Önnek mi a véleménye a Gyurcsány csomagról? - Elmondhatja!

Pénzcentrum
2006. június 19. 09:30

Tíz megkérdezettből kilencnek van véleménye a 2. Gyurcsány - kormány terveiről. A válaszok mérlege az infrastrukturális fejlődés, Magyarország környezeti állapota és a költségvetés egyensúlya tekintetében határozottan pozitív, a közélet tisztasága és a mezőgazdaság helyzete tekintetében viszont negatív.


A június elején megkérdezett felnőtt magyarok 90 százalékának volt valamilyen véleménye a 2. Gyurcsány-kormány elképzeléseiről, és 92 százalékuk vállalkozott arra, hogy értékeljen 11 területet aszerint, hogy javulásra, változatlanságra vagy rosszabbodásra számít-e ezeken a következő négyéves ciklusban. Az adatfelvétel időszakában már sokat lehetett hallani a 2. Gyurcsány-kormány szigorú terveiről, bár a konkrét elképzelések még csak találgatások és kiszivárogtatások formánjában kerültek a közvélemény elé. A polgárokat azonban nem lepték meg túlságosan ezek a nyilvánosságra került elképzelések, a többség alapvetően ilyesmire számított, vagy valami rosszabbra, és elsősorban az ellenzéki pártok támogatói adtak hangot a csalódottságuknak, ők viszont valószínűleg eleve sem feltételeztek túl sok jót a 2. Gyurcsány-kormányról.

Amikor a Marketing Centrum kérdezőbiztosai arra kérték az embereket, hogy értékeljenek 11 területet aszerint, hogy mire számítanak a következő négy évben, a megkérdezettek 8 százaléka kitért a véleménynyilvánítás elől, a többiek körében viszont a pozitív válaszok voltak gyakoribbak, mint a negatívak. A legtöbben a költségvetés egyensúlyánál várnak javulást, és ez teljesen szinkronban van mindazzal, ami az adatfelvétel időszakáig napvilágot látott a kormány elképzelései közül. Ezen kívül az infrastrukturális fejlődés, és az egészségügy területén számítanak a legtöbben pozitív változásra.
A válaszok mérlege a demokrácia helyzetének változása esetében viszont negatív, ami valószínűleg a kormányzati struktúra átalakításával kapcsolatos kritikus hangoknak is köszönhető.

A válaszok megoszlására természetesen a pártállás hat a legerősebben, és a Fidesz támogatók körében valamennyi területen negatív a válaszok mérlege, míg a kormánypártiak körében mind a 11 terület esetében azok vannak többségben, akik javulásra számítanak. A legnagyobb pártállás szerinti különbségeket a költségvetési egyensúly és az egészségügyi ellátás színvonalának megítélésénél találtuk, és a Fidesz támogatók számottevő része csak az infrastrukturális fejlődés, illetve Magyarország környezeti állapotának alakulása tekintetében hajlik az optimizmusra, de e körben még ezeken a területeken is egy kicsivel többen számítanak rosszabbodásra, mint javulásra.

A pártálláson kívül más szempontok szerint csak elvétve találtunk számottevő eltéréseket. Ezek közül tán az a legfigyelemreméltóbb, hogy a mezőgazdaság helyzetétének várható alakulására gondolva Budapesten többen optimisták, mint pesszimisták, vidéken viszont általános a pesszimizmusra való hajlam. Ugyanakkor a vidéki nagyvárosokban többen borúlátóak, mint a községekben és a kisvárosokban.

Amikor egyszerre néztük az összes választ, akkor azt találtuk, hogy mind a 11 terület megítélése szorosan együtt jár az összes többi terület megítélésével, így a 11 válasz átlaga finoman és megbízhatóan méri a válaszadók általános várakozásait a 2. Gyurcsány-kormány négyéves időszakával kapcsolatban. A -100 és +100 pont közt szóródó mutató átlaga végül is +2 pontnak adódott, de ennél többet mond az, hogy a válaszadók 46 százaléka körében egyértelműen pozitív a mutató, miközben csak 38 százalékuk körében egyértelműen negatív. A hiányzó 16 százalék nem nagyon számít változásokra, így a körükben nulla körüli a mutató értéke.

A legoptimistábbnak természetesen az MSZP hívei bizonyultak. E körben +38 pont a válaszok mérlege, de az SZDSZ támogatói körében is +22 pont az átlag. Ugyanakkor a Fidesz hívei körében -27 pont ugyanez az érték.

A pártálláson túl csak életkor szerint találtunk eltéréseket: a legfiatalabbak és a legidősebbek átlaga határozottan pozitív, a 30-44 éveseké viszont negatív, végül a 45-59 évesek körében pedig nullára állt be a mutató átlaga.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?