20 °C Budapest

A munkabiztonságon is spórolnak a magyar cégek

Pénzcentrum
2009. november 16. 10:02

Még mindig sok a hiányosság a munkabiztonság területén Magyarországon, mert a vállalkozások költségmegtakarítás érdekében spórolnak a védőfelszereléseken, és lazábban kezelik a biztonsági előírásokat.

Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelet harmadik negyedéves ellenőrzései jelentős hiányosságokat jeleznek a magyarországi vállalkozások munkavédelmi intézkedéseivel kapcsolatban. A bírságolás leggyakoribb oka a hiányos vagy rossz minőségű védőfelszerelés használata. Emellett sokszor spórolnak a cégek az alkalmi munkavállalók munkavédelmi oktatásának elmulasztásán is, és az előírásokkal ellentétesen nem vonnak be munkavédelmi szakértőt sem - írja a Napi Gazdaság.

Az ellenőrök az első három negyedévben összesen 17 195 munkaadónál vizsgálták a biztonságos munkavégzési körülmények meglétét, és az esetek 86 százalékában találkoztak szabálytalanságokkal, ami a munkavállalók 61 százalékát, összesen 436 ezer alkalmazottat érintett. Közülük is 83 ezren dolgoztak munkabiztonsági szempontból súlyos szabálytalansággal terhelt körülmények között.

A főfelügyelet ellenőrei a 14 ezer azonnali intézkedés és a 12 ezer hiányosság megszüntetését előíró határozat mellé csupán 1557 vállalkozásra szabtak ki összesen 655 millió forintnyi bírságot.

A legnagyobb elmaradás a munkabiztonság frontján és egyéb munkaügyi kérdésekben is az építőiparban van. A főfelügyelet munkatársai az év első kilenc hónapjában összesen közel 340 millió forint bírságot róttak ezen ágazat vállalkozásaira. Jelentős mulasztások tapasztalhatók még a gépiparban, a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az OMMF 2009-es munkabaleseti nyilvántartásában eddig összesen 10 443 munkabaleset szerepel, amelyekből 107 súlyos-, 67 pedig halálos kimenetelű volt, és 16 súlyos csonkolásról is tudnak a munkaügyi hivatalban. További égető probléma főleg az alkalmi munkavállalóknál, hogy a munkavégzés hosszú távú egészségügyi hatásaira a legtöbb esetben egyáltalán nem készülnek felmérések. Így például nem derül ki, hogy egy tartós halláskárosodás a munkahelyi körülményeknek köszönhető-e vagy sem.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29