24 °C Budapest

Jön a halálos járvány, őszre már nálunk lesz!

2009. július 20. 09:17

Biztosan nem kerülhető el az új A(H1N1) influenzavírus által okozott világjárvány, amely őszre érheti el hazánkat - mondta a Világgazdaságnak Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ epidemiológus szakorvosa. Ennek ellenére tíz vállalatból csupán kettőnek van válságterve a járvány ellen.

A DGS Global Research által megkérdezett 104 szervezet válasza azt mutatja, a külföldi tulajdonú cégek lényegesen felkészültebbek, közülük tízből hat készített már krízistervet. Pedig a szakorvos szerint ez létfontosságú lenne, hiszen a nagyobb közösségekben történő fertőzés megsokszorozódik, gátolja a termelőmunkát, romolhat a szolgáltatások színvonala. Becsléseik szerint járvány esetén egy időben a munkavállalók egynegyede, egyötöde hiányozhat a munkahelyéről. Egy 10-15 hétig tartó pandémia során 1,5-3,5 millióan betegszenek meg az összes lakosság körében. A halálesetek aránya várhatóan magasabb lesz, mint a szezonális influenzajárványoknál.

Közben elkezdődött a speciális, kifejezetten erre a vírustörzsre specializált vakcina gyártása is. Az ideális az lenne, ha a lakosság felét beoltanák, de ennél némileg kevesebbel is eredményes lehetne az időben megkezdett védekezés - mondta Oroszi Beatrix. Az oltási rend némileg eltér majd a szokásos, szezonális influenza elleni oltási tervtől. Először az egészségügyben dolgozók kapják meg a vakcinát, hogy szükség szerint helytállhassanak, őket követik a kulcsfontosságú, alapvető szolgáltatást nyújtók. Ezt követően kerül sor a lakosság további, foglalkozásuk vagy egészségi állapotuk miatt védendő csoportjaira. A kormánydöntéstől függően az oltóanyag egy része térítésmentes lesz, további hányadához térítés ellenében lehet hozzájutni. A vakcina beadását követően 10-14 nap szükséges a megfelelő védettséghez. Az új oltóanyag ára nagyjából megegyezik a szezonális vakcináéval, 1200 forint.

Oroszi Beatrix arról is tájékoztatott, ősztől tavaszig számítanak a hagyományosan szezonális és az új vírus együttes előfordulására. Ezért ajánlott mindkét influenza elleni oltást akár egyidejűleg is felvenni - tette hozzá.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem