Forint

Húzós éve lesz a magyar cégeknek: durván elszállhatnak a költségek 2022-ben

2021. december 29. 18:26

A minimálbér emelés és az energia árak emelkedésének vállalati szektorra gyakorolt hatásainak pontosabb megértéséhez reprezentatív felmérést végzett a GKI. A 4 fő feletti magyar vállalkozások átlagosan 15%-os költségnövekedéssel számolnak 2021-ről 2022-re, ebből 7 százalékot tesz ki a minimálbér és garantáltbérminimum 2022 évi emelése. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GKI Zrt. 2021 decemberében, a minimálbér emelés és az energia árak emelkedésének vállalati szektorra gyakorolt hatásainak pontosabb megértéséhez közel ezer, nem mezőgazdasági, 4 fő feletti kis és középvállalkozás megkérdezésével reprezentatív felmérést végzett.

A megkérdezett vállalatok közül 838 válaszolt a feltett kérdésekre. Mint ismert, 2022. január elsejétől a bruttó minimálbér 200 ezer forint, garantált bérminimum pedig bruttó 260 ezer forint lesz (nettó 133, illetve 173 ezer forint). Továbbá az elmúlt év során meredeken emelkedtek az energia hordozók árai, ez a tendencia a vállaltok véleménye szerint továbbra is kitart majd, amely folyamat jelentősen növeli a jövőévi költségeiket.

Ezeknek a költségnövelő hatásoknak az eredményeképpen a 4 fő feletti magyar vállalkozások átlagosan 15%-os költségnövekedéssel számolnak 2021-ről 2022-re, ebből 7%-ot tesz ki a minimálbér és garantáltbérminimum 2022 évi emelése.

Ez jelentős növekedés, amit végsősoron a fogyasztók fognak megfizetni, így ez akár tovább gyorsíthatja, a már jelenleg is magas (6% feletti) inflációt Magyarországon. A vállalkozás mérete szerint kicsi az eltérés (a legkisebb költségnövekedést a középvállalatok (13%), a legnagyobbat pedig a kisvállalatok várják (17%)).

Átlag alatti költségnövekedéssel számolnak a kereskedelem és javítás szektorban (12%), míg. átlag felettivel az építőiparban (15%), a feldolgozóiparban és az üzleti szolgáltatások szektorban (17-18%).

Átlag alatti költség növekedést várnak a Fejér, Nógrád, Tolna és Pest megyei vállalkozások. Ezzel ellentétben átlag feletti költség növekedésre számítanak a Bács-Kiskun, Békés és Veszprém megyei vállalkozások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 29. szombat
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?