1 °C Budapest

Milliárdok érkezhetnek magyar vállalkozásokhoz

2009. október 22. 04:32

Egy újabb magyarországi kockázati tőkealap-kezelő, a DBH Investment ismertette terveit a sikeresen elnyert uniós JEREMIE forrásokkal kapcsolatban. A cég a high-tech és a technológia intenzív iparágak támogatását tűzte zászlajára a következő 4 évre.

Október elején megszületett az eredmény, a 18 pályázó közül 8 Kockázati Tőkealap-kezelő vette sikeresen az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram akadályait. A 8 alap legalább 30% saját forrást az uniós pénzek mellé csoportosítva összesen 45 milliárd forint értékben tőkésítheti fel az ígéretesnek látszó, ám forrásszűkében lévő mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat).

 


Az úgynevezett kockázati tőkebefektetés a hagyományos pénzügyi hiteltől lényegesen eltérő finanszírozási forma. A kockázati tőkebefektetők egy-egy piacképes ötlettel vagy technológiával rendelkező vállalkozást karolnak fel olyan formában, hogy a cégből - tipikus esetben - kisebbségi részesedést vásárolnak. Ezt a piaci szemléletű vállalkozásfinanszírozási módszert támogatja az Európai Bizottság által a kkv-k finanszírozására létrehozott kölcsönprogramja, a JEREMIE.

A DBH Investment összesen 5 milliárd forint értékben tervezi az általa kiválasztott kkv-k feltőkésítését az uniós források felhasználására rendelkezésére álló következő 4 évben. A kihelyezett tőke 70%-a az uniós JEREMIE programból ered, a maradék 1,5 milliárd forint pedig a DBH csoport holland pénzügyi alapjától fog érkezni - mondta Erdei Sándor, a DBH Group vezérigazgatója.

DBH a többi nyertes között kicsi szereplőnek számít a kockázati tőkepiacon, az eddigi működése során mindössze 11 projektet vett a szárnyai alá. A máig lezárult 8 projektből 7 bizonyult sikeresnek, egyből pedig veszteséggel szálltak ki.

Mi is az a JEREMIE?
Az EU JEREMIE programja a kkv-k versenyképességének javítása érdekében a jött létre. A cél megvalósítása érdekében az Európai Bizottság a 2007-2013-as költségvetési időszakban az EU Strukturális Alapokból biztosít visszatérítendő forrásokat a tagállamoknak. A pénzekből megvalósuló tőkebefektetésekre az 5 évnél nem idősebb kkv-k pályázhatnak, egy vállalkozás 3 év alatt maximum 4,5 millió eurós támogatásban részesülhet, a források 90%-át a közép-magyarországi régión kívül kell kihelyezni.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a DBH előnye versenytársaihoz képest, hogy nem kizárólagos profilja a kockázati tőkebefektetés, hanem vállalati tanácsadással/ügyintézéssel és a cégek számára fizikai infrastruktúra szolgáltatásával is foglalkoznak. Így a befektetés időtartama alatt aktívabban segíthetik a vállalkozások működését.

Erdei Sándor hozzátette: a rendelkezésükre álló forrásokból mintegy 12-14 induló vagy fiatal vállalkozást kívánnak támogatni átlagosan 200-250 millió forinttal. Elsősorban olyan technológia-intenzív iparágakba történő befektetéseket terveznek, mint például az információ-technológia, a biotechnológia vagy az egészségügy.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?