5 °C Budapest

Jön a halálos járvány, őszre már nálunk lesz!

2009. július 20. 09:17

Biztosan nem kerülhető el az új A(H1N1) influenzavírus által okozott világjárvány, amely őszre érheti el hazánkat - mondta a Világgazdaságnak Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ epidemiológus szakorvosa. Ennek ellenére tíz vállalatból csupán kettőnek van válságterve a járvány ellen.

A DGS Global Research által megkérdezett 104 szervezet válasza azt mutatja, a külföldi tulajdonú cégek lényegesen felkészültebbek, közülük tízből hat készített már krízistervet. Pedig a szakorvos szerint ez létfontosságú lenne, hiszen a nagyobb közösségekben történő fertőzés megsokszorozódik, gátolja a termelőmunkát, romolhat a szolgáltatások színvonala. Becsléseik szerint járvány esetén egy időben a munkavállalók egynegyede, egyötöde hiányozhat a munkahelyéről. Egy 10-15 hétig tartó pandémia során 1,5-3,5 millióan betegszenek meg az összes lakosság körében. A halálesetek aránya várhatóan magasabb lesz, mint a szezonális influenzajárványoknál.

Közben elkezdődött a speciális, kifejezetten erre a vírustörzsre specializált vakcina gyártása is. Az ideális az lenne, ha a lakosság felét beoltanák, de ennél némileg kevesebbel is eredményes lehetne az időben megkezdett védekezés - mondta Oroszi Beatrix. Az oltási rend némileg eltér majd a szokásos, szezonális influenza elleni oltási tervtől. Először az egészségügyben dolgozók kapják meg a vakcinát, hogy szükség szerint helytállhassanak, őket követik a kulcsfontosságú, alapvető szolgáltatást nyújtók. Ezt követően kerül sor a lakosság további, foglalkozásuk vagy egészségi állapotuk miatt védendő csoportjaira. A kormánydöntéstől függően az oltóanyag egy része térítésmentes lesz, további hányadához térítés ellenében lehet hozzájutni. A vakcina beadását követően 10-14 nap szükséges a megfelelő védettséghez. Az új oltóanyag ára nagyjából megegyezik a szezonális vakcináéval, 1200 forint.

Oroszi Beatrix arról is tájékoztatott, ősztől tavaszig számítanak a hagyományosan szezonális és az új vírus együttes előfordulására. Ezért ajánlott mindkét influenza elleni oltást akár egyidejűleg is felvenni - tette hozzá.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?