13 °C Budapest

Megmutatjuk a legjobb számlacsomagot: 21 ezer forinttal veri a lista utolsóját!

2010. augusztus 26. 05:22

Nem kellenek milliók az ingyenes számlához Manapság már nem a munkáltatónk határozza meg, hogy hol nyissunk számlát, a banki ajánlatok dzsungelében pedig nehéz eligazodni, kiválasztani a legjobbat. Pedig ha jól választunk, több tízezret spórolhatunk éves szinten a tranzakciós díjakon!

Hányszor szoktam készpénzt felvenni automatában? Hajlandó vagyok-e több kilométert gyalogolni a saját bankom ATM-éig, vagy lusta vagyok, és kiveszek bármelyikből? Csekken fizetem a számláimat, vagy inkább online átutalom, esetleg csoportos beszedést választok? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket kell megválaszolnunk, ha a számunkra legjobb bankszámlát szeretnénk kiválasztani, éppen ezért nincs is olyan kategória, hogy legjobb bankszámla - hacsak nem kerül minden tranzakció nulla forintba.

Szerencsére ma már mi, ügyfelek is egyre tudatosabban választunk számlacsomagot, figyelünk a különféle díjtételekre, az ár-érték arányra - legalábbis a Raiffeisen ügyfélszokásokat vizsgáló felmérése szerint, ugyanakkor sokan kényelmességből, vagy lustaságból maguk sem tudják, hogy feleslegesen fizetnek havonta akár ezer forintokkal is többet, ugyanazért a szolgáltatásért. Nekik segítünk rendszeres banki számlacsomag-körképünkkel.

Legutóbbi, márciusi piaci körképünk során módosítottunk képzeletbeli ügyfeleink tranzakciós összegein, már csak azért is, mert az elmúlt néhány évben némileg emelkedek a fizetések, de a számlahasználati szokásaink is. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze, melyeket 12 bank szolgáltatott. A diákoknak, valamint nyugdíjasoknak szóló számlacsomagokat nem vettük figyelembe, hiszen az átlagos, fizetésből élő ügyfelek esetére voltunk kíváncsiak.

Még egy átlagos ügyfél is nyolcszoros különbséggel találkozhat!

Az általunk felvázolt A-ügyfél 130 ezer forintos havi jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. A postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, hogy ezúton egyenlítse ki három közüzemi szolgáltatóval szemben fennálló havi számláját, ezenkívül bankon belül (20 ezer forint) és bankon kívül (26 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az interneten keresztül. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (26, illetve 13 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből 6 ezer forintot.

A tizenkét bank ajánlata közül A-ügyfél számára most már hosszú ideje az Allianz Bank ATM Plusz bankszámlája jelenti a legjobb választást, amely mindössze havi 248 forintba kerül, megnyitása pedig mindössze egy feltételhez kötött: minden hónapban legalább 70 000 Ft egyösszegű átutalásnak kell érkeznie a számlára. Ezzel szemben a legdrágább csomag (A Citibank Citicomfort számlacsomagja), több, mint nyolcszor ennyibe kerül, ami éves szinten 21 324 forintos eltérést jelent.


A dobogó második fokán a KDB Bank Elektronikus számlacsomagja található, mely 515 forint havi költséget jelent használójának, a harmadik legjobb ajánlat pedig a Raiffeisen Bank vadonatúj számlája, a DíjNullázó számla jelenti, mely alig többe, 532 forintba kerül havonta, minden tranzakcióval együtt. Mindkét ajánlat igénybevételének feltétele, hogy havonta legalább 120 ezer forint átutalás történjen a számlára, a Raiffeisen esetében ez azonban két tételben is megtörténhet.

Hogy jön ki a 21 ezer forint?

A következő két táblázatban az A-ügyfél által kezdeményezett tranzakciók díjait foglaltuk össze bankonkénti bontásban.


Számlavezetési díjak esetében igen nagy a szórás: három bank kínál ingyenes számlavezetést - köztük két dobogós is - miközben a Citibank 700 forintot kér el a havonta a számla fenntartásáért, ami megmagyarázza, hogy miért az ő ajánlatuk a legrosszabb épp a piacon.

A közüzemi beszedési megbízások a legtöbb banknál már ingyenesek, azonban a Citibanknál, a KDB-nél, az OTP-nél és a Sopron Banknál ezekért is fizetni kell. Ma már egyre több ügyfél rendezi számláit online módon, így nem meglepő, hogy ez a tranzakció két bank kivételével szintén mindenhol ingyenes, igaz bankon kívülre történő online átutalásért már több, összesen négy bank számít fel díjat.

Talán az egyik leggyakrabban végrehajtott tranzakció, ezért sokak számára mérvadó díjtétel az ATM használaté. Míg a saját ATM használatért egyre kevesebb bank számít fel díjat - legalábbis ami a havi első egynéhány készpénzfelvételt jelenti, addig idegen készpénz-automata használat esetében még mindig találunk horror árakat. Utóbbi esetén a legmagasabb díjat továbbra is az OTP számítja fel, ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy az OTP a legnagyobb és országosan a legteljesebb lefedettséget biztosító ATM-hálózattal rendelkező bank (2010 első félévének végén több mint 2.017 ATM-et működtetett a bank), vagyis aki OTP bankkártyával rendelkezik, annak elvileg nem nehéz saját ATM-et találnia. A többi, díjat felszámító banknál 250 és 477 forint között szóródik az idegen automata használatának ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ha a fenti tételeket összeadjuk, kiderül, hogy a legjobb, illetve a legrosszabb ajánlat havi díja között több, mint nyolcszoros az eltérés, ami pénzben kifejezve 1777 forintot, éves szinten így több, mint 21 ezer forintot jelent.

Egy banknál minden igyen!

B ügyfelünk jellemző tranzakciói nagyjából megegyeznek A ügyfelével, kivéve, hogy valamivel több, 150 ezer forint fizetést vihet haza minden hónapban, a bankban is utal át pénzt az internetes utalás helyett, valamint rendelkezik állandó átutalással. Bár nem tipikus tranzakció, azonban bármikor előfordulhat, hogy meghibásodik az ATM, vagy nincsen benne megfelelő címlet, esetleg otthon felejti a bankkártyáját, ezért a bankfiókban való készpénzfelvételt is szerepeltettük a listán. Ezen kívül 1 szolgáltató felé közüzemi beszedési megbízást is ad.

B-ügyfél banki oldalról tehát egy problémásabb ügyfél, több papírmunkát igénylő tranzakciót hajt végre, így aztán többe is kerül számára a havi számlavezetés. Számára a legkedvezőbb csomagot, köszönhetően annak, hogy eléri a havi 150 ezer forintos jövedelemet, a Citibank TOP díjcsomagja jelenti, amely nulla forintjába kerül.


Míg legutóbbi, márciusi körképünk alkalmával még ötszáz forintnál alig magasabb havi számlahasználati díjat jelentő számlacsomaggal is találkoztunk, addig ma már 700 forint alatt ez semelyik - kivéve Citi - banknál nem jön ki. A dobogó második fokán itt is a KDB Bank végzett, míg harmadik helyre a Sopron Bank került Bázis számlacsomagjával.

Bankfiókban jobb, ha nem veszünk fel pénzt!

Ha a részletes tranzakciós táblázaton végignézünk, láthatjuk, hogy a legnagyobb díjtételt nem a számlavezetés díja, inkább a többi tranzakció jelenti, hiszen még a legdrágább számla is csak havi 390 forintba kerül.


Citibank nullaforintos TOP számlacsomagjában minden hazai forinttranzakció - csatornától és a tranzakciók számától függetlenül - díjmentes, ami igen közkedveltté tette a számlát bevezetése óta. Nem véletlen, hiszen ha csak a papír alapú banki átutalást nézzük, az UniCreditnél ennek darabja 700 forintba kerül, de a K&H Banknál is 600 forinttal büntetik a papírmunkát okozó ügyfeleket.


A fióki készpénzfelvétel oszlopában is horror összegeket látunk, öt bank is 500 forint körüli, vagy a fölötti díjat vet ki ezen tranzakció után.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 16:26
Új szintre lép a bizottság vizsgálata.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 14:50
Mindenki azon gondolkodik, hogyan tudna okosan pénzt megtakarítani, hiszen az áremelkedés felfalja a...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 12:11
Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvit...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?