16 °C Budapest
Erre senki nem volt felkészülve: magyar cégek százai mehetnek a levesbe

Erre senki nem volt felkészülve: magyar cégek százai mehetnek a levesbe

2021. szeptember 15. 16:01

Augusztus a szezonnak megfelelően alakult, mind a cégalapítások, mind a cégtörlési értékek trend alatt vannak, de a kényszertörlések újraindítása és meredek felfutása komoly cégtörlési hullámot jelez előre.

„Ritkán fordul elő, hogy egyszerre kell rekordalacsony cégtörlésről és megszűnési hullámról beszélni, pedig most augusztusban ez a helyzet” – kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. 2021 augusztusában csupán 784 cégtörlés került közzétételre Magyarországon, amire már közel 25 éve (!) nem volt példa.

Az alacsony megszűnési szám ugyanakkor nem meglepő, hiszen a kényszertörlési eljárások hiánya már lassan 1 éve meredeken csökkenő cégtörlési trendet eredményezett, és ehhez jött hozzá augusztusban a szezonalitási hatás. Augusztusban a szabadságok hatására általában mind a vállalkozói aktivitás, mind a hivatalos adminisztráció lassul, és különösen igaz ez a koronavírus 2 hulláma közötti időszakban.

Az alacsony cégtörlési értékek nem fognak sokáig fennmaradni, sőt a kényszertörlések
újraindulásának hatására igen komoly söprögetés várható az inaktív és adminisztratív
kötelezettségeiket nem teljesítő cégek körében 2021 negyedik negyedévében

– mondja az információs szolgáltató elemzője. A kényszertörlés intézménye felfüggesztésre került 2020 májusában, és mivel ez az eljárástípus adta a megszüntetéshez vezető eljárások jelentős részét az elmúlt években, így ennek következtében a megszűnések száma is jelentősen esett. 2021 júliusától ugyanakkor az induló kényszertörlések száma meredek emelkedésben van, melynek hatása hamarosan megjelenik a megszűnési adatokban is.

Nagyságrendileg 15-20 ezer (!) kényszertörlési eljárással volt kevesebb 2020 júniusa és 2021 júniusa között, mint amennyi lett volna normál körülmények között.

Ez nem jelenti azt automatikusan, hogy ezek a vállalkozások most azonnal törlésre fognak kerülni, vagy egyáltalán törlésre fognak kerülni bármikor, hiszen ebben az időszakban megvolt az esélye ezen vállalkozásoknak a hiányosságaik pótlására. Ezzel együtt a tapasztalat azt mutatja, hogy a kényszertörlés alá kerülő vállalkozások jellemzően magára hagyott cégek, és nagy részük nem fog visszatérni a gazdaságba ennyi türelmi idő után sem. A kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt sikerül feldolgozni a hatóságoknak ezeket az eseteket.

Vélhetően 2021 utolsó negyedévében folyamatosan emelkedő kényszertörlési eljárásokat fogunk látni, amelynek következtében év vége fele igen magas cégtörlési számokkal találkozhatunk majd

– mondja Pertics Richárd. A cégalapítások tekintetében szintén alacsony számokról számolhatunk be, ugyanakkor az összkép e tekintetben teljesen más, mint a megszűnések esetében. 2021 augusztusában 2114 cégalapítás került közzétételre Magyarországon, ami ugyan lefelé lóg ki az elmúlt hónapok trendjéből, de a szezonalitási hatást is figyelembe véve ez még mindig egy közepes-erős értéknek számít, és vélhetően nem töri meg az elmúlt évek növekvő cégalapítási trendjét.

2021 során eddig összesen 23 ezer újonnan induló társas vállalkozás került bejegyzésre, és ha a trend kitart, akkor 30 ezer fölé mászhat majd a 2021-es összesített cégalapítási érték, ami még az elmúlt évek szintén magas adatait is meghaladja majd.

Augusztusban 4064 társas vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami abszolútértékben is sok, de az év első felének végrehajtási adatihoz viszonyítva kiemelten magasnak számít. 2016-17 körül ugyan ennél magasabb végrehajtási szint volt jellemző a hazai cégbázisra, mint most, tehát középtávon nézve még akár fejlődésnek is mondhatnánk a mostani értékeket.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a középtávú csökkenés mennyire köszönhető a moratóriumoknak és a hitelezői türelemnek. Vélhetően erre a kérdésre az év utolsó hónapjaiban is választ kapunk majd, ha a gazdaság és az adminisztrációs folyamatok visszaállnak a normál kerékvágásba, és persze nem kell újabb
adminisztratív/jogi intézkedéseket bevezetni a koronavírus következő hulláma miatt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05