8 °C Budapest

A munkabiztonságon is spórolnak a magyar cégek

Pénzcentrum
2009. november 16. 10:02

Még mindig sok a hiányosság a munkabiztonság területén Magyarországon, mert a vállalkozások költségmegtakarítás érdekében spórolnak a védőfelszereléseken, és lazábban kezelik a biztonsági előírásokat.

Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelet harmadik negyedéves ellenőrzései jelentős hiányosságokat jeleznek a magyarországi vállalkozások munkavédelmi intézkedéseivel kapcsolatban. A bírságolás leggyakoribb oka a hiányos vagy rossz minőségű védőfelszerelés használata. Emellett sokszor spórolnak a cégek az alkalmi munkavállalók munkavédelmi oktatásának elmulasztásán is, és az előírásokkal ellentétesen nem vonnak be munkavédelmi szakértőt sem - írja a Napi Gazdaság.

Az ellenőrök az első három negyedévben összesen 17 195 munkaadónál vizsgálták a biztonságos munkavégzési körülmények meglétét, és az esetek 86 százalékában találkoztak szabálytalanságokkal, ami a munkavállalók 61 százalékát, összesen 436 ezer alkalmazottat érintett. Közülük is 83 ezren dolgoztak munkabiztonsági szempontból súlyos szabálytalansággal terhelt körülmények között.

A főfelügyelet ellenőrei a 14 ezer azonnali intézkedés és a 12 ezer hiányosság megszüntetését előíró határozat mellé csupán 1557 vállalkozásra szabtak ki összesen 655 millió forintnyi bírságot.

A legnagyobb elmaradás a munkabiztonság frontján és egyéb munkaügyi kérdésekben is az építőiparban van. A főfelügyelet munkatársai az év első kilenc hónapjában összesen közel 340 millió forint bírságot róttak ezen ágazat vállalkozásaira. Jelentős mulasztások tapasztalhatók még a gépiparban, a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az OMMF 2009-es munkabaleseti nyilvántartásában eddig összesen 10 443 munkabaleset szerepel, amelyekből 107 súlyos-, 67 pedig halálos kimenetelű volt, és 16 súlyos csonkolásról is tudnak a munkaügyi hivatalban. További égető probléma főleg az alkalmi munkavállalóknál, hogy a munkavégzés hosszú távú egészségügyi hatásaira a legtöbb esetben egyáltalán nem készülnek felmérések. Így például nem derül ki, hogy egy tartós halláskárosodás a munkahelyi körülményeknek köszönhető-e vagy sem.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?