22 °C Budapest

Ezt eddig kevesen látták: így készül az almalé + fotók

Pénzcentrum
2014. szeptember 12. 17:32

Nem mindegy, hogy gyümölcspép, sűrítmény, vagy gyümölcsvelő. A speciális vegyszermentes hőkezelés után az alma akár két(!) évig is eláll. Ahhoz pedig, hogy 1 liter almalénk legyen, másfél kiló almára van szükség. A Pénzcentrum a 2014-es Coop Rally keretében Sió-Eckes siófoki gyárában járt.

A siófoki üzemben június elején kezdődik a gyümölcs-feldolgozó szezon, így amikor mi ott jártunk, dolgoztak a gépek.


Épp egy almafeldolgozási folyamatnak lehettünk szemtanúi: az almák elindulnak, és egy óriási mosófolyosóba kerülnek.


Utána kézzel átválogatja valaki, és kiveszi a tottyadt darabokat. Innen továbbmennek a gyümölcsök, hogy aztán a végén almaléként végezzék.


Ha a gyümölcsöt bedarálják, akkor lesz belőle gyümölcsvelő, ha pedig csak kinyomják a levét, akkor azt nevezzük gyümölcspépnek.


Különböző minőségű italok készülnek eztán ezekből, olcsóbb és drágább kiszerelésben. Ebben az üzemben csak almából 2 ezer tonnát dolgoznak fel évente.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ha bőséges termésű az adott év, akkor a fel nem használt almákat egy speciális, úgynevezett aszeptikus (azaz fertőzésmentes) technológia segítségével teszik tartóssá.


Az eljárás pillanathőkezelésen alapul, nem vegyszeres. Így a gyümölcs akár 2 évig is eláll. Ha préselt lé formátumban pedig 1 év 3 hónapig áll el az alma.

 

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?