Reuters: hétfőn még nem, de az év végéig valószínű a kamatemelés

Pénzcentrum
2006. június 15. 12:00

A bejelentett költségvetési kiigazítás jelentősen javítja jövőre a gazdaság egyensúlyát, ennek ára azonban a megugró infláció és a gazdasági növekedés lelassulása lesz - vélik a Reuters júniusi elemzői felmérésének résztvevői. Az infláció átmeneti felgyorsulása az MNB hétfői ülésén még nem vezet kamatemeléshez, a következő hónapokban azonban a jegybank a legtöbb vélemény szerint minden bizonnyal

a gazdasági lassulás ellenére is növeli majd a forinthitelek költségét.
A felmérést a Reuters június 12 és 14 között végezte, 20 hazai és külföldi résztvevővel.

A hétvégén bejelentett költségvetési kiigazító csomag az új előrejelzések szerint jelentősen átformálta a magyar gazdaság kilátásait .

Az előrejelzések tanusága szerint a program teljes feldolgozására az elemzőknek még nem volt elegendő idejük, és várhatóan még további részletek kerülnek majd napvilágra. Az alapvető benyomás mégis az, hogy a csomag lényegesen csökkentheti az államháztartás hiányát jövőre, és szűkülhet a folyó fizetési mérleg hiánya is.

A 2006-os intézkedések bejelentésével egyidőben a kormány azt is elismerte, hogy a tervezetthez képest lényegesen nagyobb lesz az idei államháztartási hiány. Ennek megfelelően az elemzők a GDP 1.0 százalékával emelték saját előrejelzésüket, a GDP 8.5 százalékára. Ebben azonban benne van a nyugdíjreform 1.4 százalékpontos költsége is, így az a ritka helyzet állt elő, hogy az elemzők most optimistábbak a kormánynál, hiszen a 8 százalékos kormányzati előrejelzés nem tartalmazza a nyugdíjköltséget (azzal együtt 9.4 százalék lenne).

Ugyanez a helyzet áll fenn a jövő évet illetően is. A jelentős hiánylefaragás ígéretének hitelt adva, az elemzők a GDP 0.9 százalékával csökkentették deficitelőrejelzésüket, 5.4 százalékra. Ez azt jelenti, hogy igen jelentős, az idei évhez képest három százalékpontos javulást várnak, ami mintegy 690 milliárd forintos lefaragásnak felel meg. (Ez az előrejelzés is tartalmazza a nyugdíjköltséget, a kormány 5 százalékos új 2007-es célja viszont nem.)

Ennek megfelelően az állami túlköltekezés az elemzők szerint a külső fizetési hiányát is kevésbé táplálja jövőre, így a konszenzus előrejelzés a folyó fizetési mérleg deficitjére 900 millió euróval csökkent, 6.0 milliárd euróra, az idei évre várt hétmilliárd euróval szemben. (A várt külkereskedelmi mérleghiány ehhez képest csak mérsékelten, 100 millió euróval javult, 2.8 milliárd euróra.)

Az állami túlköltekezés jelentős visszafogását az Európai Unió, a hitelminősítők, a Nemzetközi Valutaalap, az elemzők és a befektetők is sürgették, hiszen amegbomlott egyensúly a globális kockázatvállalási kedv már elindult mérséklődésével együtt előbb-utóbb tőkekivonáshoz, az állam önfinanszírozó képességének megrendüléséhez, a forint és a magyar állampapírok zuhanásához vezethet .

De a túlköltés kiigazításának is van ára. Ez az ár a bejelentett csomag esetében, amely főleg adóemelésekre épít és kevésbé kiadáslefaragásokra, az infláció átmeneti felpörgése, illetve a gazdasági növekedés lelassulása - politikailag kényes hatások, amelyek visszafogják a lakosság és a vállalkozások jövedelmeit.

Az egyik legszembeötlőbb hatás az infláció emelkedése. Az elemzők 0.8 százalékponttal 3.3 százalékra emelték előrejelzésüket az idei éves átlagos inflációra, a jövő évre pedig már 1.9 százalékponttal emelkedett a konszenzus, 5.4 százalékra.

Ez az utóbbi szám jelentősen a jegybank és a kormány három százalékos középtávú inflációs célja felett van, amelyet felfelé és lefelé egyszázalékpontos toleranciasáv vesz körül. A felpörgést azonban átmenetinek tartják az elemzők: 2008-ban - miután kifut az adóemelések hatása - a valószínű idei szint közelébe, a konszenzus szerint 3.35 százalékra térhet vissza az infláció.

A hiánylefaragás másik valószínű hatása a gazdaság lelassulása. A jövő évben a konszenzus szerint 2.9 százalékkal növekedhet a GDP, szemben az egy hónapja várt négy százalékkal és a 2006-ra jósolt 4.05 százalékkal. Ez a hatás kisebb mértékben a várt ipari termelés növekedésében is megmutatkozik: 2007-ben 6.5 százalékos bővülésre számítanak az elemzők, fél százalékponttal kevesebbre, mint egy hónapja. (Erre az évre 8.25 százalék a konszenzus.)

Az előrejelzések ugyanakkor egy várt pozitív hatást is tartalmaznak: miközben némileg emelkedett a 12-hónapos diszkont kincstárjegy hozamára vonatkozó előrejelzés,a hosszabb papírokra és főleg 2007-re jelentősen csökkent a várt hozam, vagyis az állam valamivel olcsóbban finanszírozhatja a hiányt. A jövő év végére 5.85 százalékos hároméves kötvényhozamot vár a konszenzus, 75 bázisponttal kevesebbet, mint egy hónapja, a várt tízéves hozam pedig 70 bázisponttal szűkült, 5.7 százalékra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az átmeneti inflációemelkedés és a forint mélyrepülése ellenére az elemzők túlnyomó többsége - 21-ből tizennyolc elemző - nem számít kamatemelésre az Monetáris Tanács hétfői ülésén.

Hárman azonban 50-75 bázispontos kamatemelést jósoltak, ami változás az előző hét hónaphoz képest, amikor egyöntetűen tartást jeleztek előre az elemzők a soronkövetkező havi ülésre.

Folytatódott ugyanakkor az a már hónapokkal ezelőtt elindult folyamat, hogy az év hátralévő részére egyre többen jósoltak kamatemelést A júniusi felmérésben eljutott arra a pontra, hogy most már az a konszenzus: az év végéig fél százalékpontnyi kamatszigorításra kerül sor. A jövő év végére azonban a legtöbb vélemény szerint a jelenlegi szintre térhet vissza a jegybanki alapkamat.

Az MNB többször jelezte, hogy nem reagál átmeneti inflációs hatásokra, illetve rövidtávú piaci mozgásokra. Az elemzői többség várakozása, hogy mégis lesz idén kamatemelés azt tükrözi, hogy továbbra is jelentős bizonytalanságot látnak a külföldi piacok mozgásában és ennek a hazai piacokra gyakorolt hatásaiban, illetve az inflációs hatásokban. "Az MNB-nek szorosan figyelemmel kell követnie az inflációs várakozásokat, és lépésre lehet szükség akkor is, ha a forint jelentősen tovább gyengül" - írták csütörtöki jelentésükben a UBS londoni elemzői.

A költségvetési kiigazítással kapcsolatos optimizmus csak odáig megy, hogy az elemzők az egyensúlyi zavar jelentős mérséklődésére számítanak. Arra azonban szerintük mindez már nem elegendő, hogy számottevően közelebb vigye a gazdaságot az eurózónába való belépéshez.

Az euró bevezetése előtt két évvel a GDP három százaléka környékére kell levinni az államháztartás hiányát. A kormány még mindig lehetségesnek tartja, hogy a kiigazító csomag ezt 2008-ra elérhetővé teszi és így lehetséges marad a 2010-es euróbevezetés.

Ezt az elképzelést némileg már puhította Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy hétvégi nyilatkozata, amelyben azt mondta: az eurót a legrosszabb esetben is be lehet majd vezetni 2011 végéig.

Az elemzők azonban még ezt a fellazult időkeretet sem tartják realisztikusnak: konszenzusuk szerint az a valószínűbb, hogy Magyarország csak 2013-ban váltja euróra a forintot.

Ugyanabban a nyilatkozatban a miniszterelnök azt is elmondta, hogy a forint rövid távon gyengülhet. A héten az euró ellen a forint 271 körül 31 hónapos mélypontot ért el. Hat elemző konszenzusa szerint még némi további gyengülésre is sor kerülhet idén, 273.75 körüli szintre.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17