17 °C Budapest

Ez a kegyetlen valóság: rengeteg magyar cégnek nincs tartaléka, sokakat küldhetnek el

2020. március 31. 16:45

Egy friss elemzés keretében vizsgált mikrovállalkozások negyedének, közel 40 ezernek kevesebb, mint egy millió forint van a számláján. A vizsgált 458 ezres létszám közel 35 százaléknak, azaz 156 ezer alkalmazottnak van veszélyben a munkahelye a cégé alacsony tartalékjai miatt-véli.

A Via Credit korábban már megvizsgált a 30 ezer, 10 főnél többet foglalkoztató kis-, közép- és nagyvállalkozást. "Arra az eredményre jutottunk, hogy a kisvállalkozások aggódhatnak a legjobban, és onnan is kb. 3.000-5.000 darab közé tehető a problémákkal küszködők száma. Iparági szegmentáció nélkül is feltételezhető, hogy százezres nagyságrendű a veszélyben lévő munkahelyek száma." - emlékeztet Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A mostani elemzés tárgya a mikróvállalkozások, amelyek a KSH szerint több, mint 450 ezren vannak, de közülük érdemi gazdasági hatással csak 165 ezer rendelkezik - a Via Credit friss elemzése ez utóbbiakat vizsgálta. A teljes 165 ezres mintán azt látszik, hogy a vizsgált vállalatok átlagosan 2,7 főt alkalmaznak, így összesen 458 ezer embernek adnak munkát. Havonta 231 ezer Ft-ot költenek egy főre (bér és járulék). Ez az összeg lényegesen alacsonyabb a nemzetgazdasági átlagnál, a minimálbérnél csupán picit magasabb összeg.

Az 1-4 fős cégek átlagban 33 millió Ft éves bevételt érnek el, 2-en dolgoznak benne, 3 millió forint hitelük van, és 7,5 millió forint pénztartalékjuk. "Ha úgy vesszük, ezek a vállalkozások nem állnak rosszul. De, a negyedének, azaz 40 ezer vállalkozás átlagosan alig 270 ezer forint számlapénzzel rendelkezik, ami nem sok mindenre elég. Nekik biztos nem segít a jelenlegi helyzet." - emelte ki az ügyvezető

Az 5-9 fős cégek - összesen 20 ezren vannak - átlagosan már 7 főt foglalkoztatnak, ők felelős munkáltatóknak tekinthetők, a családi cég jelző annyiban igaz rájuk, hogy bizonyára családtagok is vannak a dolgozók között. 40 százalékuk azonban nem rendelkezik 3 havi tartalékkal, így előfordulhat, hogy a tulajdonosnak saját megtakarításából kell tőkésíteni a céget.

Az 5-9 fős kategóriába eső vállalatoknál a bevételhez képeset kevésbé jelentős a bérköltség. Az alsó kvartilist nézve a havi bevétel nagyságrendileg 25 százaléka bérköltség. Ennek oka elsősorban az eltérő költségszerkezet lehet, de az elemzők szerint ez így is nagyobb mozgásteret ad részükre, kevésbé van veszélyben a munkavállalók megélhetése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az 1-4 fős vállalatok alsó kvartilisében a havi árbevétel kb. 1,3 millió Ft. A havi bérköltség átlagosan kb. 400-500 ezer Ft körül alakul. Ebből az következik, hogy egy 1-3 hónapig tartó, 50-70 százalékos bevételvisszaesés esetén tartalékok bevonása híján nem lenne fedezet a bér, a fix és a változó költségek kifizetésére. 

Minél kevesebb alkalmazott, annál több tartalék (bérköltséghez viszonyítva)

Ha a mikrovállalatokat tovább csoportosítjuk méret szerint, azt látjuk, hogy minél kevesebb alkalmazottja van egy vállalatnak, annál nagyobb tartalékkal rendelkezik a bérköltséghez viszonyítva. Ezt vélhetően az magyarázza, hogy 1-2-3 alkalmazottal rendelkező vállalatban valójában csak a tulajdonos és családja van bejelentve. A vállalat pénzeszközei pedig gyakorlatilag a család vagyonaként van kezelve, csak adózási okokból nem került kifizetésre osztalékként. *

A nagyobb létszámúak esetében viszont aggasztó, hogy a pénztartalék aránya folyamatosan csökken a létszám emelkedésével. Ezek a kisvállalatok lehetnek azok, amelyeket legrosszabbul fog érinteni a válság. Már a gazdaság 1-2 hónapos leállása a vállalat csődjét és az alkalmazottak elküldését jelentheti sokuk esetében. "A teljes minta alapján az összesen 156 ezer alkalmazottnak, a teljes 458 ezer 34 százalékának lehet veszélyben a munkahelye az alacsony tartalékok miatt" - mondta Papadimitropulosz Alex.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem