8 °C Budapest

Egyértelmű: olajban a szerencse

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 05:55

A kezdetek kezdete Új sorozatunk előző részében éppen az egyesült államokbeli Wal-Mart bevásárlólánc sikereit próbáltuk papírra levetítve kedves olvasóink szeme elé szállítani. Most egy újabb, ám most egy európai multinacionális vállalat élet- és sikerútját kívánjuk lekövetni. Nézzük, mit is tud nekünk bemutatni a Royal Dutch Shell!

Az élvonalban

Kicsit felborítva az időrendet a jelennel kezdjük a történetet, ugyanis azt kívánjuk bemutatni, hogy a Magyarországon is jelen lévő, s ismert vállalat, a Shell ott van a világ élvonalában. A listaállítási-mániájáról híres Forbes magazin a világ 2000 vállalatát állította rangsorba, amelyen egy, a vállalatok értékesítési, nyereség-, mérlegadatai és piaci értéke alapján összeállított, kompozit pontszám alapján állították fel a sorrendet.

Ezen a listán a holland olajipari vállalat az előkelő, hatodik helyet érte el.


Akkor kezdhetjük is a történetet


Marcus Samuel Forrás:kipnotes.com
Most, hogy tisztáztuk, a Shell tényleg a világ élvonalában található, ideje valóban visszafordítanunk az idő kerekét. Időutazásunkban meg sem állunk egészen 1883-ig, ugyanis a boltvezető Marcus Samuel ekkor döntött úgy, hogy londoni üzletének bővítésébe fog - olvasható a Royal Dutch Shell honlapján.

Eredetileg antik tárgyak értékesítésével foglalkozott, azonban kibővített kínálatát keleti kagylóhéjakkal. A cél az volt, hogy meglovagolja azt a divathullámot, amely többek között a belső díszítéshez használta fel ezeket a héjakat. A megérzése pedig helytállónak bizonyult, ugyanis oly mértékű kereslet támadt a kagylóhéjak iránt, hogy a Távol-Keletről kellett behoznia a héjakat, így alapozta meg külkereskedelmi üzletét.

Az olaj piacán egészen 1886-ig nem történt változás, hiszen addig főként világításhoz, illetve kenőanyagként alkalmazták. Ebben az évben történt meg azonban az áttörés, amikor Karl Benz előrukkolt az első Mercedes-szel. Eddigre azonban már Marcus Samuel két fia vette át az üzletet.

A két fiú brit gépeket, textíliákat és eszközöket exportált Japánba és a Távol-Keletre. A hazafelé induló hajókat pedig nem hagyták üresen, rizst, selymet, porcelánt, illetve rézárut szállítottak a Közel-Keletre és Európába. Londonban cukorral és liszttel, gabonával pedig világszerte kereskedtek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az olaj egy Japán út során került az idősebbik fivér látókörébe. Az 1880-as években a Rothschild család már vasutak és alagutak segítségével áthidalni a problémát, amelyet az olaj hajón történő szállítása okozott. Az olajat ugyanis hordókban szállították, melyek kilukadhattak, ráadásul nagy helyet foglaltak a hajók rakterében.

Marcus és Sam így egy gőzhajó-flottát bízott meg arra, hogy elsőként használva a Szuezi-csatornát, szállítsanak olajat, emellett pedig a Távol-Keleten létesítettek nyersolajtárolókat, s szerződést kötöttek a Rothschild család érdekeltségében álló Bnito-val, az igényelt kerozinmennyiség hosszú távú biztosítása érdekében. A fivérek nem kis kockázatot vállaltak mindezzel, ugyanis amennyiben kitudódott volna, az egyeduralkodó Rockefeller-vállalat, a Standard Oil könnyedén elsöpörte volna őket a színről.

Az első hajó, a Murex azonban sikeresen áthajózott 1892-ben a szuezi csatornán. A tömeges szállításnak köszönhetően nagy mértékben csökkent az olaj árát. Öt évvel később a testvérek cége már a Shell Transport and Trading Company nevet viselte.

A siker útja

A Royal Dutch Shell

Mindeközben a Kelet-Indiák holland gyarmaton petróleumot gyártottak, illetve 1890-ben létrejött egy vállalat, amelynek a szumátrai olajmező kitermelése volt a célja, így jött létre a Royal Dutch Petroleum Company. J.B. August Kessler iránytása alatt vezetéket és finomítót építettek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem