-1 °C Budapest

Új Magyarország: ismét itt a sztárpályázat

2009. november 26. 09:17

November 30-tól a Gazdaságfejlesztési (GOP) és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) 2.1.1/A, illetve 1.2.1/A azonosító számú konstrukciója révén újra lehet pályázni mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztésének támogatására az Új Magyarország fejlesztési terv keretében.

"A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2009-ben immár másodszor hirdette meg ezeket a kiírásokat, éppen azért, mert azt tapasztalta, hogy a válság ellenére, illetve a már nagyon várt gazdasági élénkülés reményében igen nagy az érdeklődés az automatikus eljárással elnyerhető, vissza nem térítendő európai uniós támogatás iránt" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Ormosy Gábor, az illetékes közreműködő szervezet igazgatója. Szavaiból kiderült, a GOP és a KMOP idei első kiírásai minden várakozást felülmúlóan népszerűnek bizonyultak: összesen 3871 pályázat érkezett be, közülük 2855 kapott támogatást, együttesen több mint 50 milliárd forint értékben.

A nagy érdeklődésben meghatározó szerepe volt annak, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen enyhébb feltételekkel nagyobb összegre és nagyobb arányú támogatásra pályázhattak a vállalkozások. "Ennek hatására az egész évre meghirdetett 18 milliárd forintos keret többszörösére érkezett be igény három hónap alatt, ezért az akkori kiírás előirányzott forrását a többszörösére kellett növelni" - közölte a MAG Zrt. vezetője. Emlékeztetett arra, hogy 50 millió forint volt az igényelhető szubvenció felső korlátja, s adott esetben az elszámolható összes költség akár 70 százaléka is támogatható volt, a beruházás helyszínét adó kistérség fejlettségének függvényében. Sokat nyomott a latban az is, hogy a korábbi növekedési vállalás helyett árbevétel-csökkenési maximumot vagy létszámmegtartást kellett vállalni a pályázóknak, és automatikusan kalkulálhattak a 40 százalékos előleggel is a szerződéskötést követő 15 napon belül.

Ormosy Gábor fontos eredménynek tartja azt is, hogy a GOP 2. prioritásán belül eddig meghirdetett pályázatoknál 20,9 százalék volt a mikro-, 32,1 a kis- és 25,4 a középvállalkozások aránya. Erőteljesen nőtt az érdeklődés a gazdaságfejlesztési kiírások iránt a régiók közül Dél-Alföldön, mérsékeltebben Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, s elgondolkodtatóan szerény tempóban Dél-Dunántúlon.

Most a két programban 2009-10-ben 17,588 milliárd forint a keret, ebből 15 milliárdot a GOP, 2,588 milliárdot a KMOP pályázói kaphatnak meg, s az év elejihez hasonló mértékű érdeklődés sem kizárt. Ezúttal a támogatható tevékenységek közé tartozik többek között az új beruházásnak minősülő technológiai fejlesztés, az új vagy három évnél nem régebbi használt eszközök beszerzése, valamint az informatikai fejlesztés és a világhálós megjelenés. Az igényelhető támogatás összege minimum egy-, maximum 25 millió forint lehet (Közép-Magyarország régióban a felső határ 20 millió forint).

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem