8 °C Budapest

Gyurcsány csomag - végre egy jó hír!

Pénzcentrum
2006. június 15. 10:00

Duplájára emelkedik a gépjárművek adója, kétszeres terhet fizethetnek jövőre a vállalkozók, felét fizetik ki a bérletnek, de lesz amnesztia a házipénztárra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Duplájára emelkedik a gépjárművek adója, kétszeres terhet fizethetnek jövőre a vállalkozók, felét fizetik ki a bérletnek, de lesz amnesztia a házipénztárra - írja a Népszabadság.

Három új a dó, 21 módosuló törvény, majdnem 300 új paragrafus mintegy 200 oldalon, ez a Gyurcsány csomag számokban. Pedig a legfontosabb változások alig néhány sort tesznek ki, a többi csak a "máz". A középső áfakulcs emelése egy bekezdés, a járulékoké még kettő-három, a házipénztár adója másfél oldal, a szolidaritási adó és az új bankadó együtt is alig hat.

Így bőven jut hely olyan változásoknak, mint a tandíjkedvezmény igénybevételének változása. Ezentúl, akár már egy havi tandíj után is igénybevehető lesz az évi 60 ezer forintnyi kedvezmény. Ezzel szinte végére is értünk a jó híreknek. Nézzük most az érem másik oldalát.

Az evásoknak rossz hír, hogy rájuk is vonatkozik majd a minimáljárulék és az utolsó negyedévi adót december 20-ig kell megfizetni. Korábban erre ráértek február közepéig.

A paragrafusdzsungel tartalmaz eddig be nem jelentett változásokat is. Ilyen a gépjárműadók jelentős emelése. Ezután az adó mértékét nagyban befolyásolja majd az autó teljesítménye, kora és súlya is. Tehát az új autók, a nagyteljesítményű sportkocsik és a "nagytestű" luxusautók is isszák majd a módosítás levét. Szakértők szerint az eredmény az lesz, hogy a rengeteg külföldi rendszámos autó megjelenése mellett tovább öregszik majd a hazai autópark.

De a tömegközlekedés hívei sem dőlhetnek nyugodtan hátra, hiszen a csomag keze őket is eléri, náluk a munkáltatói költségtérítés lesz az adó alapja. A bérlet árának a fele adóköteles lesz, az adó mértéke pedig 54vszázalék.

Azért még van egy jó hír amit a végére tartogattunk, ez pedig az, hogy a házipénztárban tartott készpénzmennyiség kifehéríthető lesz. A 2006-os mérlegzárás után tízszázalékos adómegfizetéssel ki lehet venni osztalék formájában a kasszában lévő készpénzt, ráadásul a terhet ötéves részletben is meg lehet fizetni.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?