18 °C Budapest
Kincset találtak a magyar cégóriásnál: senkinek sem kellett, így kaszáltak rajta hatalmasat

Kincset találtak a magyar cégóriásnál: senkinek sem kellett, így kaszáltak rajta hatalmasat

2022. január 28. 14:00

Megjelent az Első Yard, a Pénzcentrum podcast sorozatának negyedik adása, mely Horváth Miklósról, egy két rendszerben is aktív vállalkozóról szól. Az epizód már meghallgatható itt, enne a cikknek a végén és a nagyobb podcast platformokon is. Ha olvasás helyett inkább már a podcastet hallgatnád, görgess a lejátszóért a cikk aljára!

Megjelent az Első Yard, a Pénzcentrum podcast sorozatának negyedik adása. A sorozat olyan magyarokról szól, akik maradandót alkottak az üzleti életben. A negyedik epizód Horváth Miklós élet- és karrierútját mutatja be.

A vállalkozó nevéhez fűződik a több sikertelen privatizációs kísérleten átesett magyar mammutcég, a Hungarocamion államtól való megvásárlása 1997-ben. A cégbe tőkét vontak be a Bank of Americától és a Deutsche Banktól, talpra állították, majd pedig értékesítették azt a Waberer's-nek.

– mondta el Horváth az Első Yardban a Hungarocamion Waberer's-nek történő eladásáról. Hozzátette: a Bank of America, mely addigra cég egyetlen külföldi befektetője volt, nagyon jól keresett az üzleten.

A Hungarocamion privatizációját megelőzően Horváth Miklós, egyéb szerepvállalásai mellett, a Honda rendszerváltás utáni első importőre volt Magyarországon, még korábban pedig a szocialista nagyvállalat Interág egyik szoftveres vezetőjeként ott volt a magyar sikersztori, a Graphisoft indulásánál is.

A kezdetek

Horváth Miklós 1947-ben született Budapesten, erdélyi családban, édesapja katonaszökevény volt, aki a második világháború alatt, a román hadseregből szökött Budapestre, ahol kisiparos lett.

Szerintem egy tökéletes Figaro volt, ez annyit jelent, hogy mindenki imádta

– emlékezett vissza Horváth az apjára, akinek különleges tehetsége fűződött a kapcsolatépítéshez, valamint ahhoz is, hogy miképpen jusson egyről a kettőre. Leginkább ennek köszönhető, hogy hiába a család helyi beágyazottságának hiánya, Horváth Miklós már a Rózsadombon nőtt fel.

Fiatalon elkezdett kézilabdázni, melyben NB1-es szintig jutott, időközben pedig elvégezte a Kandó Kálmán technikumot, majd pedig a Műegyetemet. Az egyetem alatt a Volán Elektronikához ment dolgozni, mely munkahelyet a Videoton követte, s onnan hívták át a kor legendás külkereskedelmi vállalatához, az Interághoz.

Horváth Miklós, a Ventura Zrt. vezérigazgatója
Horváth Miklós, a Ventura Zrt. vezérigazgatója

Én két rendszerben élő ember voltam, ezt azért szeretném itt kijelenteni, mert szoktam beszélgetni egy rendszerben élt emberekkel, és mindig megpróbálom óvatosan felhívni a figyelmüket, hogy ez teljesen más műfaj

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– mondta el az adásban Horváth, mikor arról kérdeztük, hogy milyen emlékei vannak korábbi munkahelye, az Interág alapító-igazgatójáról, Gerő Lászlóról.

Gerő azért érdekes figura, mert azon kívül, hogy remek külkereskedő volt, a kémelhárítás szigorúan titkos századosaként is védte a népgazdaságot. Néhány történet csak a rendszerváltás után derült ki róla, például az, hogy még

1961-ben az ő közreműködésével rabolták haza Bécsből Ábrányi Aurélt, a Szabad Európa Rádió helyi tudósítóját.

Ábrányi bűne az volt, hogy Bécsben együttműködött a nyugati titkosszogálatokkal, ami azért volt különösen kellemetlen a kommunista rezsim számára, mert a rádióst az osztrák fővárosba a magyar hírszerzés telepített le – beszervezett ügynökként.

S bár a külkervállalatok és a titkosszogálatok viszonya, pláne Borvendég Zsuzsanna, az Impexek kora című könyve óta széleskörben ismert, Horváth az Első Yardnak elmondta: azt azért túlzás lenne állítani, hogy mindenki ügynök lett volna a cégnél, de lehetett hallani ezt-azt – néhány érdekes sztorit az adásban is említ.

Az Első Yard negyedik epizódjában részletesen szóba került még:

  • A Bojár Gáborhoz köthető Graphisoft nemzetközi piacra való kivezetése a nyolcvanas években, valamint a cég Apple-el való összeboronálása, melyben Horváth az Interág müncheni és bécsi leányvállalatainak ügyvezetőjeként segédkezett.
  • Horváth első saját vállalkozása, mely magyar politikai vezetőknek és osztrák gazdasági szereplőknek szervezett szemináriumokat a rendszerváltást megelőzően Bécsben.
  • Beszéltünk arról, hogy ő maga miképpen kerülte el, hogy beszervezze a magyar titkosrendőrség.
  • Szóba került, hogy milyen volt japánokkal üzletelni a kilencvenes években, miért vitt magával könyvet Tokióban egy tárgyalásra, és hogy mivel vívta ki magának a Honda kinti vezetőségének a megbecsülését.
  • Horváth beszélt a Hungarocamion 1997-es privatizálásáról, valamint arról, hogy mi győzte meg a Bank of Americát és a Deutsche Bankot, hogy az akkor már Horváthék tulajdonában lévő szállítmányozó cégbe beszálljanak, azt követően, hogy a Bank of America egy évvel korábban még hallani sem akart az üzletről.
  • A vállalkozó elmondta a véleményét arról, hogy miért nem tudták a nyelveket beszélő, a vasfüggöny túloldalán már a 70-es 80-as években otthonosan mozgó magyar vállalkozók a rendszerváltást követően letarolni a nyugatot, s mit ért az alatt, hogy a magyar vállalkozó falusi emberré vált.
  • A fentieken túl pedig arról is beszéltünk, hogy mik voltak a legmeghatározóbb pillanatok a karrierjében, és hogy milyen szerepet tulajdonít a sorsa alakulásában a szerencsének.

Az epizód tehát meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, az Anchor.fm-en, más podcastplatformokon és itt is, a lejátszás gombra kattintva.

Borítókép és képek: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30