12 °C Budapest

Egy extrém élmény extra profitért - Elég bátor vagy hozzá?

Pénzcentrum
2006. május 3. 08:30

Néhány éve hazánkban sem ismeretlen az online szerencsejáték: az állami monopolcég semmittevését megzavarták a piacra betörő internetes fogadóirodák, melyek a korábbihoz képest elképesztően széles kínálattal álltak elő. A legtöbb magyar csak lesett, amikor ránkszakadtak a lehetőségek: póker, élő fogadás, kaszinójátékok...idővel azonban sokan felfedezték, hogy okosan csinálva, reális kockázatokat vállalva ezekből bizony meg lehet élni. Erre mára már az APEH is rájött... Lássuk, mit érdemes tudni a nyereségre vadászóknak!

Mielőtt belekezdesz...

Néhány éve hazánkban sem ismeretlen az online szerencsejáték: az állami monopolcég semmittevését megzavarták a piacra betörő internetes fogadóirodák, melyek a korábbihoz képest elképesztően széles kínálattal álltak elő. A legtöbb magyar csak lesett, amikor ránkszakadtak a lehetőségek: póker, élő fogadás, kaszinójátékok...idővel azonban sokan felfedezték, hogy okosan csinálva, reális kockázatokat vállalva ezekből bizony meg lehet élni. Erre mára már az APEH is rájött... Lássuk, mit érdemes tudni a nyereségre vadászóknak!

A jogi háttér

Az online szerencsjáték jogi háttere finoman szólva sem tisztázott hazánkban. Alapvetően két álláspont feszül egymásnak: a Szerencsejáték Felügyelet szerint csak olyan gazdasági társaság működtethet fogadójátékokat Magyarországon, amelyben az államnak százszázalékos vagy többségi tulajdona van, míg a fogadóirodák szerint ők hazánk területén nem működtetnek fogadójátékokat.

A közelmúltban szigorított Szerencsejáték törvény azonban igyekszik minél jobban megnehezíteni a játékosok örömére piacra lépők dolgát: a cégek nem hirdethetik szolgáltatásaikat és ennek megszegéséért már a reklám közzétevőjét is felelőssé lehet tenni. A sértett vállalatok szerint azonban mivel az állami monopólium is aktívan hirdeti szolgáltatásait, így őket sem lehet ebben korlátozni.

Az Európai Unió álláspontja egyértelműen ez utóbbit mondja ki és a legfrissebb hírek szerint ennek érvényesítéséért aktívan fel is lépnek majd hazánk ellen (is).

Még adózzak is?

Tény, hogy kevés internetes szerencsejátékos fekszik le nap mint nap azzal a tudattal, hogy éppen aktuális nyereményéből mennyit kellene leadóznia, ennek ellenére azonban az így szerzett jövedelem adóköteles, mivel önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül.

A hivatalos álláspont szerint az internetes "nyeremény" azért nem tekinthető közönséges nyereménynek, mert a játék nem a Szerencsejáték Rt-n keresztül történik (így nem keletkezik állami bevétel).

A szerencsejátékból élők persze elszámolhatják bevételeikkel szemben költségeiket is (egy-egy pókerverseny nevezési díja például levonható), amennyiben azonban erről nem születik nyilatkozat, a nyeremény 90%-a lesz adóköteles.

Mindezek ellenére persze nehezen elképzelhető, hogy az APEH-ellenőrök szúrópróbaszerűen sokakhoz bekopognak és virtuális nyeremények után nyomoznak...

Néhány induló tanács

Akkor játsszunk!

Aki szeretne elindulni a meggazdagodás vagy tönkremenetel felé vezető úton, annak igyekszünk némi fogódzót nyújtani, miként is változtathatjuk a szerencsejátékot racionális befektetések halmazává.

Ne hibázzunk nagyot már az elején: csak olyan helyre fizessünk be pénzt, ahol bónuszként megduplázzák a betett összeget. (A legtöbb helyen nagyságrendileg maximum 7,500 Ft-os bónuszra számíthatunk, melyért 7,500 Ft-ot kell befizetnünk.)

A Betandwin struktúráját alapul véve induljunk el 15,000 Ft-tal, melynek csak a fele a saját kockáztatott pénzünk. A befizetett összeget csak egyszer kell kockára tennünk és utána ki is vehetjük (ha akarjuk), a bónusz összegét azonban 5-ször kell megforgatni a kifizetés előtt.

A sportfogadás legbiztonságosabb formája az élő fogadás lehet: tévében nézzük a focimeccset, miközben meg van nyitva interneten a kapcsolódó fogadási ablak. Érdemes néhány meccset fogadás nélkül végignézni és figyelni, az idő múlásával miként változnak a szorzók, hogy aztán igazán kíméletlenül lecsaphassunk az érdekes lehetőségekre. Tipikusan a racionális kockázatú befektetések közé tartozik a félidő vége előtt pár perccel az eredmény változatlanságára fogadni, ha a meccs képe is erre enged következtetni. Meglepő módon olykor 5 perc mérsékelt izgalom is 5-8%-os hozamot hozhat. Nem szabad persze elfelejteni, hogy ez a befektetés nem olyan, mint a részvényvásárlás: itt csak két kimenet van, nyerünk (visszakapjuk a tétet és megnyerjük a hozamot), vagy nullázunk. (Mivel nincs a fogadásoknak másodpiaca, nem tudjuk eladni diszkont áron sem sikertelenségre ítélt fogadásainkat.)

Az igazi buktató abban áll, hogy türelmetlenségünkben túl merész fogadásokat kötünk, vagy rosszul menedzseljük a nyereményt. Az örök dilemma, hogy feltegyük-e az összes pénzt egy relative biztos kimenetelű eseményre, hogy nominálisan több legyen az 5%-os nyeremény, vagy játsszunk biztosabban és lassabban haladjunk a siker felé.

Egy tuti taktika...

Amennyiben érdeklődsz a póker iránt, de nem akarsz jelentősebb összeget befektetni, érdemes lehet megpróbálkoznod a pacificpoker.com-on, ahol befizetésedet (maximum 100 dollárig) megduplázzák és a betett pénzed rögtön kiveheted. Ezt követően gyakorlatilag ajándék pénzzel játszol, melyet ugyan rengetegszer fel kell tenned, mielőtt kiveheted, ám ha a bónusz egyenlege fölé mész (tehát nyersz), akkor a pluszt bármikor ráutalhatod a számládra...

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a pókerben a szerencse szerepe hosszú távon minimális, így ha tényleg nyerni szeretnénk, nem árt egy kis időt tanulásba fektetni.

Ha mindezzel megvolnánk és jól sültek el a dolgok, jöhetnek az adrenalindús éjszakák...és az APEH.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 09:12
Ezentúl Havas Henrik a Megoldás Mozgalomhoz és Gattyán György milliárdoshoz közeli Frisshirek.hu-t t...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem