Recession and economic crisis. Fired depressed businessman sitting in front of corporation. Business concept

Ezek a cégek kerülhetnek bajba hamarosan: ha rosszul használják, visszaüthet az AI

2024. február 14. 20:04

A mesterséges intelligencia szédítő sebességgel formálja az életünket. Aki kimarad, valószínűleg lemarad. Azok a vállalatok, amelyek nem használják ki az MI-ben rejlő potenciált, hamar versenyhátrányba kerülhetnek. Miben verhetetlen és mire nem alkalmas korunk meghatározó technológiája? Hallucinál-e az MI és mire kell figyelnünk, ha vele dolgozunk? Tényleg elveszi-e a munkánkat és mit tehetünk ez ellen? A válaszokat szakértők árulták el egy friss podcast adásban.

Ma már nem kérdés, hogy a mesterséges intelligencia forradalmasítani fogja mindennapjainkat, ahogy az sem, hogy a ChatGPT csak a jéghegy csúcsa: az MI jelenleg az ipar és a gyártás területén hordozza a legtöbb lehetőséget. A gazdaság meghatározó szereplői egyetértenek abban, hogy érdemes befektetni a mesterséges intelligenciára épülő fejlesztésekbe, ha versenyképességüket meg kívánják őrizni. A Bosch Magyarország Podcast legfrissebb adásában erről beszélget Porteleki Balázzsal, a magyarországi cégcsoport MI projektvezetőjével és Kiss Gergely informatikus mérnök-tanárral, az MI rendszerek fejlesztésével foglalkozó Attrecto Zrt. alapítójával Tóth Edit, a magyarországi cégcsoport digitális média menedzsere.

Az elmúlt évben a mesterséges intelligencia területén a ChatGPT térnyerése volt a meghatározó, eközben az ipari innovációban és a gyártásban is egyre meghatározóbb szerepet tölt be az MI technológia. A vállalat évek óta élen jár az ipari mesterséges intelligencia fejlesztésében és alkalmazásában. 2023 végére a cég összes terméke vagy használ mesterséges intelligenciát, vagy az előállításában kap szerepet az MI – hangsúlyozta Porteleki Balázs.

Mire figyeljünk, ha MI-t használunk?

Az MI technológia előretörésével párhuzamosan az adatvédelem egyre kiemeltebb kérdéskörré válik, különösen a kutatás-fejlesztés és gyártás területén. A podcastban szó eset arról, amikor egy jól ismert ázsiai digitális nagyvállalat fejlesztői a ChatGPT segítségével próbálták kijavítani a programkódjukat, és bár a művelet sikerült, a vállalat bizalmas ipari adatai kikerültek a ChatGPT nyilvános szervereire. A hasonló esetek elkerülése érdekében elengedhetetlen a felhasználói tudatosság. Figyelni kell emellett arra, hogy kellő óvatossággal használjuk az MI rendszereket, felismerve az MI „hallucinációit”, azaz a magabiztos, de megalapozatlan válaszokat is.

Minőségben verhetetlen

Repülőgépet vezetni vagy beteget műteni az MI válaszai alapján nem tanácsos, de van olyan alkalmazási terület, ahol a mesterséges intelligencia szinte verhetetlen. Az MI-nek az iparban jelenleg a hibakeresés, a hibamegelőzés, a minőségbiztosítás és a termékellenőrzés területén, valamint az ellátásilánc-menedzsment optimalizálásában lehet kiemelt szerepe – véli Kiss Gergely. A repülőgépiparban már egy ideje alkalmazzák azt a prediktív eljárást, hogy a hajtóművek rezgési frekvenciájának változásai alapján megjósolják a várható meghibásodást, és már azt megelőzően kijavítják azt, hogy a hiba bekövetkezne. Ez a megközelítés a mesterséges intelligencia segítségével ma már teljes gyártási folyamatok során alkalmazható és képes előre jelezni, valamint megelőzni olyan hibákat, amelyek egyébként költséges problémát vagy leállást okoznának.

A magyarországi Bosch csoportnál is számos példa van az MI-alapú minőségellenőrzésre, mára a vállalat minden hazai telephelyén elérhetőek az MI alapú hiba-előrejelző rendszerek – emeli ki Porteleki Baláz. Ezzel a termékek minősége javítható, a későbbi meghibásodások esélye csökkenthető, és összességében a termelés hatékonysága javítható.

Nem elveszi, hanem átalakítja az emberek munkáját

A meghívott szakértők egyetértenek abban, hogy az MI nem elveszi, hanem átalakítja az emberek munkáját. A monoton, rutin jellegű feladatokat az MI segítségével gyorsabban, pontosabban lehet majd a jövőben elvégezni. Az emberi feladatokban a hangsúly a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre, a folyamatok megtervezése, ellenőrzése, az MI validálására tevődik át. Egy biztos, kvalifikált munkaerőre fizikai és szellemi területeken is nagy szükség lesz a jövő gyáraiban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De mit tehet az, aki szeretne mégis elébe menni a változásoknak és bebiztosítani a saját jövőjét a munkaerőpiacon? A podcastban Kiss Gergely idéz egy, a szakértők körében elterjedt gondolatot, ami a folyamatos fejlődés és tanulás fontosságára hívja fel a figyelmet:

A munkádat nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni, hanem egy másik ember, aki jól használja az MI rendszereket.

Mesterséges intelligencia a fenntarthatóságért

A gazdasági előnyök mellett tehetünk-e bármit a mesterséges intelligencia segítségével a környezetünkért, a fenntarthatóságért? Az egyik ilyen terület az energiafelhasználás, amit az MI segítségével optimalizálni lehet. Az anyagtudomány egy másik terület, ahol az MI szerepet kaphat környezetbarát új anyagok fejlesztésében és azok fenntartható előállításában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem