12 °C Budapest
Casual businessman working late on a laptop computer in a modern office space

Fontos határidő közeleg rengeteg magyar számára: ezt most nem szabad elfelejteniük, nagy a tét

2021. október 20. 17:58

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.

Fontos határidő közeleg a belföldi illetőségű kapcsolt vállalkozások számára, ugyanis a 2021-es üzleti évre vonatkozóan 2021. november 1–20. között nyújthatják be nyilatkozatukat a csoportos adóalanyiság választására, illetve ebben az időszakban kérelmezhetik új tag csatlakozását is a csoporthoz – hívja fel a figyelmet a Mazars.

A határidő jogvesztő, a naptári év szerint működő vállalkozásoknak néhány héten belül el kell dönteniük, számukra megéri-e élni a lehetőséggel. Az eltérő üzleti évesek az adóévük utolsó előtti hónapjának 1. és 20. napja között tehetnek nyilatkozatot. A csoportos adóalanyisággal számottevő adómegtakarítás érhető el, és a szakértők szerint az adminisztratív terhek csökkentése is vonzó opciót jelent a cégek számára – hiszen a tagok az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem, vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat –, viszont a bonyolult szabályozásban rejlő buktatók miatt érdemes körültekintően eljárni.

A csoportos társasági adóalanyiság választásához több fontos tényezőt és feltételt is figyelembe kell venni Vizsgálni kell például, hogy minden kapcsolt vállalkozás megfelel-e a követelményeknek, és kihívásokat jelenthet az adóalap meghatározása is.

– hangsúlyozza dr. H. Nagy Dániel, a könyvvizsgáló adóigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemi adómegtakarítással járhat olyan cégek esetében, ahol veszteséget termelő csoporttag van, hiszen a csoporttagok egymás között a megadott szabályok szerint érvényesíthetik veszteségeiket. További megfontolást igényel, ha a csoport valamely tagja egyébként adókedvezmény érvényesítésére jogosult, illetve a már megkezdett adókedvezményét érvényesítené tovább, hiszen eltérő szabályok vonatkoznak például a fejlesztési adókedvezményre, valamint a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem