19 °C Budapest

Félmilliárddal szúrja ki a kkv-k szemét az "Isten munkáját végző" bankvezér

2009. november 18. 16:30

A csillagászati bónuszok és a válságot meghazudtoló profitok miatt nap mint nap keményen támadott Goldman Sachs vezetői most példátlan lépésre szánták el magukat: 500 millió dollárral járul hozzá a táraság az amerikai kkv-k finanszírozásához. Összehasonlításképpen: a bank idei profitja valószínűleg 10 milliárd fölött lesz.

Az első három negyedévben 17 milliárd dollárt tett félre a bank az alkalmazottak javadalmazása céljából, miközben visszafizette az államtól kapott 10 milliárd dolláros kölcsönt. A most lekötött 500 milliós hitelcsomagból 300 millió a kkv-k tőkeképzését, 200 millió pedig a vállalkozók oktatását segíti elő a Reuters szerint.

A kezdeményezést koordináló tanácsadó testületbe nem kisebb személyiségek kerülnek be, mint Lloyd Blanfein vezérigazgató, Warren Buffett óriásbefektető és Miachel Porter, a Harvard Business School oktatója.

Az elmúlt hónapokban kicsapták a biztosítékot a közvélemény szemében a Goldman csillagászati bónuszai és meglehetősen jó eredményessége, és erre csak rátett egy lapáttal Blankfein pár héttel ezelőtti nyilatkozata, miszerint ő "Isten munkáját" végzi. Az elmúlt napokban százak tüntettek a Goldman "cinikussága" ellen.

Nem a kkv-k megsegítése az egyetlen, amiben cselekvésre szánta el magát a bankóriás: a múlt hónapban egy 200 millió dolláros támogatást jelentett be a jótékonysági munkát végző Goldman Sachs Alapítvány részére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55