30 °C Budapest
30 éves csontvázakat őrizgetnek a magyar bankok

30 éves csontvázakat őrizgetnek a magyar bankok

2017. február 21. 15:02

Milyen hatással lehetnek a pénzügyeinkre a FinTech cégek? Mit szólnak az új szereplőkhöz a bankok és milyen sors vár a sokszor 15-30 éves core rendszerekkel dolgozó pénzintézetekre? Többek között ezrekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a FinTechRadar konferenciáján, kedden.

100-ból 4 végzős amerikai diáknak már saját aláírása sincsen, ha szükséges, akkor csupa nagybetűkkel írja le a nevét a papírra, hiszen nagyrészt a digitális világban él. Többek között ez is jól mutatja, milyen nagy szükség van a technológiai innovációkra. Egyes számítások szerint 2016-ban Magyarországon 75 FinTech cég volt jelen, de a szakértők ez a számot sokkal nagyobbra 100 - 150 körülire becsülik - hangzott el a FinTechRadar konferenciáján.

A FinTech cégek általában már egy meglévő banki infrastruktúrára települnek rá és így valósítják meg a saját üzleti modelljüket. Vagyis egy harmadik szereplőként épülnek be a bankok és az ügyfelek közé, és sokszor gyorsabb, kényelmesebb és személyre szabottabb szolgáltatásokat kínálnak a felhasználóknak.

Az embereknek nem a bankokra, hanem tranzakciókra van szüksége

- hívta fel a figyelmet előadásában Szalai Ferenc, a Blueopes igazgatóhelyettese.

A bankoknak fel kell venni a versenyt a FinTech cégekkel. A banki core rendszerek sok estben 15 akár 30 évesek, de nem csak ezeknek kel megújulnia. Hetényi Márk az az MKB Bank retail és digitális vezérigazgató-helyettese szerint nagyon fontos, hogy a vállalati kultúra is megváltozzon. Sokáig Magyarországon is az volt a tévhit, hogy nem lehet megváltoztatni a banki rendszereket mert az túl sokba kerülne, de csak akkor lehet esélye a bankoknak az új cégekkel szemben, ha ezen a hozzáálláson képesek változtatni.

Az IT rendszerek fejlesztése mellett a bankoknak az ügyfélélményekre kell koncentrálniuk és arra, hogy a meglévő ügyféladataikat jól használják.

Megbízhatóak az új szolgáltatók?

Az új FinTech cégek eddig fél legálisan vagy szabályozatlanul jelentek meg a piacon, de ez most megváltozik. Az FinTech cégek nem lesznek jogilag közvetlen kapcsolatban az ügyfelekkel, ezért elég bonyolult a szabályozásuk, de a Magyar Nemzeti Bank célja az, hogy a lehető legtöbb lehetőség legyen elektronikus fizetésre és minél többen használjanak kényelmes, gyors, biztonságos fizetést. Emiatt az elmúlt időszakban két fontos EU-s szabály is változott.

  • Az egyik a Fizetési számla irányelve, ami teljesen egységessé és átláthatóvá tesz a pénzforgalmi szolgáltatásokat. Célja többek között a hatékony és zökkenőmentes pénzügyi mobilitás támogatása. A rendelet 2016 szeptember 18-tól hatályos.
  • A másik változás a Pénzforgalmi irányelv, amely csak 2018. január 3-án lép hatályba. A célja pedig az, hogy hatékonyabb európai pénzforgalmat generáljon, de fontos szempont a biztonsági feltételek növelése is. A jogbiztonság és az alacsony árak mellett pedig egyenlő feltételeket próbál teremteni a régi és az új típusú forgalmi szolgáltatók között.

KATTINTS! Bejelentette az MNB, mikor jön az azonnali átutalás Magyarországon

Mit szólnak ehhez a Bankok?

A Gránit Bank például hatalmas lehetőségnek látja azt, hogy a FinTech cégek és a bankok partnerként tudjanak együttműködni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ránk, hagyományos szereplőkre valós veszélyt az jelent, hogy a mi életünkben is megjelennek azok a digitális óriások, mint az amazon és a facebook, akik azokból a tortából tudnak kiharapni egy szeletet, ami eddig hagyományosan a bankok üzlete volt

- mondta el Gáborjáni Szabó Ákos, a Gránitbank ügyvezető igazgatója.

A bankoknak tehát nem maradt más lehetősége, minthogy nyisson az innovációk felé. Ehhez a pénzintézeteknek házon belül is újítaniuk kell, és együttműködni a FinTech cégekkel, akik megfelelően tudják kezelni az ügyfeleiket - tette hozzá Lévai Gábor, a Metapay ügyvezetője.

Pár éven belül lehet, hogy tényleg közműszolgáltatokká fogunk válni, és előttünk meg ott lesznek a FinTech cégek

- egészítette ki Kovács Larissza, az MKB Bank digitális ügyfélélmény igazgatója,

Ezért is különösen fontos a core rendszerek cseréje, különben nem lesz bank - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?