13 °C Budapest

Elnéző, de azért büntet az APEH!

Pénzcentrum
2006. május 11. 10:30

A járulék és az adóbevallások leadásának és megfizetésének május 12-i határideje nem változott, a hatóság mindössze moratóriumot hirdetett az elektronikus adóbevallásoknál azok számára, akik műszaki vagy technikai problémák miatt hibásan vagy késve adják le bevallásukat.

Csaknem 2,1 millió alkalmazott áll a mögött az 51 ezer cég mögött, amelyeknek elektronikusan kell leadniuk járulékbevallásukat az Ügyfélkapun keresztül május 12-ig. Az új rendszerrel sok adózó nehezen boldogul, ezért a hatóság május végéig nem alkalmaz szankciót azokkal szemben, akik valamilyen műszaki vagy technikai probléma miatt hiányosan vagy késve adják le e-bevallásukat, de a leadási és fizetési határidő nem változik. Az APEH ezekben az esetekben május 31-ig a lehető legnagyobb méltányosságot gyakorolja és nem alkalmaz szankciót.

Napi ezres nagyságrendben érkeznek az elektronikus bevallások a hatósághoz. A hatóság telefonon kereste meg azokat az adózókat, akik még nem regisztráltak az Ügyfélkapun bevallásuk teljesítéséhez.

Az APEH elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a szankció-moratórium nem vonatkozik azokra, akik még nem regisztráltak. A félmillió forintos bírság rájuk érvényes lesz, ám ezt is egyedileg fogják elbírálni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az APEH-nél néhány héten belül megtekinthetők lesznek a leadott járulékbevallások. A munkavállalók ezzel ellenőrizhetik, hogy munkaadójuk valóban megfizette-e utánuk a kötelező járulékokat. A munkavállalók a megfizetett járulékok alapján kaphatnak egészségügyi ellátást és nyugdíjat, a hatóság szerint ezért nem árt, ha elsajátítják az "adótudatos" viselkedést.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06