11 °C Budapest

Kampó a gasztroforradalomnak: a pesti éttermek 60 százaléka csődölhet be

2020. november 13. 09:58

A kormány új járványvédelmi korlátozásai értelmében szerdától az éttermek bezárnak, és minimum 30 napig helyben csak elvitelre adva, illetve házhoz szállítással működhetnek. A zárás alatt nem kell járulékokat fizetniük, és az állam a munkavállalóik bérének felét megtéríti, ha nem bocsátanak el dolgozókat, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket. Egyszerűsítik a házhoz szállítást is, mellyel a feladatba bevonnák a taxisokat is.

Az éttermek nehezményezik, hogy kevés a támogatás mértéke ahhoz képest, amit a környező országokban adott az állam a szektornak - írja a G7. Azt is megemlítették, hogy a vendéglátásban jellemző szürke foglalkoztatás súlyosbítja a problémát. Az éttermek tavaszi-nyári bevételei, amikor a "csúcson voltak", akkor is csak a járvány előtti forgalom 70-80 százalékát tudták elérni, és ősztől érezhető bevételcsökkenést is tapasztaltak.

A házhozszállításra való átállás pedig legfeljebb arra elég, hogy nullára jöjjenek ki - számoltak be egyhangúlag az éttermek, bár valahol így sem tudják megtartani a teljes csapatot, mert a kiszállítás kevesebb munkaerőt igény. Hogy víz felett tudjanak maradni, és ne kelljen elküldeni embereket, egyes éttermek saját dolgozóikat állítják be futárnak.

Ráadásul, mivel sok étterem áttért a kiszállításra, amelynél erre addig nem volt lehetőség, a verseny is kiéleződik: "Korábban 15-20 hely volt fent a Netpincér adatbázisában, akik hamburgert szállítottak ki a Síp utcába. Amikor legutóbb rákerestem, akkor pedig már 68 konkurens helyet találtam a platformon" - mondta a lapnak Tóth Szabolcs, a VII. kerületi Attaboy Burger Bistro general managere, aki olyan előrejelzésekről hallott, hogy

a budapesti éttermek 60 százaléka nem fogja túlélni a válságot.

Több étterem említette, hogy az áfacsökkentés jelenthetne nagy segítséget, 27 százalékról 5 százalékra - hiszen a helyben fogyasztott ételekre az vonatkozik.Emellett mivel a bérköltségek mellett a bérleti díjakat is fizetni kell, az adók befizetésére vonatkozó haladék is sok, tartalékaiból élő vállalkozásnak jelentene segítséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm