15 °C Budapest

Hiába tehetséges a magyar, ha hiányzik belőle a vállalkozói kedv

2019. február 2. 11:30

Magyarország - egy helyezést rontva a tavalyi eredményéhez képest -, idén az 53. helyet foglalja el a GTCI - Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index felmérésben részt vevő 125 ország rangsorában. Az indexet meghatározó 6 fő tényező közül a Megtartás szempontjából vagyunk a legeredményesebbek, igaz, a tavalyi eredményhez képest 4 helyet rontottunk e tekintetben - derül ki egy friss közleményből.

A Lehetőségek, a Szaktudás, illetve a Globális ismeretek szempontjából továbbra is a középmezőnyben vagyunk, míg a Vonzerőt és a Növekedési, fejlődési lehetőségeket tekintve jelentős lemaradás látható. Fontos azt is látni, hogy Magyarország esetében a Szaktudás tényezőt meghatározó két fő terület teljesítménye élesen eltér egymástól: míg a középfokú szaktudás Magyarország legerősebb képessége, addig a munkaerőpiaci követelményeknek és igényeknek megfelelés a leggyengébb láncszem

Versenytársak 

Magyarország a magas jövedelmi kategóriába tartozó 49 ország között a 46. helyen, míg a 37 európai ország között a 29. helyen szerepel idén. Összességében pedig a magas jövedelmű európai országok 18 fős táborának sereghajtója. 

GTCI tényezők szerinti összehasonlítás

Magyarország a GTCI mutatót meghatározó mind a hat tényező tekintetében alulmarad az európai országok és a magas jövedelmi kategóriába tartozó országokhoz képest. Azoknál a tényezőknél - Megtartás, a Szaktudás, a Globális ismeretek és a Lehetőségek- amelyekben jobban teljesít Magyarország megközelítjük az európai átlagot. A Növekedés és a Vonzerő esetében viszont látványos lemaradás figyelhető meg. 

Vállalkozói szemlélet és tehetség

A Tehetség versenyképesség magába foglalja mindazt a szabályozási környezetet és annak gyakorlati megvalósulását, amely lehetővé teszi az ország termelékenységéhez és gazdasági fejlődéséhez nagyban hozzájáruló humán tőke fejlesztését és megtartását. Ennek kulcstényezői a mobilitás, a diverzitás és a gyorsan változó környezethez alkalmazkodás képessége: azaz a vállalkozói szemlélet. Valójában ez a vállalkozói kedv már most is a versenyképesség és az innovációs képesség egy meghatározó pontja, a jövőben azonban még nagyobb szerepet fog kapni a digitalizációt és globalizációt egyre inkább ötvöző világunkban. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GTCI felmérés számos oldalról vizsgálja azokat a hatásokat, amelyek befolyásolják a mai tudásgazdaság megvalósulásához elengedhetetlen vállalkozói szemlélet - azaz a mobilitásra, alkalmazkodásra és innovációra való igény és képesség - támogatását. Ezt a vállalkozói szemléletmódot a Globális ismeretek tényezőn belül a Tehetség faktor mutatja, ami magába foglalja az innovációs eredményeket, a magas hozzáadott értékű exportot, az innovációs aktivitást, az új üzleti lehetőségeket és a tudományos publikációkat. Magyarország esetében az látható, hogy míg a Tehetség faktor tekintetében összességében jól teljesít, addig az innovációs aktivitásban messze elmarad az átlagtól. Mivel ez utóbbi azokat a korai fázisban lévő vállalkozásokat mutatja, amelyek új terméket vagy szolgáltatást vezetnek be, ezért 

Magyarország számára a vállalkozói szemlélet fejlesztésének legnagyobb kihívását ennek a vállalkozói kedvnek a támogatása, gondozása jelentheti a jövőben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem