20 °C Budapest

Májusig csúszhat a pénztárgépcsere határideje

Pénzcentrum
2013. november 4. 14:32

Lapértesülések szerint jövő májusra tolódhat az online pénztárgépek átállási határideje. Az biztos, hogy több téren is komoly problémák mutatkoznak.

Jövő májusra módosul az online pénztárgépekre való átállás határideje - értesült piaci forrásokból a Népszabadság. A lap információi szerint az erről szóló rendeletmódosítás napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben. Az átállás újabb csúszása tízmilliárdos kiesést jelent a költségvetésnek.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a pénztárgép-cserére kötelezettek októbertől csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

120 ezer forintnál azonban gyakorlatilag nincs olcsóbb gép a piacon. A kisvállalkozások többsége viszont 100 ezer forintnál többet nem tud pénztárgépre fordítani, még akkor sem, ha jogosult a gépenkénti 50 ezer forint támogatásra - ezért már több bolt is bezárt, főleg kistelepüléseken.

Számolnak a csúszással a Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénztárgép-kereskedők, szervizek is. Szabó Gábor, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója szerint a várható jövő évi csúszás annyiban lehet előnyös, hogy rendeződhet a helyzet a piacon, hiszen sok vásárló számára meglehetősen nagy zavart okozott a jelenlegi kesze-kusza helyzet.

A vezérigazgató bízik benne, hogy a még hiánypótlásra beadott típusok is megkapják az engedélyt, addig is folyamatos kapcsolatban vannak a vevőikkel, tájékoztatják őket az aktuális helyzetről.

"Pénztárgép-ügyben az eddigi tapasztalatok szerint mindig lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és/vagy a NAV, a döntéshozók és a hatóságok sportszerűen, rugalmasan álltak a kérdéshez, ha kellett megváltoztatták a határidőket" - mondta el korábban lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A boltosokat képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a nemzetközi tapasztalat is azt mutatja, hogy a gyártás viszonylag lassú folyamat, a Magyarországon alkalmazásra kerülő rendszer pedig - elsősorban biztonságtechnikai okok miatt - még összetettebbnek számít.

Eddig sem volt egyszerű

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként tavaly októberben jelentette be az intézkedést, és az első határidő a pénztárgépek online bekötésére 2013 áprilisa volt. Ez a határidő a csúszásokat látva előbb júniusra, júliusra, majd szeptemberre tolódott, de a szeptemberi határidő után sem bírságol a NAV, ha a kereskedő legalább a bekötéshez szükséges kódot már megigényelte, októbertől pedig a pénztárgép megrendeléséről szóló szerződéssel kell már rendelkezni. A de facto határidő a vállalkozások szemében december 31. lehet, mivel ha eddig nem üzemelik be az új pénztárgépeket, akkor elesnek az ehhez nyújtott állami támogatástól. Most azonban úgy néz ki, ez a határidő is tolódhat.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?