Folytatódik a sztárpályázat

2010. február 4. 09:47

A felfüggesztés után hamarosan újraindítják az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) legnépszerűbb kiírását - írta a Világgazdaság.

Még a hónap végén újra meghirdetik az ÚMFT Gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) 2.1.1/A számú felhívását és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) tükörkiírását, tekintettel a vállalkozások körében tapasztalható nagy érdeklődésre - jelentette be Kabai Anikó, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) illetékes irányító hatóságának osztályvezetője a Joint Venture Szövetség (JVSZ) szakmai tanácskozásán, kedden.

Korábban:Siess, holnap felfüggesztik a slágerpályázatot!

A felfüggesztésre a beérkezett pályázatok nagy száma és a rendelkezésre álló keret valószínűsíthető kimerülése miatt került sor. "Január 29-i állapot szerint elérte a 100 százalékot a támogatási igény, s ez még tovább nőhet a postán feladott pályázatok beérkezésével" - indokolta a döntést az NFÜ szakembere.

Tavaly ugrott meg látványosan az érdeklődés a pályázat iránt: a szóban forgó GOP-kiírás és a KMOP párhuzamosan megjelent tükörkiírása 18 milliárd forintos keretére összesen 3871 pályázat érkezett be, s közülük 2855 kapott támogatást, együttesen több mint 50 milliárd forint értékben. A támogatási konstrukció iránti érdeklődés megugrásában a szakemberek szerint meghatározó szerepe volt annak, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen enyhébb feltételekkel nagyobb összegre és nagyobb arányú támogatásra pályázhattak a vállalkozások. A támogatási igények kielégítésénél éltek az ÚMFT-n belül a GOP javára végrehajtott 111 milliárd forintos forrásátcsoportosítás lehetőségével. Ebből a vállalkozások befektetéseit, fejlesztéseit ösztönző 2. prioritásra 105 milliárd forint jutott. Így ítélhettek oda tavaly több mint 50 milliárd forint támogatást, s írhatják ki idén február végén ismét ezt a pályázatot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kabai Anikó azt is bejelentette, hogy az NFÜ és az irányító hatóság a gazdaságfejlesztési pályázatok folyamatos nyitva tartására törekszik 2010-ben. "Tavaly még a válság alakította a GOP pályázati feltételeit, az idén már a válságkezelés, a konszolidáció, az új utak támogatása az alapvető cél" - hangsúlyozta az NFÜ szakembere. Jelenleg 13 gazdaságfejlesztési kiírásra lehet pályázni. Ezenkívül márciusban még három és májusban egy felhívás megjelenése várható 2010-ben. Márciustól pályázhatnak a közép- és nagyvállalatok komplex technológiafejlesztésre, munkahelyteremtésre és vállalati SaaS központok létrehozására és fejlesztésére.

Az eddig végzett munka eredményeit összegezve Ormosy Gábor, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) vezérigazgatója elmondta, hogy közreműködő szervezetként a két operatív program keretében összesen 9300 pályázat kapott támogatást, ennek együttes összege 280 milliárd forint, ebből több mint 73 milliárd a kifizetés. Ez utóbbi számra külön is felhívta a figyelmet: A kifizetések összege ötszörösére nőtt 2009 végére, elsősorban a nyerteseknek felajánlott 40 százalékos előleg lehetőség kiaknázása révén. Azt is bejelentette, hogy nagyobb szakmai segítségre számíthat a a nyertesek a projektmenedzsmentben és a visszaélések elkerülésére az ellenőrzést is szigorítani fogja a MAG Zrt.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?