Elcsalják a foci világbajnokságot is?

Pénzcentrum
2006. május 25. 15:00

A Fifa igyekszik gondoskodni arról, hogy a napokon belül kezdődő foci-VB ne a sportfogadási csalásokról és a korrupcióról legyen emlékezetes, annak ellenére, hogy a sportág az elmúlt négy évben elsősorban ezen a területen mutatott "fejlődést"...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Novemberben egy német bírót 29 hónap börtönre ítéltek, míg Brazíliában 11 meccs eredményét megsemmisítették a játlkvezetők lefizetése miatt. A legújabb felvonás, a Juventus-botrány sem kecsegtet sok jóval, hiszen azt mutatja, hogy a könnyebben megvehető bajnokságok felől az elit-ligákba is beszivárog a korrupció.

A 2002-es VB-t világszerte 29 milliárd ember nézte tévén, a szponzori bevételek idén várhatóan 820 millió dollárt tesznek ki, ezér muszáj volt a Fifának lépnie, hogy a hatalmas üzletet nehogy tönkretegye a csalás.

A labdarúgó szervezet megállapodott a sportfogadási cégekkel, hogy azok minden furcsa tranzakciót rögtön jelentenek, így a Fifa akár meccs közben is be tud avatkozni, például bírócserével. (A rendszer korábban jól vizsgázott, amikor egy UEFA kupa meccsen meglepően sokan fogadtak hirtelen nagy összegben a 2:0-s hátrányban lévő együttesre, mely a második félidőben 5:2-re fordított...)

A VB-n szereplő bíróknak, játékosoknak és edzőknek egyébként alá kell írniuk egy nyilatkozatot, hogy a 64 meccs egyikére sem fogadhatnak.

Blatter biztos benne, hogy a torna botrány nélkül zajlik majd le, mivel válogatott szinten sokkal "drágább" lehet eladni egy meccset, mint egy klub színeiben. Ha ilyen eset kiderül, az ország szurkoló meg is ölhetik a korrupt játékost - hangsúlyozta a Fifa vezetője, aki meccsenként átlagosan 500 millió nézőre számít.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20