Professional and qualified roofer in protective uniform wear installing new roof on rooftop of house,Concept of residential building under construction.

Sorra szűnnek meg az építőipari vállalkozások: a járványt átvészelték, de a háború más helyzet

2022. március 29. 14:32

Éves összevetésben 3,3 százalékos növekedést produkált a hazai építőipar idén januárban, decemberhez képest azonban 6,3 százalékkal visszaesett az ágazat teljesítménye a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint. Aggodalomra nincs ok, ez nem drámai fordulat, mert a megelőző négy hónap általános bővülési trendje továbbra is töretlennek látszik.

Az orosz-ukrán háború, az energia és nyersanyagárak emelkedése, az ellátási lánc szakadozása, a szakképzett munkaerő hiánya és drágulása azonban veszélyezteti az utóbbi időben tapasztalt dinamikus növekedés tempójának megtartását, erősíti a bizonytalanságot. Ebben a helyzetben különösen fontos a munkafolyamatok összehangolása, a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználása, amelynek kulcsa az ágazat digitalizációjának erősítése.

Az építőipar hullámzását az is jól mutatja, hogy a két építményfőcsoport közül az épületek építése 0,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké viszont 12,9 százalékkal emelkedett a 2021. januári értékhez képest. Az mindenképpen jó hír, hogy a megkötött új szerződések volumene 11,7 százalékkal bővült, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 49,7 százalékkal szinte kilőtt, az egyéb építményeké viszont 39,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Az adatokból az látszik, hogy a magyar építőipar sikeresen átvészelte a koronavírus-járványt, de a tartós növekedés dinamikáját megtörhetik az ágazatot fenyegető bizonytalanságok. Ebben a helyzetben rendkívül fontos, hogy a projektek résztvevői gyorsan, összehangoltan, rugalmasan reagáljanak a menet közben bekövetkező váratlan eseményekre, változásokra.  A munkafolyamatok digitalizálása éppen ezt a célt szolgálja: akadálymentes, valós idejű információáramlást biztosít a szereplők között, javítja a munkafolyamatokban szükségessé váló módosítások nyomon követését, megkönnyíti az olykor kényszerű újratervezést. Biztonságot, védelmet, kiszámíthatóságot kínál a sokszor kiszámíthatatlanná váló környezetben

– mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert hazánkban is forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Sok a megszűnő vállalkozás

A hullámzás az építőipari cégek számának alakulásában is tetten érhető. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2022 januárjában összesen 443 cégalapítást jegyeztek az ágazatban, ehhez hasonlóan alacsony értékre legutóbb 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hullámában volt példa. Az is intő jel, hogy megugrott a cégtörlések száma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az év első hónapjában 432 építőipari társas vállalkozás szűnt meg, ami az elmúlt 3 év legmagasabb értéke. Az viszont biztató, hogy előző években tapasztaltakhoz képest alacsony cégalapítási és magas cégtörlési számok ellenére még mindig több az új társas vállalkozás, mint a megszűnő. Így, ha kevéssel is, de tovább növekedett az ágazatban működő cégek száma januárban. Az Opten szakértői ráadásul az év hátralévő részében további gyarapodással számolnak.

Az már kevésbé jó hír, hogy egyre több az egyéni vállalkozó az építőiparban, számuk 80 ezer körül alakult idén januárban. Bár az ágazatnak szüksége van rájuk, de azzal az érveléssel nehéz volna vitába szállni, hogy a komolyabb erőforrásokkal rendelkező közepes és nagyobb vállalatok hatékonyabban képesek leküzdeni az építőipar fejlődését gátló akadályokat, különösen a versenyhátrányt okozó technológiai lemaradást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05