15 °C Budapest

Látványos kép szépséghibákkal, de akad megoldás (x)

Pénzcentrum
2018. június 11. 09:41

Robosztus növekedés mellett kihívások is vannak a magyar gazdaságban.

A napokban jött ki a legfrissebb GDP-adat, amely 4,4 százalékos éves emelkedést mutatott. Ennél magasabb növekedésre legutóbb 2014 második negyedévében volt képes a magyar gazdaság, akkor 4,7 százalékos adat szerepelt a GDP-mutató mellett. Tehát többéves rekord született. A GDP-adat mellett más makrogazdasági mutatók is jól állnak, az infláció viszonylag alacsonynak és stabilnak mondható, a beruházásoknál bővülés látható, valamint több ágazat is jól teljesít. Ugyanakkor vannak jelentős kihívások, elég csak a kapacitás- és munkaerőhiányra gondolni, amelyek többek között az építőipart sújtják, de erről az ágazatról még később bővebben is szó lesz.

A Coface, a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója amellett, hogy Magyarországot makrogazdasági szempontból rendszeresen elemzi és minősíti, a különböző ágazatok teljesítményét, fizetőképességét is fokozottan figyeli, hiszen végső soron a különböző ágazatok adják ugyanis a növekedés motorját.

A Coface a Magyarországról kiadott elemzései mellett rendszeresen tart a döntéshozók és az üzleti világ szereplőinek bevonásával fórumot a gazdaság jelenlegi helyzetéről, a kihívásokról és azok megoldásairól. Most június 15-én lesz a Coface országkockázati konferenciája. Ezen a rendezvényen várhatóan előadást tart Varga Mihály, aki a gazdaság teljesítményéről, a jövőben várható gazdaságpolitikai lépésekről beszél majd. A konferencián részt vesznek a pénzügyi, kutatási és üzleti világ vezető szakemberei, akik makrogazdasági szempontból és mikroszinten is értékelik a jelenlegi helyzetet. A Coface szakértői pedig a vállalkozások lehetőségeiről és a kockázatairól beszélnek majd.

Jobbak és gyengébbek

Ahogy már említettük, a Coface világszerte, így a kelet-közép-európai régióban és Magyarországon is részletesen elemzi a különböző ágazatokat, fizetőképesség és hitelképesség, ezzel összefüggésben pedig likviditási szempontból.


A fenti infografikán látható, hogy többek között a mezőgazdaság, az autó- és járműipar, a vegyipar, a gyógyszeripar vagy éppen az építőipar teljesítményét vizsgálják és sorolják be őket a kockázatok szerint a Coface szakértői. A kelet-közép-európai régión belül a Coface szerint a gyógyszeriparban mérsékeltek a kockázatok. Ellentétben az építőiparral, ahol jelentős rizikóval kell számolni.

Felemás az építőipari kép

Az építőiparban látható kockázatok nem csak régiós, hanem magyar szinten is láthatók. Ez elsőre furcsa lehet, hiszen a magyar építőipar elképesztő tempót diktál. 2017-ben 30 százalékos növekedést ért el, az idei első negyedévben pedig közel 20 százalékos volt a növekedés. A már említett első negyedéves 4,4 százalékos növekedést mutató GDP-adatban 0,5 százalékponttal részesedett az ágazat. Az összkép azonban csalóka, mert vannak problémák a szektorban a Coface szakértői szerint. A jelentős növekedés és az építőipari megrendelések jelentős száma miatt az építőipari vállalkozások között verseny alakult ki, ami lejjebb nyomja az árakat, ezáltal mérsékli a haszonkulcsot, más néven marzsot, ami az érintett cégek pénzügyi helyzetét is befolyásolja. Mindemellett a marzsukat csökkenti az is, hogy egyre drágább a munkaerő, közben pedig az építőanyagok is drágulnak. Sok építőipari beruházás állami megrendelésre indul, ám ezeket pályázatokon választják ki, ez pedig sok időbe telik. Másképpen fogalmazva, egy-egy állami megrendelésnél az érintett cégek számára a nyereséges pénzügyi zárás elhúzódhat, ez pedig likviditási problémákat okozhat. Összességében a Coface szakértői szerint az kedvező, hogy az építőipar jól szerepel, azonban az ágazat szereplőinek a fizetőképességén, likviditási helyzetén még bőven lehetne javítani.

Jobb osztályzat, de lehet még jobb is

Visszatérve a makrogazdasági helyzethez, a Coface szerint az évekkel ezelőttinél jobb helyzetben van a magyar gazdaság. Ezt jelzi, hogy Coface tavaly ősszel felminősítette Magyarországot: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábbi A4-ről A3-ra javította a magyar osztályzatot, ami azt mutatja, hogy a Coface szerint elfogadhatóak az üzleti szférában felmerülő kockázatok.

Persze van ennél még jobb osztályzat a Coface-listán, amelyek eléréséhez szükséges intézkedésekről is szó lesz a már említett konferencián.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem