4 °C Budapest

Megmenekülhet a Berwin ruhagyár

2009. március 12. 13:00

Kedvezően bírálták el a Berwin Ruhagyár Zrt. vásárosnaményi gyárának pályázatát,így 411 millió forintos keret nyílt meg a cég illetve az ott dolgozók munkahelyének megmentéséhez -értesült a szon.hu.

A forrás tehát rendelkezésre áll, most már a társaság menedzsmentjén múlik, hogyan hívja le a támogatást - mondta szerdán a sajtó képviselői előtt dr. Legény Zsolt országgyűlési képviselő.

A korábban nyíregyházi gyárát bezáró, angol érdekeltségű cég az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által kiírt pályázaton nyerte el a fenti összeget. A program a négy órás munkaidőt kiegészítő bér- és járuléktámogatás mellett a képzés támogatására teremt lehetőséget egy éves időtartamra, ezért további egy évre vállal kötelezettséget a Berwin. Ez azt jelenti, hogy két évig nem bocsátja el dolgozóit - 570 munkavállalót érint a döntés.

Az OFA komplex támogatási programjában jelenleg 6,85 milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre, amelyet kimondottan a válság miatt nehéz helyzetbe került munkáltatók használhatnak fel. Csaknem 1 milliárd 300 millió forint munkahelymegtartó támogatás odaítéléséről döntött a kuratórium, az eddigi legnagyobb támogatás Berwin Ruhagyár Zrt. vásárosnaményi gyára nyerte el, a program keretében további három szabolcsi vállalkozás részesült támogatásban: a Nafém Kft., a Beregsiba Bt., és a Horváth-Tüzép Építőipari és Kereskedelmi Kft.

Piaci remények

Valóban ez volt a legfontosabb eleme a válsághatást kivédő csomagnak, de még vannak nyitott kérdések, ilyen például a helyi adózás, a dolgozói transzfer és a kistérségi összefogás. Az sem mellékes, hogy a nyíregyházi önkormányzat EU-s pályázata lehetővé teszi-e a guszevi volt gyárépületek megvásárlását - utalt lapunknak a válságkezelés összetettségére Kaska Zoltán, Berwin Ruhagyár Zrt. termelési igazgatója.

Elmondta: a ruhagyár intenzív piackutatásba kezdett, s ígéretes tárgyalásokat kezdett német, olasz és francia partnerekkel. Él a remény újabb megrendelések elnyerésére, de ehhez a partnereknek tetsző árat kell megjelölni, az árkalkulációkhoz viszont tisztán kell látni, hogy milyen költségek mellett folytathatják a termelést. A pályázati forrást szeretnék hasznosítani a gyártási mechanizmusok fejlesztésére, és a dolgozók szakképzettségének növelésére.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?