12 °C Budapest

Folytatódik a sztárpályázat

2010. február 4. 09:47

A felfüggesztés után hamarosan újraindítják az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) legnépszerűbb kiírását - írta a Világgazdaság.

Még a hónap végén újra meghirdetik az ÚMFT Gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) 2.1.1/A számú felhívását és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) tükörkiírását, tekintettel a vállalkozások körében tapasztalható nagy érdeklődésre - jelentette be Kabai Anikó, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) illetékes irányító hatóságának osztályvezetője a Joint Venture Szövetség (JVSZ) szakmai tanácskozásán, kedden.

Korábban:Siess, holnap felfüggesztik a slágerpályázatot!

A felfüggesztésre a beérkezett pályázatok nagy száma és a rendelkezésre álló keret valószínűsíthető kimerülése miatt került sor. "Január 29-i állapot szerint elérte a 100 százalékot a támogatási igény, s ez még tovább nőhet a postán feladott pályázatok beérkezésével" - indokolta a döntést az NFÜ szakembere.

Tavaly ugrott meg látványosan az érdeklődés a pályázat iránt: a szóban forgó GOP-kiírás és a KMOP párhuzamosan megjelent tükörkiírása 18 milliárd forintos keretére összesen 3871 pályázat érkezett be, s közülük 2855 kapott támogatást, együttesen több mint 50 milliárd forint értékben. A támogatási konstrukció iránti érdeklődés megugrásában a szakemberek szerint meghatározó szerepe volt annak, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen enyhébb feltételekkel nagyobb összegre és nagyobb arányú támogatásra pályázhattak a vállalkozások. A támogatási igények kielégítésénél éltek az ÚMFT-n belül a GOP javára végrehajtott 111 milliárd forintos forrásátcsoportosítás lehetőségével. Ebből a vállalkozások befektetéseit, fejlesztéseit ösztönző 2. prioritásra 105 milliárd forint jutott. Így ítélhettek oda tavaly több mint 50 milliárd forint támogatást, s írhatják ki idén február végén ismét ezt a pályázatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kabai Anikó azt is bejelentette, hogy az NFÜ és az irányító hatóság a gazdaságfejlesztési pályázatok folyamatos nyitva tartására törekszik 2010-ben. "Tavaly még a válság alakította a GOP pályázati feltételeit, az idén már a válságkezelés, a konszolidáció, az új utak támogatása az alapvető cél" - hangsúlyozta az NFÜ szakembere. Jelenleg 13 gazdaságfejlesztési kiírásra lehet pályázni. Ezenkívül márciusban még három és májusban egy felhívás megjelenése várható 2010-ben. Márciustól pályázhatnak a közép- és nagyvállalatok komplex technológiafejlesztésre, munkahelyteremtésre és vállalati SaaS központok létrehozására és fejlesztésére.

Az eddig végzett munka eredményeit összegezve Ormosy Gábor, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) vezérigazgatója elmondta, hogy közreműködő szervezetként a két operatív program keretében összesen 9300 pályázat kapott támogatást, ennek együttes összege 280 milliárd forint, ebből több mint 73 milliárd a kifizetés. Ez utóbbi számra külön is felhívta a figyelmet: A kifizetések összege ötszörösére nőtt 2009 végére, elsősorban a nyerteseknek felajánlott 40 százalékos előleg lehetőség kiaknázása révén. Azt is bejelentette, hogy nagyobb szakmai segítségre számíthat a a nyertesek a projektmenedzsmentben és a visszaélések elkerülésére az ellenőrzést is szigorítani fogja a MAG Zrt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem