13 °C Budapest

Államosítanák a dohányipart: itt a a trafiktörvény 2.0

Pénzcentrum
2014. november 18. 07:57

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfő este beterjesztette a Parlamentnek a trafiktörvény 2.0-t, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy létrejön a nemzeti dohányboltokat ellátó állami, vagy koncessziós szerződéssel feljogosított vállalat. A javaslat indoklása nem takargatja az új, közbeiktatott szereplő létrehozásának okát: a kormány szerint a dohány-nagykereskedők piaci magatartása miatt káros folyamatok indultak el a hazai dohánypiacon. A javaslat egyúttal jövedéki adóemelést is tartalmaz a dohánytermékek esetében, ami igencsak váratlan annak fényében, hogy a parlament kedden szavaz a 2015-ös adócsomagról.

Felpörögtek az események a dohányiparban

A dohánypiac nagyobb szereplői csak kapkodják a fejüket az elmúlt napok kormányzati lépéseit illetően. Csak röviden vegyük sorba:

1. November 13-án a fideszes Szatmáry Kristóf terjesztette be a rendkívüli egészségügyi hozzájárulást tartalmazó törvényjavaslatát, mely lényegében egy új különadót hoz létre, amit a dohánygyártóknak és a dohány-nagykereskedőknek kell fizetniük. Az előzetes kalkulációk szerint a 13 milliárd forintra tervezett bevételt 80 százalékát három nagy multicég fogja állni.

2. November 17-én Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beterjesztette a dohány-kiskereskedelem ellátását alapjaiban átíró törvényt (erről múlt pénteken már megjelentek sajtóértesülések). Ennek legfontosabb pontja, hogy létrejön dohány-kiskereskedelmi ellátó. Csak és kizárólag tőle vehetnek dohányárut a trafikok.

3. A dohánykiskereskedelmi-ellátó létrehozásáról szóló törvény emellett váratlan jövedéki adóemeléseket is tartalmaz. Annak fényében meglepő ez mindenképp, hogy a parlament kedden, vagyis holnap szavaz a 2015-ös adócsomagról.

Mit mondanak erre a nagy cégek?

Hétfő délután egy más témában tartott sajtótájékoztatón szólaltatták meg a dohánygyártók képviselőit. Kérdésre válaszolva Dezső Lóránt, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) elnöke az MTI szerint elmondta, hogy a kormány a szakmával nem konzultált sem a dohány nagykereskedelem központosítása, sem a dohányiparra kivetendő egészségügyi hozzájárulás témájában, meglepetésként érték a szakmát a tervezett intézkedések, álláspontjukat később alakítják ki, jelenleg vizsgálják a lehetőségeket.

Németh Ferenc, a Philip Morris Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója elmondta, hogy cégüket érzékenyen érintenék az intézkedések, úgy látják, az idei és a következő évek nyereségeit vinné el, ez pedig kihatna a jövőbeni fejlesztésekre, foglalkoztatásra.

Ezen a tájékoztatón a cégek a NAV-val közösen bejelentették: országos kampányt indítottak a dohány feketekereskedelme ellen. A GfK kutatása szerint az illegális cigaretta forgalom Magyarországon 2012-ben 5,8 százalék volt, a tavalyi év végére 11,8 százalékra ugrott, az idén pedig 12,1 százalékot ér el. Várakozások szerint az új különadó áremelkedést fog okozni, ez pedig tovább erősítheti a feketepiacot.

Egyszerűen kimondja a törvény

A hétfő este benyújtott törvényjavaslat feljogosítja az államot, hogy gyakorlatilag kiszorítsa a dohányipari nagykereskedőket a piacról. Így szól ugyanis a törvény első paragrafusa: "az állam előírhatja, hogy dohányterméket a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság jogosultja csak az e törvényben meghatározott személytől vásárolhat".

A tervezet létrehozza a dohány-kiskereskedelmi ellátót: "az a gazdasági társaság, amelyet az állam - ha a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenységet maga látja el - a dohánykiskereskedelem-ellátási feladatok elvégzésének céljára alapított, vagy amellyel - ha e tevékenységet nem maga látja el - e feladatok elvégzésére koncessziós szerződést kötött".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Annyi a nagykereskedőknek

A fejlesztési miniszter javaslata szerint a dohánytermék-nagykereskedők tevékenységüket - így különösen a dohánytermékek gyártását, vagy magyarországi szabadforgalomba helyezését - változatlan formában folytathatják, a dohánytermékek megrendelésekor a kiskereskedőknek javaslatot tehetnek, de dohányterméket jövőben közvetlenül csak a kiskereskedelmi ellátó társaságnak értékesíthetnek. A javaslat azt is előírja, hogy a dohánytermék-kiskereskedő csak meghatározott ellátó cégtől vásárolhat, ez a cég koordinálja a kiskereskedelmi beszerzési tevékenységet.

Ha a dohánykiskereskedelmi-ellátási feladatokat az állam maga látja el, úgy a miniszter a javaslat szerint erre 100 százalékos állami tulajdonban lévő zártkörűen működő részvénytársaságot alapít. Lehetőség lesz arra is, hogy az állam e feladatot ne maga lássa el, hanem koncessziós szerződést kössön. A törvény szabályozza, hogy milyen kritériumoknak megfelelő társasággal köthető koncesszió erre a feladatra.

Ez a magyarázat

A törvényjavaslat általános indoklása azzal indít, hogy kedvező folyamatok indultak el dohányzás visszaszorításában a kiskereskedelem átalakításával (nemzeti dohányboltok létrehozásával), azonban káros folyamatok is elindultak a hazai dohánypiacon elsősorban a dohánytermék-nagykereskedők piaci magatartása miatt. Ezekre megfelelő választ kell adni a jogi szabályozás eszközével is - mondja ki a tervezet.

"Ennek megfelelően, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján egyes nemkívánatos piaci jelenségek miatt szükséges a dohánytermék-kiskereskedők beszerzési tevékenységét - amely a kiskereskedelmi tevékenységük része ugyan, de amelyet a dohánytermék-nagykereskedők által alkalmazott kereskedelmi kényszerítő eszközök miatt nem tudnak befolyástól mentesen,
valóban a piaci és a fogyasztói érdekeknek megfelelően gyakorolni - szabályozott keretek közé szorítani" - részletezi az indoklás.

Ha létrejön az állami vagy koncesszióban működő dohányipari ellátó, akkor megszűnne a kiskereskedők közvetlen kitettsége a nagykereskedők irányába - érvel a miniszter a kormány nevében.

Adóemelés a javaslatban

A törvényjavaslatba ezeken kívül egy adóemelést is elrejtett a kormány. Az indoklás szerint "a tervezet - figyelemmel a piaci változásokra - kisebb korrekciókat javasolt a dohánytermékek jövedéki adója kapcsán annak érdekében, hogy az államháztartási bevételek kevésbé függjenek a gyártók árpolitikájától". Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minimálisan elvárt jövedéki adótartalom, nominálisan kifejezve emelkedik. A törvényjavaslatból az is kiderül, hogy két lépésben változik a dohánytermékek jövedéki adója, először 2015. április elsején, majd 2015. július elsején.

Az adó mértéke így változik:

  • A cigaretta esetében 15 700 forint per ezer darabra emelkedik a jelenlegi 12 500 forint per ezer darabról és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százalékra változik 31%-ról, de legalább 28 000 forint lesz ezer darabonként a jelenlegi 24 920 forintról.
  • A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka lesz az adó mértéke, vagyis nem változik első körben, majd a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4 000 forint lesz ezer darabonként.
  • A finomra vágott fogyasztási dohányra 14 000 forint lesz kilogrammonként, a kiskereskedelmi ár százalékában jelenleg érvényben lévő 52%-os arány és a legalább 12 460 forintos kilogrammonkénti adómérték kikerülne.
  • Az egyéb fogyasztási dohányra szintén 14 000 forint lesz kilogrammonként. Jelenleg itt a kiskereskedelmi eladási ár 32,5 százaléka, de legalább 12 460 forint kilogrammonkénti adómérték van érvényben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm