24 °C Budapest
Figyelem! Kétszer is lehúzzák a bankkártyát ezeken a benzinkutakon

Figyelem! Kétszer is lehúzzák a bankkártyát ezeken a benzinkutakon

2015. szeptember 10. 14:05

Érdekes módszert alkalmaznak PayPass-os, illetve PayWave-es bankkártyával történő fizetés esetén az AGIP töltőállomásain: náluk kettő érintés az egy.

Érdekes módszert alkalmaznak PayPass-os és PayWave-es fizetés esetén az AGIP töltőállomásain. Habár minden reklámban "egyérintéses" kártyaként emlegetik, az AGIP-nál mégis kétszer kell odaérinteni az ilyen kártyákat a terminálhoz. A metódusra - bár magyarázatot nem adnak rá - a kúthálózat alkalmazottai fel is hívják a vásárlók figyelmét - tudta meg a Pénzcentrum.

A kúthálózatnál alkalmazott fizetési gyakorlat azon túl, hogy igen meglepő (más kiskereskedelmi egységben ugyanis bőven elég az egyszeri érintés), igen aggályos és a kártyatársaság szempontjából pedig rendkívül imidzsromboló is. A Pénzcentrum az eljárással kapcsolatban megkereste a MasterCardot, álláspontjuk szerint:

"A sikeres egyérintéses fizetéshez nem szükséges a bankkártyát többször a terminálhoz érinteni."

Kétszer vonják le a pénzt?

A fenti kérdésre egyszerű a válasz: ugyan a kártyákat valóban kétszer olvassák be az AGIP-nál, viszont csak a második érintésnél történik meg a tranzakció. Így azonban joggal merül fel több kérdés is:

  • mégis mire szolgál az első érintés?
  • miért nem úgy működik a rendszer, mint minden más kiskereskedelmi egységben?
  • ki a felelős mindezért?

Nem tetszik a rendszer?

Az ENI Hungaria Zrt. saját tulajdonában lévő töltőállomásain a bankkártya elfogadás a Wincor-Nixdorf által üzemeltetett kasszarendszerek, és a SIA Central Europe Plc. által üzemeltetett bankkártya elfogadó terminálok közötti on-line kommunikációval valósul meg, melyet a két cég közösen fejlesztett

- reagálta megkeresésünkre az ENI Hungária Zrt.

Szerencsére a töltőállomások kasszarendszerét üzemeltető Wincor-Nixdorf Kft. ennél azért közlékenyebb volt:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A POS (kassza) szempontjából a következőket érdemes megjegyezni: Töltőállomási környezetben a kártyák sokfélesége miatt (bankkártya, flottakártya, hűségkártya, kedvezmény kártya, stb.) először azonosítani kell a fizetésre használt kártyát, ezért a teljes fizetési folyamat egy ún. "Swipe Card" tranzakcióval indul (vélhetően PayPass kártyák esetén ez az első érintés). Az EFT-től (kártyás terminál oldal) visszakapott kártya információk alapján elvégezhetőek a POS oldali ellenőrzések, kedvezményszámítások, egyéb műveletek, majd azt követően megtörténhet a tényleges "Purchase" fizetés tranzakció (vélhetően PayPass kártyák esetén ez a második érintés).

Röviden összefoglalva: míg máshol a kártyák sokfélesége miatt felmerülő akadályt sikerült a fejlesztőknek áthidalniuk (emlékeztetőül: a MasterCard szerint is ez lenne a bevett gyakorlat), addig az AGIP kúthálózatában működő rendszer erre képtelen. Tehát egyértelműen hosszabb lesz a fizetési folyamat, és valamelyest sérül az "egyérintéses" fizetés imidzse is.

Lapértesülések szerint eladósorba került a harmadik legnagyobb magyarországi benzinkúthálózat. Az olasz Eni tulajdonában lévő, 180 kútból álló AGIP-hálózatért a Mol és a cseh Unipetrol versenyez, bár ezt eddig egyik cég sem erősítette meg. Az AGIP kutak közel fele franchise rendszerben működik, ezeknek a tulajdonviszonyát várhatóan nem érinti majd az eladás, csak más adja majd el nekik a benzint és másnak az emblémáját kell majd kitenniük a kutak tetejére. Kérdés viszont, az új tulajdonos megtartja-e a jelenlegi fizetési rendszert, vagy új, az egyérintéses kártyákat is megfelelően kezelni tudó változatra cseréli - és ezt előírja majd a franchise partnereknek is.

A Wincor-Nixdorf Kft. ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy:

A POS-EFT kommunikációs protokoll (amely a SIA Central Europe Plc. által került kialakításra) a nemzetközi olajtársasági standardokra épül (IFSF).
Nemzetközi standardok ide, kommunikációs protokoll oda, dupla érintéssel mi eddig még más kúthálózatnál nem találkoztunk - se idehaza, se külföldön.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?