21 °C Budapest

Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben

2009. március 11. 15:30

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával közel 550 millió forint értékben 29 projekt támogatásával megkezdődhetnek a magyar-ukrán határon átnyúló együttműködési fejlesztések. Az együttműködésről szóló szerződéseket egy konferencia keretében ma írták alá.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a támogatásközvetítő VÁTI Kht. által 2008-ban kiírt pályázati felhívás értelmében a projektek Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kárpátalja megyében valósulhatnak meg, és kizárólag a közcélt szolgáló, non-profit tevékenységre irányulhatnak. A projektgazdák helyi önkormányzatok, kistérségi társulások, oktatási intézmények és alapítványok, továbbá olyan országos szervezetek, amelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében képviselettel/fiókszervezettel rendelkeznek.

Az elnyert támogatás összege
projektenként változó, 3 millió és 27,5 millió forint között mozog.

A határon átnyúló fejlesztések keretében négy fejlesztési főirányvonal került meghatározásra, a fenntartható gazdasági fejlődés, a humán-erőforrás fejlesztés, azon belül az oktatási, kulturális és innovációs együttműködések, a környezet- és természetvédelem, valamint a helyi infrastruktúrafejlesztés.

A 29 projekt megvalósulásának hatására a magyar-ukrán határ mentén fejlődésnek indulhatnak a turisztikai és szabadidős tevékenységek, oktatási csereprogramok jönnek létre, környezetvédelmi és gazdaságfejlesztési projektek, új határmenti üzleti lehetőségek kerülnek feltárásra. Mindezek mellett közös kulturális és sport rendezvények valósulnak meg, létrejön az együttműködés a határtérség természeti erőforrásainak védelmére és a környezettudatosság növelésére, de nem beruházási jellegű fejlesztések is megvalósulnak, mint például közút- és hídfejlesztési tervek, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése.

Az EGT Finanszírozási Mechanizmus a 2004. május 1-jén hatályba lépett európai uniós szerződés alapján jött létre, amely szerint a nem EU-tag országok, Norvégia, Liechtenstein és Izland díjat fizet a belső piaci részvételért. A hozzájárulásból fejlesztési forrást képeztek, de Norvégia külön is létrehozta a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretét. Magyarország a két program által fejlesztéseihez 2005 és 2009 között összesen közel 3,5 milliárd forint támogatásban részesült.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem