4 °C Budapest

Milliárdok érkezhetnek magyar vállalkozásokhoz

2009. október 22. 04:32

Egy újabb magyarországi kockázati tőkealap-kezelő, a DBH Investment ismertette terveit a sikeresen elnyert uniós JEREMIE forrásokkal kapcsolatban. A cég a high-tech és a technológia intenzív iparágak támogatását tűzte zászlajára a következő 4 évre.

Október elején megszületett az eredmény, a 18 pályázó közül 8 Kockázati Tőkealap-kezelő vette sikeresen az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram akadályait. A 8 alap legalább 30% saját forrást az uniós pénzek mellé csoportosítva összesen 45 milliárd forint értékben tőkésítheti fel az ígéretesnek látszó, ám forrásszűkében lévő mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat).

 


Az úgynevezett kockázati tőkebefektetés a hagyományos pénzügyi hiteltől lényegesen eltérő finanszírozási forma. A kockázati tőkebefektetők egy-egy piacképes ötlettel vagy technológiával rendelkező vállalkozást karolnak fel olyan formában, hogy a cégből - tipikus esetben - kisebbségi részesedést vásárolnak. Ezt a piaci szemléletű vállalkozásfinanszírozási módszert támogatja az Európai Bizottság által a kkv-k finanszírozására létrehozott kölcsönprogramja, a JEREMIE.

A DBH Investment összesen 5 milliárd forint értékben tervezi az általa kiválasztott kkv-k feltőkésítését az uniós források felhasználására rendelkezésére álló következő 4 évben. A kihelyezett tőke 70%-a az uniós JEREMIE programból ered, a maradék 1,5 milliárd forint pedig a DBH csoport holland pénzügyi alapjától fog érkezni - mondta Erdei Sándor, a DBH Group vezérigazgatója.

DBH a többi nyertes között kicsi szereplőnek számít a kockázati tőkepiacon, az eddigi működése során mindössze 11 projektet vett a szárnyai alá. A máig lezárult 8 projektből 7 bizonyult sikeresnek, egyből pedig veszteséggel szálltak ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi is az a JEREMIE?
Az EU JEREMIE programja a kkv-k versenyképességének javítása érdekében a jött létre. A cél megvalósítása érdekében az Európai Bizottság a 2007-2013-as költségvetési időszakban az EU Strukturális Alapokból biztosít visszatérítendő forrásokat a tagállamoknak. A pénzekből megvalósuló tőkebefektetésekre az 5 évnél nem idősebb kkv-k pályázhatnak, egy vállalkozás 3 év alatt maximum 4,5 millió eurós támogatásban részesülhet, a források 90%-át a közép-magyarországi régión kívül kell kihelyezni.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a DBH előnye versenytársaihoz képest, hogy nem kizárólagos profilja a kockázati tőkebefektetés, hanem vállalati tanácsadással/ügyintézéssel és a cégek számára fizikai infrastruktúra szolgáltatásával is foglalkoznak. Így a befektetés időtartama alatt aktívabban segíthetik a vállalkozások működését.

Erdei Sándor hozzátette: a rendelkezésükre álló forrásokból mintegy 12-14 induló vagy fiatal vállalkozást kívánnak támogatni átlagosan 200-250 millió forinttal. Elsősorban olyan technológia-intenzív iparágakba történő befektetéseket terveznek, mint például az információ-technológia, a biotechnológia vagy az egészségügy.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm