13 °C Budapest

Önnek mi a véleménye a Gyurcsány csomagról? - Elmondhatja!

Pénzcentrum
2006. június 19. 09:30

Tíz megkérdezettből kilencnek van véleménye a 2. Gyurcsány - kormány terveiről. A válaszok mérlege az infrastrukturális fejlődés, Magyarország környezeti állapota és a költségvetés egyensúlya tekintetében határozottan pozitív, a közélet tisztasága és a mezőgazdaság helyzete tekintetében viszont negatív.


A június elején megkérdezett felnőtt magyarok 90 százalékának volt valamilyen véleménye a 2. Gyurcsány-kormány elképzeléseiről, és 92 százalékuk vállalkozott arra, hogy értékeljen 11 területet aszerint, hogy javulásra, változatlanságra vagy rosszabbodásra számít-e ezeken a következő négyéves ciklusban. Az adatfelvétel időszakában már sokat lehetett hallani a 2. Gyurcsány-kormány szigorú terveiről, bár a konkrét elképzelések még csak találgatások és kiszivárogtatások formánjában kerültek a közvélemény elé. A polgárokat azonban nem lepték meg túlságosan ezek a nyilvánosságra került elképzelések, a többség alapvetően ilyesmire számított, vagy valami rosszabbra, és elsősorban az ellenzéki pártok támogatói adtak hangot a csalódottságuknak, ők viszont valószínűleg eleve sem feltételeztek túl sok jót a 2. Gyurcsány-kormányról.

Amikor a Marketing Centrum kérdezőbiztosai arra kérték az embereket, hogy értékeljenek 11 területet aszerint, hogy mire számítanak a következő négy évben, a megkérdezettek 8 százaléka kitért a véleménynyilvánítás elől, a többiek körében viszont a pozitív válaszok voltak gyakoribbak, mint a negatívak. A legtöbben a költségvetés egyensúlyánál várnak javulást, és ez teljesen szinkronban van mindazzal, ami az adatfelvétel időszakáig napvilágot látott a kormány elképzelései közül. Ezen kívül az infrastrukturális fejlődés, és az egészségügy területén számítanak a legtöbben pozitív változásra.
A válaszok mérlege a demokrácia helyzetének változása esetében viszont negatív, ami valószínűleg a kormányzati struktúra átalakításával kapcsolatos kritikus hangoknak is köszönhető.

A válaszok megoszlására természetesen a pártállás hat a legerősebben, és a Fidesz támogatók körében valamennyi területen negatív a válaszok mérlege, míg a kormánypártiak körében mind a 11 terület esetében azok vannak többségben, akik javulásra számítanak. A legnagyobb pártállás szerinti különbségeket a költségvetési egyensúly és az egészségügyi ellátás színvonalának megítélésénél találtuk, és a Fidesz támogatók számottevő része csak az infrastrukturális fejlődés, illetve Magyarország környezeti állapotának alakulása tekintetében hajlik az optimizmusra, de e körben még ezeken a területeken is egy kicsivel többen számítanak rosszabbodásra, mint javulásra.

A pártálláson kívül más szempontok szerint csak elvétve találtunk számottevő eltéréseket. Ezek közül tán az a legfigyelemreméltóbb, hogy a mezőgazdaság helyzetétének várható alakulására gondolva Budapesten többen optimisták, mint pesszimisták, vidéken viszont általános a pesszimizmusra való hajlam. Ugyanakkor a vidéki nagyvárosokban többen borúlátóak, mint a községekben és a kisvárosokban.

Amikor egyszerre néztük az összes választ, akkor azt találtuk, hogy mind a 11 terület megítélése szorosan együtt jár az összes többi terület megítélésével, így a 11 válasz átlaga finoman és megbízhatóan méri a válaszadók általános várakozásait a 2. Gyurcsány-kormány négyéves időszakával kapcsolatban. A -100 és +100 pont közt szóródó mutató átlaga végül is +2 pontnak adódott, de ennél többet mond az, hogy a válaszadók 46 százaléka körében egyértelműen pozitív a mutató, miközben csak 38 százalékuk körében egyértelműen negatív. A hiányzó 16 százalék nem nagyon számít változásokra, így a körükben nulla körüli a mutató értéke.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A legoptimistábbnak természetesen az MSZP hívei bizonyultak. E körben +38 pont a válaszok mérlege, de az SZDSZ támogatói körében is +22 pont az átlag. Ugyanakkor a Fidesz hívei körében -27 pont ugyanez az érték.

A pártálláson túl csak életkor szerint találtunk eltéréseket: a legfiatalabbak és a legidősebbek átlaga határozottan pozitív, a 30-44 éveseké viszont negatív, végül a 45-59 évesek körében pedig nullára állt be a mutató átlaga.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?