16 °C Budapest

Lehet irigykedni: a világ legjobb sikersztorijai

Pénzcentrum
2008. július 15. 05:55

Új sorozatot indítunk útjára a Pénzcentrum.hu virtuális hasábjain. Elhozzuk a fényt és a csillogást, amely persze nem nélkülözi a sötétséget és a mélyrepülést sem, célunk, hogy megmutassuk, hogyan sikerült a nagy, irigyelt vállalatoknak, sikeres vállalkozóknak odáig eljutni, ahol épp most vannak. Az első részt a napokban megjelent, a világ legnagyobb vállalatait glédába állító vállalatainak listája ihlette, amelynek élére az amerikai Wal-Mart hipermarketlánc került. Annak próbálunk utánajárni, hogyan sikerült mindezt elérnie a Wal-Martnak? Mindeközben szívesen várjuk olvasóink javaslatait is a penzcentrum@penzcentrum.hu címen, mely vállalatokról olvasnának szívesen cikksorozatunk további részeiben!

Mire alapozzuk, hogy sikeres a Wal-Mart?

Élhetnénk a közhellyel, hogy a számuk magukért beszélnek, de azért nem árt, ha meg is mutatjuk őket. Éppen a Fortune lista közlésének napján látott napvilágot a Portfolio.hu elemzése is, amelyben arról értesülhetünk, hogy a várakozások feletti ütemben emelkedett a Wal-Mart árbevétele az idei év júniusában. A már legalább egy éve nyitva álló üzletekből származó bevételek 5,8 százalékkal emelkedtek, kiszűrve az üzemanyagár-változások hatását is.


A sikersztori elengedhetetlen kelléke: senki nem hitt benne

Nem egy olyan eset akad az életben, mikor a tanárok, szülők, főnökök stb. úgy tartják, az illető semmire sem fogja vinni az életben/karrierjében. E bevezetés után már nem nagy meglepetés, de a Wal-Mart szülőatyja, a képen látható Sam Waltonnal sem történt ez másként, legalábbis ez derül ki Evan Carmichael összeállításából.


Sam Walton
Forrás: businessweek.com
Még 1940-ben kezdte karrierjét értékesítési gyakornokként Iowa államban, Des Moines-ban egy J.C. Penney üzletben, ahol annak ellenére, hogy már akkor is a vásárlók kiszolgálása volt a legnagyobb célja, egyáltalán nem volt mintaalkalmazott. Mégpedig azért, mert annyit foglalkozott a vásárlókkal, hogy nem végezte el a szükséges papírmunkát, könyvelést. A főnöke egyszer meg is fenyegette, hogy kirúgja, sőt odáig ragadtatta magát, hogy kijelentette, nem sok jövő vár Waltonra a kiskereskedelemben. Végül nem került ez az üzletből, köszönhetően kiváló értékesítői vénájának, aminek persze a későbbiekben is nagy hasznát vette.

Karrierjében némi törést okozott, hogy 1942-ben besorozták, azonban a második világháborút követően leszerelt, megnősült és gyermeke született, s ekkor döntött úgy, saját vállalkozásba kezd. 27 éves korában az arkansasi Newportban nyitott 5 évre kötött franchise-szerződés alapján (ennek később lesz jelentősége) egy Ben Franklin vegyesboltot.

És beindult az üzlet...

Walton nem sajnálta az idejét és energiáját az üzlet felfejlesztésére, áraival a versenytársak alá ígért, így 1950-re a régió legjobban teljesítő Ben Franklin üzlete lett az övé. A franchise-tulajdonos, látván az elért sikereit, arra akarta rákényszeríteni Waltont, hogy adja el az üzletet a tulajdonos fiának, ezt természetesen visszautasította, így a tulajdonos nem hosszabbította meg vele a szerződést.

Walton nem keseredett el, még ugyanabban az évben Bentonville-ben megnyitotta új üzletét, a Walton's Five and Dime elnevezés alatt. Mivel biztosra akart menni, ezúttal 99 évre szóló szerződést kötött. Hamar sikerült felvirágoztatnia üzletét, így másutt is nézelődni kezdett, hogy terjeszkedésnek indulhasson vállalkozása. Hitelt vett fel, és első üzletének nyereségét is újabb üzlethelyiségek vásárlására fordította.

1960-ra 15 üzlete volt, azonban még nem térült meg oly mértékben a befektetett pénz, mint ahogyan azt Walton gondolta, így aztán amellett döntött, hogy árait lejjebb hajtja, s abban bízott, hogy ezt ellensúlyozza majd a vásárlók áradata. Ez persze akkor már nem számított újdonságnak, a problémát az jelentette, hogy a legtöbb diszkont-üzlete kis, vidéki városokban volt, s csupán speciális termékeket árult. Walton terve az volt, hogy teljesen új alapokra helyezi a tengerentúlon a kiskereskedelmet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

1962 - megnyílik az első Wal-Mart, a siker töretlen


Forrás: businessweek.com
A terv egészen pontosan arról szólt, hogy hatalmas üzletet nyit nagyvárosok környezetében, s alacsony árakon kínálja majd széles áruválasztékát. Először a Ben Franklin láncot környékezte meg az ötlettel, nekik azonban nem tetszett az alacsony árrés, így Waltonnak saját magának kellett beindítani új, s igencsak merész vállalkozását. Mindent, amit csak lehetett, elzálogosított, s így 1962-ben sikerült megnyitnia az első Wal-Mart üzletet a szomszédos Rogersben.

Az ötlet eleve sikerre volt ítélve, így Waltonnak 1969-re már 18 Wal-Mart üzlete volt Arkansas és Missouri államokban. 1970-ben úgy döntött, a könnyebb finanszírozás érdekében tőzsdére viszi a céget, ez 5 millió dollárt hozott a konyhára, s 61 százalékos részesedést Waltonnak. 1980-ra már 276 üzletet nyitott meg a Wal-Mart lánc. Sam Walton 1992-ben hunyt el.

Hol tart ma a Wal-Mart?

Mára a Wal-Mart üzletekben a www.walmartfacts.com adatai szerint világszerte több mint 2 millió alkalmazott dolgozik, ebből 1,4 millióan az Egyesült Államokban. Saját bevallásuk szerint lehetőség van a karrierépítésre is, ugyanis a menedzsment tagjainak 76 százaléka órabéres alkalmazottként kezdte.

Az Egyesült Államokban több mint 4100 egység várja a vásárlókat, s világszerte még 3100 üzletet tartanak számon Argentínában, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Costa Ricán, El Salvadorban, Guatemalában, Hondurasban, Japánban, Mexikóban, Nicaraguában, Puerto Ricóban és az Egyesült Királyságban.

Az üzletlánc olyannyira sikeres, hogy az amerikai kiskereskedelem fontos sarokkövét képezi, működésének gazdasági hatásait több tanulmány is megpróbálta számszerűsíteni. A cég megbízásából a Global Insight készített még 2005 során egy kalkulációt, amely szerint 2004-ben a Wal-Mart révén összesen 263 milliárd dollárnyi (38 ezer milliárd forintnyi) megtakarítás keletkezett, vagyis egy háztartásra vetítve 2329 dollárt (330 ezer forintot) spóroltak az amerikaiak.

Mindegyik, a Wal-Mart sikerével foglalkozó tanulmány kiemeli, hogy az élre való menetelés a következetes árpolitikának és egyben az innovatív hajlamnak köszönhető, hiszen például a Wal-Mart volt az első üzlet, amely bevezette a vonalkódos leolvasást, aminek köszönhetően sokkal könnyebben kezelhetővé vált a raktározás.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?