4 °C Budapest
Betehet a pálinkaiparnak is a koronajárvány: egyre kevesebbet főznek le

Betehet a pálinkaiparnak is a koronajárvány: egyre kevesebbet főznek le

2020. május 20. 09:01

A korábbi évekhez képest tavaly kevesebb pálinkát főztek a gazdák, a megrendelők cefréjéből az ország bérfőzdéi, de az előállított mennyiség - ötvenfokos párlattal számolva - így is megközelítette a 8,5 millió litert. Azt még nem tudni, hogy az idei vírusjárvány befolyásolja-e a pálinkafőzési kedvet, a gazdaságvédelmi intézkedések mindenesetre a főzdéken is segítenek.

A bérfőzdék forgalma némileg csökkent tavaly, a hivatásos párlatkészítők ezzel együtt sem zártak feltétlenül rossz évet - írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) azt közölte, hogy az elmúlt esztendőben a gazdák, a megrendelők cefréjéből a főzdék majdnem 8,5 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot állítottak elő. Az adat nagyjából egymillió literrel maradt el a 2018-ban és félmillió­val a 2017-ben főzött országos mennyiségtől.

Az érdeklődés töretlen, a pálinka mindenkinek kell. Ugyanakkor az is igaz, hogy errefelé pénzből nincsen túl sok

- fogalmazott egy beregi főzdetulajdonos és azt is elmondta, a koronavírus-járvány nem apasztotta el a keresletet a tömény ital iránt. A tulajdonos végül megemlítette, hogy a vállalkozásnak igen jól jött a járulékkedvezmény. A gazdaságvédő kormányzati intézkedések átmenetileg - négy hónapig - a főzdék alkalmazottai után is csökkentették a járulékot és elengedték a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adót.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a bérfőzdéket megviseli-e a vírusválság, annyi azonban bizonyos, hogy jó ideje változatlan a kétségkívül sajátos, egyedülálló szolgáltatást kínáló vállalkozói kör nagysága. Az elmúlt években az országban rendre 550 körül mozgott a főzdék száma, és az idei esztendő elején is 553 telephely várta a gazdák cefréjét. A szolgáltatás különleges jellege lehet az oka annak, hogy a hatósági érdeklődés is töretlennek nevezhető a főzdék tevékenysége iránt.

Tavaly megközelítőleg háromezer ellenőrzést végeztek a bérfőzdéknél a NAV megyei igazgatóságainak munkatársai. A vizsgálatok között akadtak előre eltervezett, de váratlan akciók is. A hatósági revíziók összesen 350 esetben tártak fel jogsértést. Legtöbbször az okozta a gondot, hogy a vállalkozások nem vezették megfelelően nyilvántartásai­kat. Előfordult azonban az is, hogy a fináncok olyan alkoholterméket találtak a főzdében, amely nem szerepelt a nyilvántartásban. Néhány alkalommal pedig azt állapították meg az ellenőrök, hogy az üzemben a szeszmérő gép megkerülésével vették ki a párlatot a rendszerből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?