11 °C Budapest

Májusig csúszhat a pénztárgépcsere határideje

Pénzcentrum
2013. november 4. 14:32

Lapértesülések szerint jövő májusra tolódhat az online pénztárgépek átállási határideje. Az biztos, hogy több téren is komoly problémák mutatkoznak.

Jövő májusra módosul az online pénztárgépekre való átállás határideje - értesült piaci forrásokból a Népszabadság. A lap információi szerint az erről szóló rendeletmódosítás napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben. Az átállás újabb csúszása tízmilliárdos kiesést jelent a költségvetésnek.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a pénztárgép-cserére kötelezettek októbertől csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

120 ezer forintnál azonban gyakorlatilag nincs olcsóbb gép a piacon. A kisvállalkozások többsége viszont 100 ezer forintnál többet nem tud pénztárgépre fordítani, még akkor sem, ha jogosult a gépenkénti 50 ezer forint támogatásra - ezért már több bolt is bezárt, főleg kistelepüléseken.

Számolnak a csúszással a Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénztárgép-kereskedők, szervizek is. Szabó Gábor, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója szerint a várható jövő évi csúszás annyiban lehet előnyös, hogy rendeződhet a helyzet a piacon, hiszen sok vásárló számára meglehetősen nagy zavart okozott a jelenlegi kesze-kusza helyzet.

A vezérigazgató bízik benne, hogy a még hiánypótlásra beadott típusok is megkapják az engedélyt, addig is folyamatos kapcsolatban vannak a vevőikkel, tájékoztatják őket az aktuális helyzetről.

"Pénztárgép-ügyben az eddigi tapasztalatok szerint mindig lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és/vagy a NAV, a döntéshozók és a hatóságok sportszerűen, rugalmasan álltak a kérdéshez, ha kellett megváltoztatták a határidőket" - mondta el korábban lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A boltosokat képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy a gyártás viszonylag lassú folyamat, a Magyarországon alkalmazásra kerülő rendszer pedig - elsősorban biztonságtechnikai okok miatt - még összetettebbnek számít.

Eddig sem volt egyszerű

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként tavaly októberben jelentette be az intézkedést, és az első határidő a pénztárgépek online bekötésére 2013 áprilisa volt. Ez a határidő a csúszásokat látva előbb júniusra, júliusra, majd szeptemberre tolódott, de a szeptemberi határidő után sem bírságol a NAV, ha a kereskedő legalább a bekötéshez szükséges kódot már megigényelte, októbertől pedig a pénztárgép megrendeléséről szóló szerződéssel kell már rendelkezni. A de facto határidő a vállalkozások szemében december 31. lehet, mivel ha eddig nem üzemelik be az új pénztárgépeket, akkor elesnek az ehhez nyújtott állami támogatástól. Most azonban úgy néz ki, ez a határidő is tolódhat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm