20 °C Budapest

Kis- és középvállalkozásokat céloz meg a SLIC-kampány

2010. február 17. 08:32

Az Európai Unió Munkafelügyeleti Vezetők Bizottsága (Senior Labour Inspectors Committee, SLIC), az Európai Bizottság támogatásával ellenőrzési és tájékoztató kampányt szervez, amelynek célja a munkahelyen használt veszélyes anyagokkal kapcsolatos munkakörülmények javítása. A kampányban az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség is részt vesz.

A kampány alapja az az elgondolás, hogy a munkahelyi egészség és biztonság alapvetően fontos helyet foglal el az EU politikájában, mivel biztosítja a védelem minimális szintjét a munkavállalók számára, ugyanakkor hozzájárul a szabad és tisztességes versenyhez a belső piacon. A SLIC e kezdeményezése révén igyekszik elősegíteni a 2007-2012 évekre meghatározott közösségi munkavédelmi stratégiában kitűzött célok megvalósítását.

Az idén januártól jövő márciusig tartó EB támogatását élvező kampány, a következő ágazatokra terjed ki: fafeldolgozás és bútorgyártás, járműkarbantartás, tisztítás (beleértve a száraz vegytisztítást és az ipari tisztítást), sütőüzemek. A kampány célközönsége a munkáltatók, munkavállalók és a munkavállalók képviselői mikro-, kis- és középméretű vállalkozásokban, elsősorban a max. 50 főt foglalkoztató cégeknél.

A kampány egy tájékoztató szakasszal kezdődik, amelynek tárgya a munkahelyen használt veszélyes anyagokkal kapcsolatos kockázatok. Ebbe be kell vonni a szociális partnereket, a médiumokat, a kampány kedvezményezetteit és minden olyan szakembert, aki bármely módon érintett a szóban forgó területen.

Munkahelyi ellenőrzésekre a terv szerint a második szakaszban kerül sor, mégpedig kettős céllal: ösztönözni a munkakörülmények javítására, és figyelemmel kísérni a munkahelyi megelőzés előírásainak alkalmazását, követve ezzel a 89/391/EGK irányelv szellemét.

Az említett projekt megvalósítására egész Európában, az alábbi feladatokat és termékeket határozták meg:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- ellenőrzési kampány közös útmutatók felhasználásával, amelyek meghatározzák a munkahelyeken használt vegyi anyagokhoz kapcsolódó kockázatok megelőzési stratégiáját,
- a munkavédelmi felügyelők képzése nemzeti szinten, de európai szinten közös oktatási anyagok és módszerek alapján,
- kiadványok (brosúrák és plakátok) a megcélzott ágazatoknak,
- tájékoztató kampány az Internet alkalmazásával, külön honlappal, valamint a média bevonásával,
- kampányértékelés, beleértve egy záró rendezvényt,
- nemzeti kezdeményezések beépítése a projektbe, különös tekintettel a szociális partnerek részvételére.

A kiadványok az unió mind a 22 hivatalos nyelvén készülnek, a szórólap utolsó oldalán az egyes tagállamok beírhatják saját nemzeti adataikat. A kampányban résztvevő OMMF mindkét szakaszban (ellenőrzés és tájékoztatás) részt vesz, a kiválasztott ágazat a fafeldolgozás és bútorgyártás.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?