26 °C Budapest

Kínos meglepetés a reptéren - nincs többé utazási iroda

Pénzcentrum
2008. július 22. 05:40

A legújabb tendencia szerint nincs nyár anélkül, hogy csődbe ne menne egy-egy utazási iroda, vagy más botrány ne kerekedne az elméletileg nyugodt heteket kínáló ajánlatok között. Tavaly a Bella Tours, idén a Szikra, majd legújabban a Horvát Utazási Iroda állt be a sorba. Megnéztük, mit is kell tennie a hoppon maradt ügyfeleknek, az első rémület legyőzését követően.

Szoros engedélyek - hogyan lehetsz utazásközvetítő?

Az utazásszervezői, illetve közvetítői tevékenységet itthon egy kormányrendelet szabályozza. Az abban található rendelkezések szerint ilyen tevékenységet kizárólag az az utazási vállalkozó végezhet, aki a rendeletben előírt feltételeknek megfelel, s kérelme alapján a Magyar Kereskedelmi Hivatal (MKEH) által vezetett közhitelű nyilvántartásba bejegyezték.

Az ehhez szükséges formanyomtatvány elérhető az MKEH honlapján. Nyilvántartásba csak akkor lehet utazási vállalkozót felvenni, ha az már a cégjegyzékbe (illetve amennyiben szükséges, abban az esetben az egyéb bírósági, hatósági nyilvántartásba) be van jegyezve.

A vállalkozásban legalább egy, külön jogszabályban előírt utazásszervezői minősítő vizsgával, vagy szakképesítéssel és szakmai gyakorlattal rendelkező, a szakmai tevékenységért felelős személy megtalálható, aki kizárólag egyetlen ilyen vállalkozásnál láthat el tevékenységet. Fontos kitétel, hogy az utazási vállalkozásnak üzlethelyiséggel, internetes kapcsolattal és elektronikus címmel kell rendelkeznie.

Elutasítási esetek

Az MKEH hivatalból elutasítja a kérelmeket abban az esetben, ha annak valamilyen lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó köztartozása van. Kizáró ok az is, ha az utazásszervező, illetve közvetítő tevékenységet a Hivatal által történt hatósági nyilvántartásba vételt megelőzően megkezdte.

Kulcsszerepe - vagyoni biztosíték

Az utazási irodák szempontjából kulcsszereppel bír a megfelelő vagyoni biztosíték megléte. Ez a bizonyos vagyoni biztosíték többféle formát is ölthet, vagyis lehet bankgarancia, biztosítóval, vagy biztosítókkal között biztosítás, amely utaslétszámra is megköthető, vagy pedig az utazási vállalkozó által hitelintézetnél lekötött, meghatározott célokra elkülönített és zárolt letét.

A biztosíték minimális mértéke természetesen meghatározott, annak legalább el kell érnie a belföldről külföldre, illetve a külföldről külföldre történő utazást tartalmazó csomag értékesítéséből, a külföldi utazásszervező által összeállított külföldre történő utazást tartalmazó utazási csomag hazai értékesítéséből, valamint a külföldi szálláshely belföldi értékesítéséből származó tervezett nettó értékesítési árbevétel 12 százaléka, de minimum 5 millió forint.

Garantált szerződés:
Az a szerződés, amelynek alapján a lekötött szolgáltatások nem mondhatóak le, s ebből a vállalkozásnak időszakonként visszatérő, rendszeres fizetési kötelezettsége keletkezik.
Ez a limit megemelkedhet, amennyiben az utazási vállalkozó a csomag összeállításához nem menetrend szerinti repülőgépen férőhelyet vesz igénybe függetlenül az út kiindulási helyétől, vagy a garantált szerződésekből származó kötelezettségei az árbevétel 25 százalékát meghaladják, ekkor a tervezett nettó értékesítési árbevétel 20 százalékára, de legalább 20 millió forintra kell, emelkedjen. A letét mértéke belföldről belföldre történő utazási csomag értékesítéséből származó tervezett nettó értékesítési bevétel 3 százaléka, de legalább félmillió forint.

Ha megszűnik az iroda, a vagyoni biztosítékot még akkor is fent kell tartani egy bizonyos ideig, legkorábban a tevékenység megszűnésétől számított 6 hónap elteltével lehet ezt megtenni, s csak akkor, ha az utazási szerződésekből eredő kötelezettségeket teljesítette a vállalkozás.

Mire kell kötni a letétet?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az előbbiekben már említettük, a hitelintézetnél lekötött pénzt kizárólag az utazáskor szükséghelyzetbe került utasok érdekében teendő intézkedések (ilyen például a hazaszállítás), valamint a kényszerű tartózkodás költségeinek fedezésére, illetve az előleg, részvételi díj visszafizetésére lehet felhasználni.

Törölve a nyilvántartásból

Számtalan oka lehet annak, hogy egy utazási vállalkozást törölnek a nyilvántartásból. Többek között ez megtörténhet abban az esetben, ha megszegi az iroda a vagyoni biztosítékkal kapcsolatos kötelezettségeit, vagy a bíróság felszámolási eljárást rendelt el ellene.

Ha a törlés megtörtént, az azt jelenti a vállalkozó számára, hogy újabb utazásokat nem szervezhet és bonyolíthat le, miközben azonban köteles az úton lévő utasokat hazautaztatni, az elmaradt utazásokra pedig az előlegeket és részvételi díjakat a külön jogszabályban foglaltak szerint a teljes összegben visszafizetni.

Hasznos tanács, mielőtt bármit is befizetünk bárhová

A nyaralás leszervezése előtt jó, ha tudjuk, hogy az internet megfelelő informálódási lehetőséget biztosít számunkra. Nem kell mást tenni, mint ellátogatni az MKEH honlapjára, itt ugyanis megtalálható mind a hivatalból elutasított utazási vállalkozások listája, mind pedig a nyilvántartottaké.

A nyilvántartási listát figyelmesen végigböngészve megtalálhatjuk a saját utazási irodánkat, s informálódhatunk arról, hogy milyen típusú, s mekkora mértékű az adott vagyoni biztosítás. A napokban címlapra került utazási iroda, a Horvát Utazási Iroda például 12 százalékos külföldi vagyoni biztosítékkal rendelkezik az Allianznál megkötött biztosítás formájában, ez 68 400 ezer forint értékű. A belföldi utakra elkülönített vagyoni biztosíték nettó árbevételhez viszonyított aránya 3 százalék, 500 ezer forint. Igaz, mostanra kiderült, az MKEH törölte a nyilvántartásból az irodát.

Mit tehet az utas?

Ha utazás közben vagy előtt tehát kiderül, hogy csődbe ment, megszűnt az utazásunkat szervező iroda, akkor a fentiekben részletezettek szerint aggodalomra annyiban nincs ok, hogy a kint rekedt utasok hazaszállítását a vagyoni biztosítéknak fedeznie kell, sőt, ha szerencsénk van, az még elég is lesz arra, hogy az elbukott út árát visszafizessék számunkra.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?