4 °C Budapest

Ezt eddig kevesen látták: így készül az almalé + fotók

Pénzcentrum
2014. szeptember 12. 17:32

Nem mindegy, hogy gyümölcspép, sűrítmény, vagy gyümölcsvelő. A speciális vegyszermentes hőkezelés után az alma akár két(!) évig is eláll. Ahhoz pedig, hogy 1 liter almalénk legyen, másfél kiló almára van szükség. A Pénzcentrum a 2014-es Coop Rally keretében Sió-Eckes siófoki gyárában járt.

A siófoki üzemben június elején kezdődik a gyümölcs-feldolgozó szezon, így amikor mi ott jártunk, dolgoztak a gépek.


Épp egy almafeldolgozási folyamatnak lehettünk szemtanúi: az almák elindulnak, és egy óriási mosófolyosóba kerülnek.


Utána kézzel átválogatja valaki, és kiveszi a tottyadt darabokat. Innen továbbmennek a gyümölcsök, hogy aztán a végén almaléként végezzék.


Ha a gyümölcsöt bedarálják, akkor lesz belőle gyümölcsvelő, ha pedig csak kinyomják a levét, akkor azt nevezzük gyümölcspépnek.


Különböző minőségű italok készülnek eztán ezekből, olcsóbb és drágább kiszerelésben. Ebben az üzemben csak almából 2 ezer tonnát dolgoznak fel évente.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Ha bőséges termésű az adott év, akkor a fel nem használt almákat egy speciális, úgynevezett aszeptikus (azaz fertőzésmentes) technológia segítségével teszik tartóssá.


Az eljárás pillanathőkezelésen alapul, nem vegyszeres. Így a gyümölcs akár 2 évig is eláll. Ha préselt lé formátumban pedig 1 év 3 hónapig áll el az alma.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 11. csütörtök
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?