-3 °C Budapest

Jön a halálos járvány, őszre már nálunk lesz!

2009. július 20. 09:17

Biztosan nem kerülhető el az új A(H1N1) influenzavírus által okozott világjárvány, amely őszre érheti el hazánkat - mondta a Világgazdaságnak Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ epidemiológus szakorvosa. Ennek ellenére tíz vállalatból csupán kettőnek van válságterve a járvány ellen.

A DGS Global Research által megkérdezett 104 szervezet válasza azt mutatja, a külföldi tulajdonú cégek lényegesen felkészültebbek, közülük tízből hat készített már krízistervet. Pedig a szakorvos szerint ez létfontosságú lenne, hiszen a nagyobb közösségekben történő fertőzés megsokszorozódik, gátolja a termelőmunkát, romolhat a szolgáltatások színvonala. Becsléseik szerint járvány esetén egy időben a munkavállalók egynegyede, egyötöde hiányozhat a munkahelyéről. Egy 10-15 hétig tartó pandémia során 1,5-3,5 millióan betegszenek meg az összes lakosság körében. A halálesetek aránya várhatóan magasabb lesz, mint a szezonális influenzajárványoknál.

Közben elkezdődött a speciális, kifejezetten erre a vírustörzsre specializált vakcina gyártása is. Az ideális az lenne, ha a lakosság felét beoltanák, de ennél némileg kevesebbel is eredményes lehetne az időben megkezdett védekezés - mondta Oroszi Beatrix. Az oltási rend némileg eltér majd a szokásos, szezonális influenza elleni oltási tervtől. Először az egészségügyben dolgozók kapják meg a vakcinát, hogy szükség szerint helytállhassanak, őket követik a kulcsfontosságú, alapvető szolgáltatást nyújtók. Ezt követően kerül sor a lakosság további, foglalkozásuk vagy egészségi állapotuk miatt védendő csoportjaira. A kormánydöntéstől függően az oltóanyag egy része térítésmentes lesz, további hányadához térítés ellenében lehet hozzájutni. A vakcina beadását követően 10-14 nap szükséges a megfelelő védettséghez. Az új oltóanyag ára nagyjából megegyezik a szezonális vakcináéval, 1200 forint.

Oroszi Beatrix arról is tájékoztatott, ősztől tavaszig számítanak a hagyományosan szezonális és az új vírus együttes előfordulására. Ezért ajánlott mindkét influenza elleni oltást akár egyidejűleg is felvenni - tette hozzá.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?