11 °C Budapest

Betehet a pálinkaiparnak is a koronajárvány: egyre kevesebbet főznek le

2020. május 20. 09:01

A korábbi évekhez képest tavaly kevesebb pálinkát főztek a gazdák, a megrendelők cefréjéből az ország bérfőzdéi, de az előállított mennyiség - ötvenfokos párlattal számolva - így is megközelítette a 8,5 millió litert. Azt még nem tudni, hogy az idei vírusjárvány befolyásolja-e a pálinkafőzési kedvet, a gazdaságvédelmi intézkedések mindenesetre a főzdéken is segítenek.

A bérfőzdék forgalma némileg csökkent tavaly, a hivatásos párlatkészítők ezzel együtt sem zártak feltétlenül rossz évet - írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) azt közölte, hogy az elmúlt esztendőben a gazdák, a megrendelők cefréjéből a főzdék majdnem 8,5 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot állítottak elő. Az adat nagyjából egymillió literrel maradt el a 2018-ban és félmillió­val a 2017-ben főzött országos mennyiségtől.

Az érdeklődés töretlen, a pálinka mindenkinek kell. Ugyanakkor az is igaz, hogy errefelé pénzből nincsen túl sok

- fogalmazott egy beregi főzdetulajdonos és azt is elmondta, a koronavírus-járvány nem apasztotta el a keresletet a tömény ital iránt. A tulajdonos végül megemlítette, hogy a vállalkozásnak igen jól jött a járulékkedvezmény. A gazdaságvédő kormányzati intézkedések átmenetileg - négy hónapig - a főzdék alkalmazottai után is csökkentették a járulékot és elengedték a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adót.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a bérfőzdéket megviseli-e a vírusválság, annyi azonban bizonyos, hogy jó ideje változatlan a kétségkívül sajátos, egyedülálló szolgáltatást kínáló vállalkozói kör nagysága. Az elmúlt években az országban rendre 550 körül mozgott a főzdék száma, és az idei esztendő elején is 553 telephely várta a gazdák cefréjét. A szolgáltatás különleges jellege lehet az oka annak, hogy a hatósági érdeklődés is töretlennek nevezhető a főzdék tevékenysége iránt.

Tavaly megközelítőleg háromezer ellenőrzést végeztek a bérfőzdéknél a NAV megyei igazgatóságainak munkatársai. A vizsgálatok között akadtak előre eltervezett, de váratlan akciók is. A hatósági revíziók összesen 350 esetben tártak fel jogsértést. Legtöbbször az okozta a gondot, hogy a vállalkozások nem vezették megfelelően nyilvántartásai­kat. Előfordult azonban az is, hogy a fináncok olyan alkoholterméket találtak a főzdében, amely nem szerepelt a nyilvántartásban. Néhány alkalommal pedig azt állapították meg az ellenőrök, hogy az üzemben a szeszmérő gép megkerülésével vették ki a párlatot a rendszerből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm