15 °C Budapest

A munkabiztonságon is spórolnak a magyar cégek

Pénzcentrum
2009. november 16. 10:02

Még mindig sok a hiányosság a munkabiztonság területén Magyarországon, mert a vállalkozások költségmegtakarítás érdekében spórolnak a védőfelszereléseken, és lazábban kezelik a biztonsági előírásokat.

Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelet harmadik negyedéves ellenőrzései jelentős hiányosságokat jeleznek a magyarországi vállalkozások munkavédelmi intézkedéseivel kapcsolatban. A bírságolás leggyakoribb oka a hiányos vagy rossz minőségű védőfelszerelés használata. Emellett sokszor spórolnak a cégek az alkalmi munkavállalók munkavédelmi oktatásának elmulasztásán is, és az előírásokkal ellentétesen nem vonnak be munkavédelmi szakértőt sem - írja a Napi Gazdaság.

Az ellenőrök az első három negyedévben összesen 17 195 munkaadónál vizsgálták a biztonságos munkavégzési körülmények meglétét, és az esetek 86 százalékában találkoztak szabálytalanságokkal, ami a munkavállalók 61 százalékát, összesen 436 ezer alkalmazottat érintett. Közülük is 83 ezren dolgoztak munkabiztonsági szempontból súlyos szabálytalansággal terhelt körülmények között.

A főfelügyelet ellenőrei a 14 ezer azonnali intézkedés és a 12 ezer hiányosság megszüntetését előíró határozat mellé csupán 1557 vállalkozásra szabtak ki összesen 655 millió forintnyi bírságot.

A legnagyobb elmaradás a munkabiztonság frontján és egyéb munkaügyi kérdésekben is az építőiparban van. A főfelügyelet munkatársai az év első kilenc hónapjában összesen közel 340 millió forint bírságot róttak ezen ágazat vállalkozásaira. Jelentős mulasztások tapasztalhatók még a gépiparban, a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az OMMF 2009-es munkabaleseti nyilvántartásában eddig összesen 10 443 munkabaleset szerepel, amelyekből 107 súlyos-, 67 pedig halálos kimenetelű volt, és 16 súlyos csonkolásról is tudnak a munkaügyi hivatalban. További égető probléma főleg az alkalmi munkavállalóknál, hogy a munkavégzés hosszú távú egészségügyi hatásaira a legtöbb esetben egyáltalán nem készülnek felmérések. Így például nem derül ki, hogy egy tartós halláskárosodás a munkahelyi körülményeknek köszönhető-e vagy sem.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17