18 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Kegyetlen piramisjáték áldozata lehetett rengeteg magyar: sokan nem is sejtik, mekkora lehet a baj

2023. február 22. 11:32

Az MNB a Falcon-ügyben továbbra is piacfelügyeleti eljárást folytat, a zár alá vett pénzeszközöket pedig – a vizsgálattal érintett, a gyanú szerint jogosulatlan tevékenységet végző piaci szereplők esetlegesen ettől eltérő tartalmú híresztelése ellenére − átadja a nyomozó hatóságnak. Aki a társaságoknak pénzt adott át és azt nem kapta vissza, haladéktalanul jelentkezzen a rendőrségen. Az érintett cégek „vásárlási utalványaikra” három hónap alatt száz százalékos garantált hozamot ígértek ügyfeleiknek, ami a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett a csalás és piramisjáték szervezése gyanúját is felveti.

Közleményében a jegybank azt is írja, hogy piacfelügyeleti eljárást folytatnak a Falcon Kereskedőház Kft., a Falcon Benefit Kft. és egy, az azok működésében közreműködő magánszemély kapcsán annak megállapítására, hogy végeznek, vagy végeztek-e üzletszerűen az MNB engedélye nélkül betét gyűjtésére és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadására, továbbá pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó tevékenységeket.

A jegybank a jogosulatlan – s akár a befektetőket megkárosító – tevékenység megakadályozására tavaly novemberben már feljelentést tett és a társaságokra vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések oldalán. Piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig ügyfélvédelmi okokból emellett azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaságok és a magánszemély bármely, a jegybank engedélyéhez vagy regisztrációjához kötött tevékenységet végezzenek. A jegybank vizsgálata lezárásáig elrendelte a társaságok által használt www.falconkereskedohaz.hu címen működő honlap hozzáférhetetlenné tételét, illetve számos bankszámla zárolását is.

Mindezeket követően az MNB tudomására jutott, hogy a Falcon Benefit Kft. – az ideiglenes intézkedésről való tudomásszerzését megelőzően – új bankszámlákat nyitott. A számlaforgalmi adatok elemzése alapján a jegybank megállapította, hogy az ezekre beérkező jóváírások, kimenő terhelések szintén a társaságok piacfelügyeleti eljárásban vizsgált tevékenységéhez kötődnek. Így feltételezhető, hogy a társaságok – a jegybank korábbi azonnali tiltása ellenére – tovább folytatják jogosulatlan tevékenységüket. Emiatt az MNB végzéseiben az ügyfelek érdekeinek védelmében a tavalyi év végén elrendelte ezen bankszámlák zárolását is.

Az MNB-nek az időközben beszerzett információk alapján oka van feltételezni, hogy a korábban zárolt bankszámlákon elhelyezett pénzeszközök közelgő „visszaszolgáltatásáról”, az „erőteljesen fejlődő” tevékenység állítólagos legális folytathatóságáról, vagy éppen a korábbi befektetések különféle kriptoeszközökbe történő „átforgatásáról” az eljárásban vizsgált piaci szereplők, illetve az érdekkörükben eljáró személyek valótlan, hamis, a befektetőket hitegető információkat terjesztenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jegybank a zárolt számlákon fellelhető pénzeszközöket – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – a piacfelügyeleti eljárás során átadja a nyomozó hatóság részére. A vizsgált társaságoktól, illetve az érintett magánszemélytől származó, esetlegesen ettől eltérő tartalmú információk ellenére sem újabb szerződések kötése, sem a korábbi befektetések „átforgatása”, sem a korábban jellemzően hiányzó utalványok utólagos előállítása nem jelenti az MNB gyanúja szerint jogosulatlanul végzett tevékenység legalizálását és nem gyorsítja vagy segíti elő a korábbi befektetések visszaszerzését. Arra ugyanis csak a büntetőeljárásban polgári jogi igényt érvényesítve nyílik lehetőség.

A jegybank a piacfelügyeleti és a büntetőeljárás elősegítése érdekében ezért ismételten felhívja az érintett befektetők figyelmét, hogy aki a Falcon-ügyben érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, haladéktalanul tegyen feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán és terjessze elő polgári jogi igényét. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?