18 °C Budapest

A GOP-nál vége a válságnak

2010. február 12. 09:17

"A gazdaságfejlesztési kiírásoknál 2010-ben a pályázatkezelési folyamat még rutinosabb lesz, és a pályázati feltételeket hozzáigazítjuk a javuló gazdasági körülményekhez" - mondta el Kocsis Magdolna, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) illetékes főigazgatója a Világgazdaságnak. Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) idei terveiről elmondta, újragondolják és újraértékelik azokat a válságkezelési intézkedéseket, amelyeket 2009-ben a globális krízis hatására hoztak. Erre azért van szükség, hogy a rövid távú beavatkozások és a program hosszú távú céljai összhangba kerüljenek.


"A 2010-ben meghirdetésre kerülő technológiafejlesztési konstrukcióknál már nem alkalmazzuk a 40 százalékos előleget, ennek egységesen 25 százalékos lesz a szintje" - közölte a Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának vezetője. Ez a 25 százalékos szint jelenik meg az új kiírásokban, s a már futó pályázatok is ennek megfelelően módosulnak. Nem szigorítanak viszont még a jövőbeni vállalásokra vonatkozó 2009. évi előírásokon, továbbra is választható lesz a bázislétszám tartása.

Fontos döntés volt, hogy a válság hatására az ÚMFT-n belül végrehajtott forrásátcsoportosítás révén 111 milliárd forinttal nőtt a GOP kerete. Ebből 105 milliárd forint a vállalkozások komplex fejlesztését szolgáló 2. prioritás keretében gyors segítséget jelent a válság miatt kihívásokkal küszködő kkv-szektor számára. A pluszpénz jelentős részét a mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztését szolgáló 2.1.1./A konstrukció pályázói kapták/kapják meg. Tavaly kétszer hirdették meg ezt a rendkívül népszerű kiírást, s összesen 66 milliárd forint támogatáshoz jut 4000 kkv.

A néhány napja történt felfüggesztés után, február végén tízmilliárd forintos kerettel ismét megjelenik ez a felhívás a már említett 25 százalékos előleglehetőséggel. Az elnyerhető támogatás maximális összege a válság idejére megemelt 50 millió forintról visszaáll a korábbi, 20 milliós szintre. A támogatási intenzitás is módosul, a tavalyi 50-70 százalékról - területi differenciálással - 30-50 százalékra. A B/C (a közép- és nagyvállalati körre célzott) konstrukciókat március közepén írják ki.

Emellett az irányító hatóság meghirdette a magas foglalkoztatási hatású projektek támogatására a 2.1.3-as konstrukciót, 16 milliárd forintos keretösszeggel. Ennél a kiírásnál kiemelt ügyfeles eljárásban eddig 12 projektnek ítéltek meg támogatást. Így 11 milliárdos fejlesztési forrással 53 milliárd forint értékű beruházás jön létre, amely 2000 új munkahelyet teremt, 600-at a hátrányos helyzetű térségekben. A támogatott projektek többsége a húzóágazati szektorokban - járműgyártás, gyógyszeripar, zöldenergia - valósul meg. Az egységesen alkalmazott támogatási algoritmus és a 40 napos döntési folyamat kiszámítható beruházási környezetet teremt a pályázók számára. "Ezzel Magyarország versenyképes pozícióba került a kapacitásáthelyezést tervező cégek körében" - állapította meg Kocsis Magdolna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idei év újdonsága az Európai Unió zöldtechnológiát támogató törekvéseivel összhangban a hulladékhasznosítási célú és a környezetközpontú technológiafejlesztést szolgáló kiírás, 6+2 milliárd forintos kerettel. Ezek a pályázatok, amellett, hogy szintén fontos szerepet játszanak a stabilizálódó gazdaság lehetőségeinek kihasználásában, egyúttal már jelzik a GOP újfajta profilkeresését is. Ennek keretében a vállalkozások nemzetközi versenyképességét segíti majd a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzését szolgáló 1. prioritásnál az a formálódó programmódosítási szándék, amellyel az alapkutatást és a kutatási alap-infrastruktúrát is integrálnánk a gazdaságfejlesztési célok közé. "Egyidejűleg a technológiafejlesztési pályázatokat kívánjuk tehermentesíteni az innováció szélesebb értelmezésével, a vonzóbb pályázati feltételek kialakításával" - hangsúlyozta az NFÜ főigazgatója.

Jutott pénz a többletforrásból - hatmilliárd forint - a GOP 4., pénzügyi eszközök prioritására is. Magyarországon alakult ki először az EU vállalkozásokat visszatérítendő forrásokkal segítő Jeremie programjának teljes termékkínálata (mikrohitel-, garancia- és kockázatitőke-programok), nemzeti intézményrendszerrel. "Ennél a prioritásnál azonban azt is figyelembe kell venni, hogy válságkörnyezetben egy olyan pályázati rendszer, amely a pénzügyi közvetítők szintjén folyamatos portfólió-, a vállalkozások szintjén pedig folyamatos tevékenységbővítésre épít, csak korlátozottan lehetett sikeres" - jegyezte meg az NFÜ illetékese. Áprilisban Brüsszelben ismét napirenden lesz a konstrukció átalakítását már többször felvető magyar kezdeményezés.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem