8 °C Budapest

Hajléktalanból lett vállalkozó: jól járt

Pénzcentrum
2008. május 21. 14:00

Annyi bizonyos, nem mindennapi sikersztori Bob Williamsoné. A ma már sikeres vállalkozó ugyanis valaha hajléktalanként, heroin- és metamfetamin-függőként élte mindennapjait. Nézzük a BusinessWeek cikkének segítségével, hogyan sikerült 180 fokos fordulatot vennie!

Williamson 17 évesen hagyta el Mississippiben található otthonát, hogy körbejárja az Egyesült Államokat. Végül 1970-ben, 24 évesen Atlantában találta magát, otthontalanként és drogfüggőként. Mikor megkapta heti 15 dollárt (2300 forintot) fizető téglamosó állását, senki sem gondolta, hogy később 26 millió dollárt (4 milliárd forintot) érő szoftvervállalatot alapít.

Az álom megvalósulásához - hasonlóan a tegnap közzétett sikertörténethez - nem csupán szorgalomra, nehéz munkára van szükség, hanem bizony egy nagy adag szerencsére is. Ez utóbbi szerencsétlenség képében érkezett meg, ugyanis nem sokkal atlantai megérkezését követően megsérült egy autóbalesetben, melynek következtében hónapokat töltött kórházban.

Felépülése alatt vallásossá vált, és elhatározta, hogy egyenesbe hozza életét, ami persze egyáltalán nem volt olyan könnyen végrehajtható, hiszen nem volt megfelelő végzettsége, s büntetett előéletű is volt. Williamson saját bevallása szerint a változtatás volt az egyetlen esélye az életben maradásra.

Végül a Glidden nevű, festékekkel foglalkozó cégnél talált állást, legelső munkája az volt, hogy címkékkel kellett ellátnia a festékesdobozokat. Williamson azonban nem volt rest, rendbe tette a címkéző részleget, s segített a Gliddennek, hogy első számítógépes rendszerüket bevezethessék. Két év alatt összesen 8 alkalommal léptették elő a cégnél.

Williamson két másik festékgyártó cégnél is dolgozott, így gyarapítva folyamatosan a festékek területén megszerzett tudását, melyet később kamatoztatni is tudott. Saját pincéjében ugyanis egy új és az eddigieknél jobb formulát fejlesztett ki a festékszóró pisztolyokhoz. Egy kiállításra sikerült bejutnia, ahol több művész is rendelt Polytranspar nevű festékéből. Ekkor hagyta ott állását, s alapította meg saját cégét a Master Paint Systemset 1977-ben.

A cég tevékenységét több területre is kiterjesztette, művészeknek szóló újságot adott ki, "csináld magad" könyveket jelentetett meg, festéket gyártott, csomagküldőként is funkcionált. Ahogyan növekedett az üzlet, úgy lett egyre nagyobb igénye bizonyos szervezeti eszközök bevezetésére. Az 1980-as évek elején jutott oda, hogy felismerje számítógépes rendszerre van szüksége a raktárak, a leltár, illetve az ellátási lánc koordinálásához. Mivel abban az időben még nem lehetett ilyen területekre illeszkedő szoftvert vásárolni, alkalmazott néhány programozót, s megalkották saját alkalmazásukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1986-ra már 6000 különböző, festéssel, művészetekkel kapcsolatos termékeket árusított Williamson, s úgy döntött, tőzsdére viszi a céget. Az ekkor szükséges könyvvizsgálat és ellenőrzés során kiderült, az egyik könyvelő sikkasztott a cégtől. Mindenki azt tanácsolta, jelentsen csődöt és felejtse el a céget, Williamson azonban biztos volt abban, hogy talpra tudja állítani a céget. Arra kérte hitelezőit, hogy ne indítsanak felszámolási eljárást, s minden héten tudósította őket arról, mi történik a cég megmentése érdekében.

Miután sikerült kijönni a gödörből, Williamson eladta minden addigi vállalkozását, s 1992-ben megalapította a Horizon Software Internationalt. A céget még a Williamson és a programozók által készített irodai alkalmazás köré építették. Ekkor még nem volt a piacon hasonló jellegű termék, így nemsokára a szoftvert olyan intézményeknek árulta, mint a kórházak, katonai állomások, főiskolák, egyetemek. Később sikerült elnyernie egy szerződést, melynek értelmében Los Angeles összes középiskolájába ő szállította a rendszert.

Williamson most 61 éves, s az atlantai 4100 négyzetméteres főhadiszálláson tölti be a Horizon elnöki posztját. 2007-ben 26 millió dollárt tett ki a cég bevétele, a várakozások szerint idén ez a szám 32 millió dollár lesz. Persze a szerencse mellett Williamson elhatározása és szorgalma is kellett a sikerhez, saját bevallása szerint nem volt ritka, hogy 20 órát dolgozott egy nap, s ma is csupán 4-5 órát alszik egy nap.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm