13 °C Budapest

Sikersztori az orrunk előtt: mit csinált jól/rosszul a Microsoft?

Pénzcentrum
2008. június 26. 15:00

A Bill Gates nevével oly sokáig fémjelzett Microsoft 30 éve alatt már kapott hideget, meleget, tett jót, rosszat. A Fortune magazin összeállításának segítségével ezekből csemegézünk.

Slágergyár


Gates névjegykártyáka
Forrás: Fortune
A sikersztori 1975. április 4-én vette kezdetét, Gates ugyanis felfüggesztette harvardi tanulmányait, hogy egy új operációs rendszert fejlesszen ki a Micro Instrumentation and Telemetry Sytems legújabb mikroszámítógépéhez. Ehhez Albuquerquebe kellett költöznie, amit meg is tett, s középiskolai barátjával megalapították a Microsoftot.

A következő mérföldkő Gates számára 1981 nyara, ekkor vásárolja meg ugyanis a Microsoft a Seattle Computertől azt a forráskódot, amelyet MS-DOS-nak nevez el. A rendszer licencét megkapja az IBM, amelynek számítógépét csak úgy kapkodják az emberek.


Windows 3.0
Forrás: Fortune
1985 novemberében dobják piacra a legelső kiskereskedelmi Windowst. Öt évvel később adják ki a széles körben népszerűvé váló Windows 3.0 verziót. A siker leginkább annak köszönhető, hogy a Microsoft sikeresen megállapodott a PC-gyártókkal, hogy minden új számítógépen ez az operációs rendszer legyen rajta.

A Windows mellett a másik legnagyobb Microsoft-sikerré az 1990 januárjában debütáló Office válik. Az igény olyan nagy, hogy hamarosan a cég legkelendőbb szoftver-csomagjává válik.

Hasonló népszerűségnek örvendett az 1995 augusztusában életre kelő böngésző, az Internet Explorer is, melynek első verziója a Microsoft Plus! csomagban volt megtalálható, a Windows 95 operációs rendszer kiegészítőjeként. A követkőző két évben a Microsoft folyamatosan teszi közzé a javított változatokat, évente több mint 100 millió dollárt költve a fejlesztésekre.

A legújabb fejlesztések között nagyon bejött a Microsoft számára konzol, az Xbox 360 méltó versenytársává vált a Nintendo-nak és a PlayStation-nek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Baklövések: ilyen is akadt

A sok siker mellett bőven akadt baklövés is a 30 év során, az egyik ilyen az OS/2, egy DOS-alapú operációs rendszer, melyet eredetileg az IBM-mel közösen kezdtek fejleszteni 1987 decemberében. Közben azonban piacra kerül a sláger-Windows, s a Microsoft felbontja az egyezséget. Később az IBM tovább fejleszti a rendszert, azonban végül 2001-ben nem folytatja a fejlesztést.


Microsoft Bob
Forrás: Fortune
Nagy bukás volt a jó szándék vezérelte Microsoft Bob is, aki 1995 márciusában indult volna hódító útjára, amiből végül semmi sem lett. Bob lényege, hogy rajzfilm-figurákon keresztül próbálta volna megtanítani lépésről lépésre, hogyan is kell kezelni a számítógépet. Azonban a felhasználók szerint Bob túlságosan leereszkedő és aranyos volt, ráadásul 100 dolláros árát is túl soknak tartották.

Egy másik nagy bukás a közelmúltban következett be, 2006 novemberében mutatták be a Zune elnevezésű hordozható zenelejátszót, amely azonban nem tudta trónjáról letaszítani az iPod-ot. Az új fejlesztések közül a Windows Vistát is bukásnak ítélik meg, amely azonban nem igazolta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis teljesítménye lassú, ráadásul eleinte nehéz volt hozzá megfelelő programot találni.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04