Egyértelmű: olajban a szerencse

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 05:55

A kezdetek kezdete Új sorozatunk előző részében éppen az egyesült államokbeli Wal-Mart bevásárlólánc sikereit próbáltuk papírra levetítve kedves olvasóink szeme elé szállítani. Most egy újabb, ám most egy európai multinacionális vállalat élet- és sikerútját kívánjuk lekövetni. Nézzük, mit is tud nekünk bemutatni a Royal Dutch Shell!

Az élvonalban

Kicsit felborítva az időrendet a jelennel kezdjük a történetet, ugyanis azt kívánjuk bemutatni, hogy a Magyarországon is jelen lévő, s ismert vállalat, a Shell ott van a világ élvonalában. A listaállítási-mániájáról híres Forbes magazin a világ 2000 vállalatát állította rangsorba, amelyen egy, a vállalatok értékesítési, nyereség-, mérlegadatai és piaci értéke alapján összeállított, kompozit pontszám alapján állították fel a sorrendet.

Ezen a listán a holland olajipari vállalat az előkelő, hatodik helyet érte el.


Akkor kezdhetjük is a történetet


Marcus Samuel Forrás:kipnotes.com
Most, hogy tisztáztuk, a Shell tényleg a világ élvonalában található, ideje valóban visszafordítanunk az idő kerekét. Időutazásunkban meg sem állunk egészen 1883-ig, ugyanis a boltvezető Marcus Samuel ekkor döntött úgy, hogy londoni üzletének bővítésébe fog - olvasható a Royal Dutch Shell honlapján.

Eredetileg antik tárgyak értékesítésével foglalkozott, azonban kibővített kínálatát keleti kagylóhéjakkal. A cél az volt, hogy meglovagolja azt a divathullámot, amely többek között a belső díszítéshez használta fel ezeket a héjakat. A megérzése pedig helytállónak bizonyult, ugyanis oly mértékű kereslet támadt a kagylóhéjak iránt, hogy a Távol-Keletről kellett behoznia a héjakat, így alapozta meg külkereskedelmi üzletét.

Az olaj piacán egészen 1886-ig nem történt változás, hiszen addig főként világításhoz, illetve kenőanyagként alkalmazták. Ebben az évben történt meg azonban az áttörés, amikor Karl Benz előrukkolt az első Mercedes-szel. Eddigre azonban már Marcus Samuel két fia vette át az üzletet.

A két fiú brit gépeket, textíliákat és eszközöket exportált Japánba és a Távol-Keletre. A hazafelé induló hajókat pedig nem hagyták üresen, rizst, selymet, porcelánt, illetve rézárut szállítottak a Közel-Keletre és Európába. Londonban cukorral és liszttel, gabonával pedig világszerte kereskedtek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az olaj egy Japán út során került az idősebbik fivér látókörébe. Az 1880-as években a Rothschild család már vasutak és alagutak segítségével áthidalni a problémát, amelyet az olaj hajón történő szállítása okozott. Az olajat ugyanis hordókban szállították, melyek kilukadhattak, ráadásul nagy helyet foglaltak a hajók rakterében.

Marcus és Sam így egy gőzhajó-flottát bízott meg arra, hogy elsőként használva a Szuezi-csatornát, szállítsanak olajat, emellett pedig a Távol-Keleten létesítettek nyersolajtárolókat, s szerződést kötöttek a Rothschild család érdekeltségében álló Bnito-val, az igényelt kerozinmennyiség hosszú távú biztosítása érdekében. A fivérek nem kis kockázatot vállaltak mindezzel, ugyanis amennyiben kitudódott volna, az egyeduralkodó Rockefeller-vállalat, a Standard Oil könnyedén elsöpörte volna őket a színről.

Az első hajó, a Murex azonban sikeresen áthajózott 1892-ben a szuezi csatornán. A tömeges szállításnak köszönhetően nagy mértékben csökkent az olaj árát. Öt évvel később a testvérek cége már a Shell Transport and Trading Company nevet viselte.

A siker útja

A Royal Dutch Shell

Mindeközben a Kelet-Indiák holland gyarmaton petróleumot gyártottak, illetve 1890-ben létrejött egy vállalat, amelynek a szumátrai olajmező kitermelése volt a célja, így jött létre a Royal Dutch Petroleum Company. J.B. August Kessler iránytása alatt vezetéket és finomítót építettek.

EZT OLVASTAD MÁR?