6 °C Budapest

Nagy boom várható a magyar kkv-nál: óriási a beruházis kedv

2018. augusztus 21. 13:00

Több mint tíz éve nem volt ilyen magas a kkv-k beruházási szándéka, jelenleg a cégek 78 százaléka készül valamilyen fejlesztésre - derült ki egy friss kutatásból. 

Céges beruházásokban gazdag következő egy év elé nézhetünk. A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index felmérés eredménye szerint ugyanis tovább nőtt a beruházást tervező vállalkozások aránya. 

Jelenleg tízből közel nyolc (78%) cég tervez fejleszteni a következő egy év során, ami az előző negyedévhez (74%) képest ugyan enyhe, de az egy évvel ezelőtti 57%-hoz képest jelentős előrelépés. Ezzel már ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó cégek aránya, ráadásul legutoljára 2007 előtt tapasztaltunk ennél erősebb fejlesztési szándékot

 - mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

IT

A célokat tekintve kissé átrendeződött a toplista az év elejéhez képest. Az informatikai fejlesztések (42%) egy év elteltével újra az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló gépek, berendezések korszerűsítését (40%). A gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét, de 24%-ról 28%-ra emelkedett az ebben gondolkodó cégek aránya. "A válaszok alapján úgy tűnik, hogy eljött az ideje az eddig kissé háttérbe szorult informatikai beruházásoknak. Ezek általában olyan párszázezer forintos fejlesztések, amiket nem feltétlenül saját tőkéből, hanem a könnyen és gyorsan elérhető szabad felhasználású hitelekből finanszíroznak a cégek, mint például a K&H üzlettámogató hitel" - tette hozzá a főosztály vezető.

A különböző ágazatok közül a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozásoknál lehet a leginkább számítani új beruházásokra (86% és 83%). Tőlük nem sokkal lemaradva az ipari cégek vannak (79%), miközben a kereskedelemben ennél jóval szerényebb fejlesztési szándék látható (64%). A cégek méretét tekintve viszonylag egységes képet mutatnak a várakozások: a középvállalkozások 87 százaléka, a kisvállalkozások 81 százaléka és a mikrovállalkozások 75 százaléka tervez beruházást a következő egy év során.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem