgazdaság helyzetétének várható alakulására gondolva Budapesten többen optimisták, mint pesszimisták, vidéken viszont általános a pesszimizmusra való hajlam. Ugyanakkor a vidéki nagyvárosokban többen borúlátóak, mint a községekben és a kisvárosokban.

Amikor egyszerre néztük az összes választ, akkor azt találtuk, hogy mind a 11 terület megítélése szorosan együtt jár az összes többi terület megítélésével, így a 11 válasz átlaga finoman és megbízhatóan méri a válaszadók általános várakozásait a 2. Gyurcsány-kormány négyéves időszakával kapcsolatban. A -100 és +100 pont közt szóródó mutató átlaga végül is +2 pontnak adódott, de ennél többet mond az, hogy a válaszadók 46 százaléka körében egyértelműen pozitív a mutató, miközben csak 38 százalékuk körében egyértelműen negatív. A hiányzó 16 százalék nem nagyon számít változásokra, így a körükben nulla körüli a mutató értéke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legoptimistábbnak természetesen az MSZP hívei bizonyultak. E körben +38 pont a válaszok mérlege, de az SZDSZ támogatói körében is +22 pont az átlag. Ugyanakkor a Fidesz hívei körében -27 pont ugyanez az érték.

A pártálláson túl csak életkor szerint találtunk eltéréseket: a legfiatalabbak és a legidősebbek átlaga határozottan pozitív, a 30-44 éveseké viszont negatív, végül a 45-59 évesek körében pedig nullára állt be a mutató átlaga.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem