5 °C Budapest
Hiába tehetséges a magyar, ha hiányzik belőle a vállalkozói kedv

Hiába tehetséges a magyar, ha hiányzik belőle a vállalkozói kedv

2019. február 2. 11:30

Magyarország - egy helyezést rontva a tavalyi eredményéhez képest -, idén az 53. helyet foglalja el a GTCI - Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index felmérésben részt vevő 125 ország rangsorában. Az indexet meghatározó 6 fő tényező közül a Megtartás szempontjából vagyunk a legeredményesebbek, igaz, a tavalyi eredményhez képest 4 helyet rontottunk e tekintetben - derül ki egy friss közleményből.

A Lehetőségek, a Szaktudás, illetve a Globális ismeretek szempontjából továbbra is a középmezőnyben vagyunk, míg a Vonzerőt és a Növekedési, fejlődési lehetőségeket tekintve jelentős lemaradás látható. Fontos azt is látni, hogy Magyarország esetében a Szaktudás tényezőt meghatározó két fő terület teljesítménye élesen eltér egymástól: míg a középfokú szaktudás Magyarország legerősebb képessége, addig a munkaerőpiaci követelményeknek és igényeknek megfelelés a leggyengébb láncszem

Versenytársak 

Magyarország a magas jövedelmi kategóriába tartozó 49 ország között a 46. helyen, míg a 37 európai ország között a 29. helyen szerepel idén. Összességében pedig a magas jövedelmű európai országok 18 fős táborának sereghajtója. 

GTCI tényezők szerinti összehasonlítás

Magyarország a GTCI mutatót meghatározó mind a hat tényező tekintetében alulmarad az európai országok és a magas jövedelmi kategóriába tartozó országokhoz képest. Azoknál a tényezőknél - Megtartás, a Szaktudás, a Globális ismeretek és a Lehetőségek- amelyekben jobban teljesít Magyarország megközelítjük az európai átlagot. A Növekedés és a Vonzerő esetében viszont látványos lemaradás figyelhető meg. 

Vállalkozói szemlélet és tehetség

A Tehetség versenyképesség magába foglalja mindazt a szabályozási környezetet és annak gyakorlati megvalósulását, amely lehetővé teszi az ország termelékenységéhez és gazdasági fejlődéséhez nagyban hozzájáruló humán tőke fejlesztését és megtartását. Ennek kulcstényezői a mobilitás, a diverzitás és a gyorsan változó környezethez alkalmazkodás képessége: azaz a vállalkozói szemlélet. Valójában ez a vállalkozói kedv már most is a versenyképesség és az innovációs képesség egy meghatározó pontja, a jövőben azonban még nagyobb szerepet fog kapni a digitalizációt és globalizációt egyre inkább ötvöző világunkban. 

A GTCI felmérés számos oldalról vizsgálja azokat a hatásokat, amelyek befolyásolják a mai tudásgazdaság megvalósulásához elengedhetetlen vállalkozói szemlélet - azaz a mobilitásra, alkalmazkodásra és innovációra való igény és képesség - támogatását. Ezt a vállalkozói szemléletmódot a Globális ismeretek tényezőn belül a Tehetség faktor mutatja, ami magába foglalja az innovációs eredményeket, a magas hozzáadott értékű exportot, az innovációs aktivitást, az új üzleti lehetőségeket és a tudományos publikációkat. Magyarország esetében az látható, hogy míg a Tehetség faktor tekintetében összességében jól teljesít, addig az innovációs aktivitásban messze elmarad az átlagtól. Mivel ez utóbbi azokat a korai fázisban lévő vállalkozásokat mutatja, amelyek új terméket vagy szolgáltatást vezetnek be, ezért 

Magyarország számára a vállalkozói szemlélet fejlesztésének legnagyobb kihívását ennek a vállalkozói kedvnek a támogatása, gondozása jelentheti a jövőben.
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?