13 °C Budapest

Csúnyán megfizet az európai Las Vegas a csillogásért

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 15:00

Ha valaki Észtországra gondol, bizonyosan nem az az első néhány szó, ami eszébe jut, hogy izgalom, szórakozás és szórakoztatás, ennek ellenére a valamivel több mint 1 millió lakossal büszkélkedhető ország elég komolyan beszállt a szerencsejáték-bizniszbe, amiért azonban keserű árat fizet.

A balti államban összesen 139 kaszinó működik, s az 1991-es függetlenedést követően Észtország az első, aki komolyabban belépett ebbe az iparágba. Nem is akármilyen sikerrel, ugyanis tavaly például a Bluff Europe, a kontinens póker-magazinja Tallinn-t jelölte meg a három legjobb pókerváros között.

Észtország egyértelműen a kelet-európai országok mintaképének számított, ez az állam vezette be először az egykulcsos adórendszert, melyet végül 8 másik ország követett. A szerencsejáték iparága exponenciális mértékű növekedést könyvelhetett el az elmúlt időszakok során, legalább 18 társaság vetette meg a lábát az országban, így lett Észtország Európa Las Vegasa.

A HSBC tulajdonban lévő Olympic Entertainment Group (OEG) becslések szerint 45 százalékos részesedéssel bír az észt piacon. A siker pedig az ország leggazdagabb emberévé tette az OEG tulajdonosát, Armin Karut. 2005-ben az OEG 16 kaszinóval rendelkezett Észtországban, ekkor a szomszédos Lettországban még több egység volt, szám szerint 38. Ennek ellenére bevétel szempontjából sokkal, 78 százalékkal jobban teljesítettek az észt kaszinók.

2007-re azonban már olyan nagy kereslet mutatkozott a szerencsejátékok iránt, hogy 35 új kaszinót kellett nyitniuk, s az egész OEG csoport bevételének több mint harmadát biztosította Észtország, annak ellenére, hogy a csoport már megvetette a lábát Fehéroroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szabályozás viszont nem bizonyult megfelelőnek, ugyanis a szovjet uralom alóli felszabadulás után a kaszinónyitási engedélyeket nyakra-főre osztogatták, s nem gondoltak bele mindennek következményeibe. Mindennek a felnőtt lakosság fizeti meg az árát. Egy 2004 és 2006 között, az észt kormány megbízásából lefolytatott felmérés adatai szerint az észt felnőttek 6 százaléka szerencsejáték-függő, míg 80 százalék már kipróbálta a szerencsejáték valamilyen formáját. A függők aránya az elmúlt két évben drasztikus mértékben, 30 százalékkal emelkedett.

A kormány pedig lépéskényszerbe került, jövő évben lép hatályba az a törvény, amely szabályozza a kaszinók számát.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04