14 °C Budapest

Új Magyarország: ismét itt a sztárpályázat

2009. november 26. 09:17

November 30-tól a Gazdaságfejlesztési (GOP) és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) 2.1.1/A, illetve 1.2.1/A azonosító számú konstrukciója révén újra lehet pályázni mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztésének támogatására az Új Magyarország fejlesztési terv keretében.

"A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2009-ben immár másodszor hirdette meg ezeket a kiírásokat, éppen azért, mert azt tapasztalta, hogy a válság ellenére, illetve a már nagyon várt gazdasági élénkülés reményében igen nagy az érdeklődés az automatikus eljárással elnyerhető, vissza nem térítendő európai uniós támogatás iránt" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Ormosy Gábor, az illetékes közreműködő szervezet igazgatója. Szavaiból kiderült, a GOP és a KMOP idei első kiírásai minden várakozást felülmúlóan népszerűnek bizonyultak: összesen 3871 pályázat érkezett be, közülük 2855 kapott támogatást, együttesen több mint 50 milliárd forint értékben.

A nagy érdeklődésben meghatározó szerepe volt annak, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen enyhébb feltételekkel nagyobb összegre és nagyobb arányú támogatásra pályázhattak a vállalkozások. "Ennek hatására az egész évre meghirdetett 18 milliárd forintos keret többszörösére érkezett be igény három hónap alatt, ezért az akkori kiírás előirányzott forrását a többszörösére kellett növelni" - közölte a MAG Zrt. vezetője. Emlékeztetett arra, hogy 50 millió forint volt az igényelhető szubvenció felső korlátja, s adott esetben az elszámolható összes költség akár 70 százaléka is támogatható volt, a beruházás helyszínét adó kistérség fejlettségének függvényében. Sokat nyomott a latban az is, hogy a korábbi növekedési vállalás helyett árbevétel-csökkenési maximumot vagy létszámmegtartást kellett vállalni a pályázóknak, és automatikusan kalkulálhattak a 40 százalékos előleggel is a szerződéskötést követő 15 napon belül.

Ormosy Gábor fontos eredménynek tartja azt is, hogy a GOP 2. prioritásán belül eddig meghirdetett pályázatoknál 20,9 százalék volt a mikro-, 32,1 a kis- és 25,4 a középvállalkozások aránya. Erőteljesen nőtt az érdeklődés a gazdaságfejlesztési kiírások iránt a régiók közül Dél-Alföldön, mérsékeltebben Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, s elgondolkodtatóan szerény tempóban Dél-Dunántúlon.

Most a két programban 2009-10-ben 17,588 milliárd forint a keret, ebből 15 milliárdot a GOP, 2,588 milliárdot a KMOP pályázói kaphatnak meg, s az év elejihez hasonló mértékű érdeklődés sem kizárt. Ezúttal a támogatható tevékenységek közé tartozik többek között az új beruházásnak minősülő technológiai fejlesztés, az új vagy három évnél nem régebbi használt eszközök beszerzése, valamint az informatikai fejlesztés és a világhálós megjelenés. Az igényelhető támogatás összege minimum egy-, maximum 25 millió forint lehet (Közép-Magyarország régióban a felső határ 20 millió forint).

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm