Májusig csúszhat a pénztárgépcsere határideje

Pénzcentrum
2013. november 4. 14:32

Lapértesülések szerint jövő májusra tolódhat az online pénztárgépek átállási határideje. Az biztos, hogy több téren is komoly problémák mutatkoznak.

Jövő májusra módosul az online pénztárgépekre való átállás határideje - értesült piaci forrásokból a Népszabadság. A lap információi szerint az erről szóló rendeletmódosítás napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben. Az átállás újabb csúszása tízmilliárdos kiesést jelent a költségvetésnek.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a pénztárgép-cserére kötelezettek októbertől csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

120 ezer forintnál azonban gyakorlatilag nincs olcsóbb gép a piacon. A kisvállalkozások többsége viszont 100 ezer forintnál többet nem tud pénztárgépre fordítani, még akkor sem, ha jogosult a gépenkénti 50 ezer forint támogatásra - ezért már több bolt is bezárt, főleg kistelepüléseken.

Számolnak a csúszással a Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénztárgép-kereskedők, szervizek is. Szabó Gábor, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója szerint a várható jövő évi csúszás annyiban lehet előnyös, hogy rendeződhet a helyzet a piacon, hiszen sok vásárló számára meglehetősen nagy zavart okozott a jelenlegi kesze-kusza helyzet.

A vezérigazgató bízik benne, hogy a még hiánypótlásra beadott típusok is megkapják az engedélyt, addig is folyamatos kapcsolatban vannak a vevőikkel, tájékoztatják őket az aktuális helyzetről.

"Pénztárgép-ügyben az eddigi tapasztalatok szerint mindig lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és/vagy a NAV, a döntéshozók és a hatóságok sportszerűen, rugalmasan álltak a kérdéshez, ha kellett megváltoztatták a határidőket" - mondta el korábban lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A boltosokat képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy a gyártás viszonylag lassú folyamat, a Magyarországon alkalmazásra kerülő rendszer pedig - elsősorban biztonságtechnikai okok miatt - még összetettebbnek számít.

Eddig sem volt egyszerű

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként tavaly októberben jelentette be az intézkedést, és az első határidő a pénztárgépek online bekötésére 2013 áprilisa volt. Ez a határidő a csúszásokat látva előbb júniusra, júliusra, majd szeptemberre tolódott, de a szeptemberi határidő után sem bírságol a NAV, ha a kereskedő legalább a bekötéshez szükséges kódot már megigényelte, októbertől pedig a pénztárgép megrendeléséről szóló szerződéssel kell már rendelkezni. A de facto határidő a vállalkozások szemében december 31. lehet, mivel ha eddig nem üzemelik be az új pénztárgépeket, akkor elesnek az ehhez nyújtott állami támogatástól. Most azonban úgy néz ki, ez a határidő is tolódhat.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?