13 °C Budapest
Michelin-csillag és munkaerőhiány: a vállalkozó nagykövetek is keresik a megoldást - Videó

Michelin-csillag és munkaerőhiány: a vállalkozó nagykövetek is keresik a megoldást - Videó

2018. november 26. 13:00

Az OTP Nagykövet Programsorozat második eseményén hamar kiderült, miért érte meg banki nagykövetté avanzsálnia a vállalkozásoknak. Az előadások utáni csoportos foglalkozásokon egyértelművé vált, hogy azonos problémákkal küszködnek, így az erre adott válaszaik mindenki számára tanulságosak voltak: kiderült, ki, hogyan birkózik meg a munkaerőhiánnyal, a munkavállalói kiválasztással, hogyan tartja meg a legjobb dolgozóit. De nemcsak egymás tapasztalataiból gazdagodtak a résztvevők, volt olyan vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég, amely már az első alkalom után is több ügyfelet szerzett magának.

A 2018 őszén indult program azzal a céllal jött létre, hogy a pénzintézet ügyfeleivel közösen tekintse át az aktuális piaci folyamatokat, így jobban megismerve a vállalkozók igényeit, problémáit, hogy a későbbiekben ezekhez igazíthassa, finomíthassa szolgáltatásait. A vállalkozások pedig ezzel aktívan alakíthatják a banki folyamatokat, de egymástól és a meghívott előadóktól is tanulhatnak. A novemberi rendezvény sztárvendégei Széll Tamás, Michelin-csillagos séf és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke voltak, előbbi hamar rá is tapintott az egyik legégetőbb, majd minden vállalkozást érintő problémára:

Nincs még egy ilyen szakma, ami ennyire a humán erőforrásnak van kitéve

- mondta a sztárséf, és bár a cégvezetők a legkülönfélébb szektorokból érkeztek, át tudták érezni a helyzetet.

Ez a kiscsoportos workshopok során még egyértelműbbé vált, ahol bár az elismerések és díjak szerepének megvitatása volt napirenden, hamar a munkaerőhiányra, az alkalmazottak "vadászására" és megtartására terelődött a beszélgetés, illetve arra, hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy alkalmazottból.


Egy informatikai cég vezetői például arról számoltak be, hogy a cég és a létszám növekedésével eljutottak oda, hogy rendszeres havi értékelő meetingeket kellett bevezetniük, miután már nem láttak rá szervezetük minden tagjára.

De hogy ne kedvetlenítsék el a dolgozókat, az első meetingen, mindenkinek csak a vele kapcsolatos pozitívumokat emelték ki, vagyis mindenkit megdicsértek. Ennek az lett az eredménye, hogy mindenki kiemelkedően teljesített, mert érezték, hogy megbecsülik a munkájukat.


Egy másik cég példájából azonban az is kiderült, hogy nem mindig eredményes a "jófejkedés". Egy kisebb biotechnológia cégnél például olyan nehéz szakképzett munkavállalót találni, hogy az állásinterjúk gyakorlatilag megfordultak, már nem a jelölt győzködi a céget a megfelelőségéről, hanem a cég igyekszik eladni magát, hogy ott érdemes dolgozni. Ennek azonban az lett a hátránya, hogy sok új kolléga felmondott, amikor valamit nem megfelelően végzett el vagy hibázott és kiderült, hogy a "jófej főnök" bizony számon is tud kérni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Egy specialty kávézókat üzemeltető cég ügyvezetője pedig arról számolt be, hogy náluk már úgy hívják be interjúra a jelölteket, hogy egyből ott is maradnak próbanapra, hogy kiderüljön az alkalmasságuk. "A legijesztőbb az, hogy az országban működő 130 specilaty kávézóból 80-ban a mi egykori alkalmazottainkkal találkozom, akiket vagy átcsábították, vagy mi küldtük el őket, mert nem voltak alkalmasak." A csoportos beszélgetésen résztvevők nemcsak tapasztalatokat tudtak cserélni, de konkrét javaslatokat is adtak egymásnak a különböző problémák orvoslására, és a networking a workshop után is folytatódott.

Támogatott tartalom
Az OTP Business Nagykövet Program médiatámogatója a Portfolio Csoport.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?