16 °C Budapest

Van, ami még a hozamnál is fontosabb!

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 12:00

Még a nőkre is külön gondoltak... A felelős befektetésre rengeteg szinonima létezik, sok helyen említik etikus, társadalmilag felelős, fenntartható, öko vagy zöld befektetésként is, de előfordul az értékalapú és az öko-hatékony kifejezés is. A kifejezések mindegyike ugyanazt jelenti: vagyis olyan befektetési formát, ahol az egyéni értékeket és a társadalmi igényeket egyaránt figyelembe veszik a döntési folyamat során, vagyis mikor a hozamok mellett a társadalmi, környezeti hatást és etikai megfontolásokat is mérlegelik.

Ezeket összefoglalóan az angolban Socially Responsible Investmentsnek (SRI), vagyis társadalmilag felelős, etikus befektetésnek nevezik. Kérdés persze, hogy mitől lesz egy befektetés felelős, és mi alapján ítéli a befektetési alap etikusnak valamely vállalat tevékenységét?

A befektetési alapok többféleképpen állítják össze felelős befektetési portfoliójukat. Egyrészt léteznek negatív kritériumok, melyekkel kizárják a társadalmilag, környezetileg és etikailag elfogadhatatlan vállalatokat, vagy egész iparágakat. Természetesen a negatív szűrés is problémás lehet, ha például egy papírgyárról kell eldönteni, hogy társadalmilag felelős-e, azt is meg kell vizsgálni, hogy mire hasznosítják a papírt. Ha túlnyomórészt dohánygyártásban hasznosítják, máris más megítélés alá esik. Éppen ezért azt is meg szokták határozni, hogy az értékesítésből származó bevétel hány százaléka kapcsolódik "elitélendő" tevékenységhez, például dohányiparhoz, hadiiparhoz, szerencsejátékhoz, géntechnológiához, állatkísérletekhez, atomerőművekhez vagy akár gyermekmunkához.

A pozitív szűrés ezzel szemben egy összetett, elemző eljárás, ahol a vállalati teljesítmény egészét vizsgálják. Több elemző cég (például az európai Ethibel) létezik már, melyek saját kutatási és értékelési rendszerük alapján határozzák meg a vállalatok társadalmi felelősségvállalását. Általában elemzik a vállalat alkalmazottakkal való kapcsolatát, a környezeti hatását, a külső szociális politikáját és gazdasági politikáját.

Az első etikus befektetési alap, a Pax World Funds 1971-ben jött létre, mely elsősorban abból a mozgalomból született, melyet a vietnámi háborút ellenzők kezdeményeztek azon vállalatok ellen, akik a hadiipart támogatták. Azóta ezt a piacot is dinamikus fejlődés jellemzi, így az etikus, vagy felelős befektetési alapoknak is rengeteg típusa létezik. A már említett Pax World Funds például olyan befektetési alapot is jegyez már (Pax World Women's Equity Fund), amely csak olyan vállalatokba fektet, ahol a női egyenjogúságra nagy hangsúlyt fektetnek, erre külön belső szabályokat is megalkotnak, sőt a nők előrelépési lehetőségeit is támogatják, tréningek, belső képzések formájában. Ezen kívül nők által létrehozott cégekbe, és olyan kezdeményezésekbe is fektetnek, melyek a fejlődő országok női lakosságát támogatják. A lehetőségek láthatónak végtelenek...

1999 óta a fenntartható vállalatoknak már külön tőzsdeindexe is létezik, a Dow Jones Sustainability Index (DJSI), amely minden egyes iparág gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok alapján legjobbnak ítélt vállalatainak (10%) részvényeit tartalmazza. Az indexbe bármely iparág vállalata bekerülhet, a hangsúly azon van, hogy fenntartható tevékenységet folytasson. Ezt a portfólió-szűrést nevezik best-in-class megközelítésnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Léteznek azonban tematikus portfolió összeállítási módszerek is, vagyis amelyek egy-egy iparágban tevékenykedő vállalatok papírjait választják ki. Ilyenek például a különböző alternatív energiaforrásokba fektető, vagy az ivóvízellátás problémájával foglalkozó vállalatok papírjait választó alapok (lásd például a KBC Eco Fund Alternative Energy és Water alapok).

A magyarok nem elég etikusak?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 10:11
Miután Gáspár Győző 2022-ben hűségesküt tett a Fidesznek, 14 év idén ősztől, kihagyás után megint le...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem