2020. szeptember 25. péntek Eufrozina, Kende

Betehet a pálinkaiparnak is a koronajárvány: egyre kevesebbet főznek le


A korábbi évekhez képest tavaly kevesebb pálinkát főztek a gazdák, a megrendelők cefréjéből az ország bérfőzdéi, de az előállított mennyiség - ötvenfokos párlattal számolva - így is megközelítette a 8,5 millió litert. Azt még nem tudni, hogy az idei vírusjárvány befolyásolja-e a pálinkafőzési kedvet, a gazdaságvédelmi intézkedések mindenesetre a főzdéken is segítenek.

A bérfőzdék forgalma némileg csökkent tavaly, a hivatásos párlatkészítők ezzel együtt sem zártak feltétlenül rossz évet - írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) azt közölte, hogy az elmúlt esztendőben a gazdák, a megrendelők cefréjéből a főzdék majdnem 8,5 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot állítottak elő. Az adat nagyjából egymillió literrel maradt el a 2018-ban és félmillió­val a 2017-ben főzött országos mennyiségtől.

Az érdeklődés töretlen, a pálinka mindenkinek kell. Ugyanakkor az is igaz, hogy errefelé pénzből nincsen túl sok

- fogalmazott egy beregi főzdetulajdonos és azt is elmondta, a koronavírus-járvány nem apasztotta el a keresletet a tömény ital iránt. A tulajdonos végül megemlítette, hogy a vállalkozásnak igen jól jött a járulékkedvezmény. A gazdaságvédő kormányzati intézkedések átmenetileg - négy hónapig - a főzdék alkalmazottai után is csökkentették a járulékot és elengedték a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adót.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a bérfőzdéket megviseli-e a vírusválság, annyi azonban bizonyos, hogy jó ideje változatlan a kétségkívül sajátos, egyedülálló szolgáltatást kínáló vállalkozói kör nagysága. Az elmúlt években az országban rendre 550 körül mozgott a főzdék száma, és az idei esztendő elején is 553 telephely várta a gazdák cefréjét. A szolgáltatás különleges jellege lehet az oka annak, hogy a hatósági érdeklődés is töretlennek nevezhető a főzdék tevékenysége iránt.

Tavaly megközelítőleg háromezer ellenőrzést végeztek a bérfőzdéknél a NAV megyei igazgatóságainak munkatársai. A vizsgálatok között akadtak előre eltervezett, de váratlan akciók is. A hatósági revíziók összesen 350 esetben tártak fel jogsértést. Legtöbbször az okozta a gondot, hogy a vállalkozások nem vezették megfelelően nyilvántartásai­kat. Előfordult azonban az is, hogy a fináncok olyan alkoholterméket találtak a főzdében, amely nem szerepelt a nyilvántartásban. Néhány alkalommal pedig azt állapították meg az ellenőrök, hogy az üzemben a szeszmérő gép megkerülésével vették ki a párlatot a rendszerből.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó