Kincset találtak a magyar cégóriásnál: senkinek sem kellett, így kaszáltak rajta hatalmasat

Kincset találtak a magyar cégóriásnál: senkinek sem kellett, így kaszáltak rajta hatalmasat

2022. január 28. 14:00

Megjelent az Első Yard, a Pénzcentrum podcast sorozatának negyedik adása, mely Horváth Miklósról, egy két rendszerben is aktív vállalkozóról szól. Az epizód már meghallgatható itt, enne a cikknek a végén és a nagyobb podcast platformokon is. Ha olvasás helyett inkább már a podcastet hallgatnád, görgess a lejátszóért a cikk aljára!

Megjelent az Első Yard, a Pénzcentrum podcast sorozatának negyedik adása. A sorozat olyan magyarokról szól, akik maradandót alkottak az üzleti életben. A negyedik epizód Horváth Miklós élet- és karrierútját mutatja be.

A vállalkozó nevéhez fűződik a több sikertelen privatizációs kísérleten átesett magyar mammutcég, a Hungarocamion államtól való megvásárlása 1997-ben. A cégbe tőkét vontak be a Bank of Americától és a Deutsche Banktól, talpra állították, majd pedig értékesítették azt a Waberer's-nek.

– mondta el Horváth az Első Yardban a Hungarocamion Waberer's-nek történő eladásáról. Hozzátette: a Bank of America, mely addigra cég egyetlen külföldi befektetője volt, nagyon jól keresett az üzleten.

A Hungarocamion privatizációját megelőzően Horváth Miklós, egyéb szerepvállalásai mellett, a Honda rendszerváltás utáni első importőre volt Magyarországon, még korábban pedig a szocialista nagyvállalat Interág egyik szoftveres vezetőjeként ott volt a magyar sikersztori, a Graphisoft indulásánál is.

A kezdetek

Horváth Miklós 1947-ben született Budapesten, erdélyi családban, édesapja katonaszökevény volt, aki a második világháború alatt, a román hadseregből szökött Budapestre, ahol kisiparos lett.

Szerintem egy tökéletes Figaro volt, ez annyit jelent, hogy mindenki imádta

– emlékezett vissza Horváth az apjára, akinek különleges tehetsége fűződött a kapcsolatépítéshez, valamint ahhoz is, hogy miképpen jusson egyről a kettőre. Leginkább ennek köszönhető, hogy hiába a család helyi beágyazottságának hiánya, Horváth Miklós már a Rózsadombon nőtt fel.

Fiatalon elkezdett kézilabdázni, melyben NB1-es szintig jutott, időközben pedig elvégezte a Kandó Kálmán technikumot, majd pedig a Műegyetemet. Az egyetem alatt a Volán Elektronikához ment dolgozni, mely munkahelyet a Videoton követte, s onnan hívták át a kor legendás külkereskedelmi vállalatához, az Interághoz.

Horváth Miklós, a Ventura Zrt. vezérigazgatója
Horváth Miklós, a Ventura Zrt. vezérigazgatója

Én két rendszerben élő ember voltam, ezt azért szeretném itt kijelenteni, mert szoktam beszélgetni egy rendszerben élt emberekkel, és mindig megpróbálom óvatosan felhívni a figyelmüket, hogy ez teljesen más műfaj

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta el az adásban Horváth, mikor arról kérdeztük, hogy milyen emlékei vannak korábbi munkahelye, az Interág alapító-igazgatójáról, Gerő Lászlóról.

Gerő azért érdekes figura, mert azon kívül, hogy remek külkereskedő volt, a kémelhárítás szigorúan titkos századosaként is védte a népgazdaságot. Néhány történet csak a rendszerváltás után derült ki róla, például az, hogy még

1961-ben az ő közreműködésével rabolták haza Bécsből Ábrányi Aurélt, a Szabad Európa Rádió helyi tudósítóját.

Ábrányi bűne az volt, hogy Bécsben együttműködött a nyugati titkosszogálatokkal, ami azért volt különösen kellemetlen a kommunista rezsim számára, mert a rádióst az osztrák fővárosba a magyar hírszerzés telepített le – beszervezett ügynökként.

S bár a külkervállalatok és a titkosszogálatok viszonya, pláne Borvendég Zsuzsanna, az Impexek kora című könyve óta széleskörben ismert, Horváth az Első Yardnak elmondta: azt azért túlzás lenne állítani, hogy mindenki ügynök lett volna a cégnél, de lehetett hallani ezt-azt – néhány érdekes sztorit az adásban is említ.

Az Első Yard negyedik epizódjában részletesen szóba került még:

  • A Bojár Gáborhoz köthető Graphisoft nemzetközi piacra való kivezetése a nyolcvanas években, valamint a cég Apple-el való összeboronálása, melyben Horváth az Interág müncheni és bécsi leányvállalatainak ügyvezetőjeként segédkezett.
  • Horváth első saját vállalkozása, mely magyar politikai vezetőknek és osztrák gazdasági szereplőknek szervezett szemináriumokat a rendszerváltást megelőzően Bécsben.
  • Beszéltünk arról, hogy ő maga miképpen kerülte el, hogy beszervezze a magyar titkosrendőrség.
  • Szóba került, hogy milyen volt japánokkal üzletelni a kilencvenes években, miért vitt magával könyvet Tokióban egy tárgyalásra, és hogy mivel vívta ki magának a Honda kinti vezetőségének a megbecsülését.
  • Horváth beszélt a Hungarocamion 1997-es privatizálásáról, valamint arról, hogy mi győzte meg a Bank of Americát és a Deutsche Bankot, hogy az akkor már Horváthék tulajdonában lévő szállítmányozó cégbe beszálljanak, azt követően, hogy a Bank of America egy évvel korábban még hallani sem akart az üzletről.
  • A vállalkozó elmondta a véleményét arról, hogy miért nem tudták a nyelveket beszélő, a vasfüggöny túloldalán már a 70-es 80-as években otthonosan mozgó magyar vállalkozók a rendszerváltást követően letarolni a nyugatot, s mit ért az alatt, hogy a magyar vállalkozó falusi emberré vált.
  • A fentieken túl pedig arról is beszéltünk, hogy mik voltak a legmeghatározóbb pillanatok a karrierjében, és hogy milyen szerepet tulajdonít a sorsa alakulásában a szerencsének.

Az epizód tehát meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, az Anchor.fm-en, más podcastplatformokon és itt is, a lejátszás gombra kattintva.

Borítókép és képek: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem