25 °C Budapest
30 éves csontvázakat őrizgetnek a magyar bankok

30 éves csontvázakat őrizgetnek a magyar bankok

2017. február 21. 15:02

Milyen hatással lehetnek a pénzügyeinkre a FinTech cégek? Mit szólnak az új szereplőkhöz a bankok és milyen sors vár a sokszor 15-30 éves core rendszerekkel dolgozó pénzintézetekre? Többek között ezrekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a FinTechRadar konferenciáján, kedden.

100-ból 4 végzős amerikai diáknak már saját aláírása sincsen, ha szükséges, akkor csupa nagybetűkkel írja le a nevét a papírra, hiszen nagyrészt a digitális világban él. Többek között ez is jól mutatja, milyen nagy szükség van a technológiai innovációkra. Egyes számítások szerint 2016-ban Magyarországon 75 FinTech cég volt jelen, de a szakértők ez a számot sokkal nagyobbra 100 - 150 körülire becsülik - hangzott el a FinTechRadar konferenciáján.

A FinTech cégek általában már egy meglévő banki infrastruktúrára települnek rá és így valósítják meg a saját üzleti modelljüket. Vagyis egy harmadik szereplőként épülnek be a bankok és az ügyfelek közé, és sokszor gyorsabb, kényelmesebb és személyre szabottabb szolgáltatásokat kínálnak a felhasználóknak.

Az embereknek nem a bankokra, hanem tranzakciókra van szüksége

- hívta fel a figyelmet előadásában Szalai Ferenc, a Blueopes igazgatóhelyettese.

A bankoknak fel kell venni a versenyt a FinTech cégekkel. A banki core rendszerek sok estben 15 akár 30 évesek, de nem csak ezeknek kel megújulnia. Hetényi Márk az az MKB Bank retail és digitális vezérigazgató-helyettese szerint nagyon fontos, hogy a vállalati kultúra is megváltozzon. Sokáig Magyarországon is az volt a tévhit, hogy nem lehet megváltoztatni a banki rendszereket mert az túl sokba kerülne, de csak akkor lehet esélye a bankoknak az új cégekkel szemben, ha ezen a hozzáálláson képesek változtatni.

Az IT rendszerek fejlesztése mellett a bankoknak az ügyfélélményekre kell koncentrálniuk és arra, hogy a meglévő ügyféladataikat jól használják.

Megbízhatóak az új szolgáltatók?

Az új FinTech cégek eddig fél legálisan vagy szabályozatlanul jelentek meg a piacon, de ez most megváltozik. Az FinTech cégek nem lesznek jogilag közvetlen kapcsolatban az ügyfelekkel, ezért elég bonyolult a szabályozásuk, de a Magyar Nemzeti Bank célja az, hogy a lehető legtöbb lehetőség legyen elektronikus fizetésre és minél többen használjanak kényelmes, gyors, biztonságos fizetést. Emiatt az elmúlt időszakban két fontos EU-s szabály is változott.

  • Az egyik a Fizetési számla irányelve, ami teljesen egységessé és átláthatóvá tesz a pénzforgalmi szolgáltatásokat. Célja többek között a hatékony és zökkenőmentes pénzügyi mobilitás támogatása. A rendelet 2016 szeptember 18-tól hatályos.
  • A másik változás a Pénzforgalmi irányelv, amely csak 2018. január 3-án lép hatályba. A célja pedig az, hogy hatékonyabb európai pénzforgalmat generáljon, de fontos szempont a biztonsági feltételek növelése is. A jogbiztonság és az alacsony árak mellett pedig egyenlő feltételeket próbál teremteni a régi és az új típusú forgalmi szolgáltatók között.

KATTINTS! Bejelentette az MNB, mikor jön az azonnali átutalás Magyarországon

Mit szólnak ehhez a Bankok?

A Gránit Bank például hatalmas lehetőségnek látja azt, hogy a FinTech cégek és a bankok partnerként tudjanak együttműködni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ránk, hagyományos szereplőkre valós veszélyt az jelent, hogy a mi életünkben is megjelennek azok a digitális óriások, mint az amazon és a facebook, akik azokból a tortából tudnak kiharapni egy szeletet, ami eddig hagyományosan a bankok üzlete volt

- mondta el Gáborjáni Szabó Ákos, a Gránitbank ügyvezető igazgatója.

A bankoknak tehát nem maradt más lehetősége, minthogy nyisson az innovációk felé. Ehhez a pénzintézeteknek házon belül is újítaniuk kell, és együttműködni a FinTech cégekkel, akik megfelelően tudják kezelni az ügyfeleiket - tette hozzá Lévai Gábor, a Metapay ügyvezetője.

Pár éven belül lehet, hogy tényleg közműszolgáltatokká fogunk válni, és előttünk meg ott lesznek a FinTech cégek

- egészítette ki Kovács Larissza, az MKB Bank digitális ügyfélélmény igazgatója,

Ezért is különösen fontos a core rendszerek cseréje, különben nem lesz bank - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?