Gyurcsány csomag - végre egy jó hír!

Pénzcentrum
2006. június 15. 10:00

Duplájára emelkedik a gépjárművek adója, kétszeres terhet fizethetnek jövőre a vállalkozók, felét fizetik ki a bérletnek, de lesz amnesztia a házipénztárra.

Duplájára emelkedik a gépjárművek adója, kétszeres terhet fizethetnek jövőre a vállalkozók, felét fizetik ki a bérletnek, de lesz amnesztia a házipénztárra - írja a Népszabadság.

Három új a dó, 21 módosuló törvény, majdnem 300 új paragrafus mintegy 200 oldalon, ez a Gyurcsány csomag számokban. Pedig a legfontosabb változások alig néhány sort tesznek ki, a többi csak a "máz". A középső áfakulcs emelése egy bekezdés, a járulékoké még kettő-három, a házipénztár adója másfél oldal, a szolidaritási adó és az új bankadó együtt is alig hat.

Így bőven jut hely olyan változásoknak, mint a tandíjkedvezmény igénybevételének változása. Ezentúl, akár már egy havi tandíj után is igénybevehető lesz az évi 60 ezer forintnyi kedvezmény. Ezzel szinte végére is értünk a jó híreknek. Nézzük most az érem másik oldalát.

Az evásoknak rossz hír, hogy rájuk is vonatkozik majd a minimáljárulék és az utolsó negyedévi adót december 20-ig kell megfizetni. Korábban erre ráértek február közepéig.

A paragrafusdzsungel tartalmaz eddig be nem jelentett változásokat is. Ilyen a gépjárműadók jelentős emelése. Ezután az adó mértékét nagyban befolyásolja majd az autó teljesítménye, kora és súlya is. Tehát az új autók, a nagyteljesítményű sportkocsik és a "nagytestű" luxusautók is isszák majd a módosítás levét. Szakértők szerint az eredmény az lesz, hogy a rengeteg külföldi rendszámos autó megjelenése mellett tovább öregszik majd a hazai autópark.

De a tömegközlekedés hívei sem dőlhetnek nyugodtan hátra, hiszen a csomag keze őket is eléri, náluk a munkáltatói költségtérítés lesz az adó alapja. A bérlet árának a fele adóköteles lesz, az adó mértéke pedig 54vszázalék.

Azért még van egy jó hír amit a végére tartogattunk, ez pedig az, hogy a házipénztárban tartott készpénzmennyiség kifehéríthető lesz. A 2006-os mérlegzárás után tízszázalékos adómegfizetéssel ki lehet venni osztalék formájában a kasszában lévő készpénzt, ráadásul a terhet ötéves részletben is meg lehet fizetni.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 10. 17:11
A napilap tettleges becsületsértésre hivatkozva feljelentést tesz a történtek miatt.
Összkép  |  2023. június 10. 16:48
Milyen egy magyar film indiai újragondolása? A Liza, a rókatündér indiai környezetben kevésbé réved...
Kasza Elliott-tal  |  2023. június 10. 07:00
Június elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gy...
Holdblog  |  2023. június 10. 06:59
Május 30-án az Nvidia belépett a legnagyobb vállalatok között is igen exkluzívnak számító klubba, mi...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16