16 °C Budapest

Bakik a nyaralás alatt - mit tehetsz ellene?

Pénzcentrum
2008. június 16. 05:55

Tagadhatatlanul beköszöntött a nyár, sokan már épp jól megérdemelt szabadságukat töltik a tengerparton, vagy másutt, ahol kikapcsolódni remélnek, míg mások a nyári vakációt tervezik. Teljesen mindegy, mikor és hova, utasbiztosítás nélkül ne moccanjunk, nézzük, mit is érdemes erről a termékről tudni!

Magyar eredet

Sokan nem is tudják, az utasbiztosítás kialakulása magyar eredetű. Egészen pontosan 1907. május 9-én alapította meg Cserkúti Engel Miksa a világon első, utazások biztosítására szakosodott biztosító társaságát, az Európai Útipodgyászbiztosító Rt.-t. Sikereire jellemző, hogy még ugyanezen évben leányvállalatot alapított Bécsben, Münchenben és Prágában, egy évtizeddel később pedig 17 leány működött Európa-szerte.

Az államosítások azonban erre a biztosításra is rányomták bélyegüket, az utasbiztosítások ma ismert formája csupán 1989-ben tért vissza a magyar piacra.
Kevesen választják, pedig nem kerül sokba

Annak ellenére kevesen kötnek utasbiztosítást nyaralásuk előtt, hogy a konstrukció nem tekinthető drágának. Ráadásul megkötni sem kerül túl nagy fáradtságba, sok helyen pedig bankkártya mellé kapjuk "ajándékba", igaz ez utóbbi konstrukciónak is megvan a maga hátránya, ugyanis kisebb fedezetet nyújt a különböző balesetekből fakadó károkra.

A hagyományos (nem bankkártyához kapcsolt) utasbiztosítási termékek általában egyszeri díjas konstrukciók, azonban a szolgáltatáscsomag igen széles palettát ölel fel, egyéni igényektől függően számos összeállítás közül válogathatunk.

A fizetendő díj, mint már oly sok biztosítási terméknél tapasztalhattuk, több tényező függvénye. Utasbiztosítások esetén egyrészt függ attól, hogy mit tartalmaz a csomag, milyen esetekre és mekkora összeghatárig teljesít a biztosító kifizetést. Emellett a díjszabás attól is függ, hová utazunk, s mennyi időre.

A csomagok elemei között megtalálható egészségügyi-, baleset-, poggyászbiztosítás, de bizonyos esetekben nagy hasznát vehetjük a jogvédelmi elemeknek. Egyes termékek emellett magukban foglalnak utazási segítségnyújtási biztosítást. Ez utóbbi például az idő előtti hazautazásra, vagy az elveszett, ellopott mobiltelefon, bankkártya pótlására nyújtanak fedezetet. Akad olyan biztosítás, amely felelősségbiztosítási elemet is tartalmaz.

Mindemellett a nagy baráti társasággal vakációzók nem árt, ha tudják, hogy az egyéni utasbiztosítások mellett köthető csoportos biztosítás is

Miért fontos utasbiztosítást kötni?

Az utasbiztosítás jelentősége még inkább szembetűnő, ha figyelembe vesszük a QBE Atlasz Biztosító nemrégiben kiadott jelentését, amelyből kiderül, hogy a tavalyi év során 20-25 százalékkal többen szenvedtek sérülést, vagy egyéb egészségkárosodást alkoholfogyasztás miatt, mint öt évvel ezelőtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mire kell figyelni?

Mint minden biztosítási konstrukciónál, úgy az utasbiztosítások esetében is kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk azzal, a szerződési feltételek milyen kizárásokat tartalmaznak, azaz mely esetben nem teljesíti kifizetést, nyújt szolgáltatást a biztosító.

A hazai termékek esetében például kizárják a veszélyes sportokkal járó kockázatokat. Ezek az autó- és motorsportversenyek (teszttúrák és raliversenyek is), a szikla- és hegymászás, a légi járművek vezetése, ejtőernyős ugrások végrehajtása, barlangászat, extrém sportok gyakorlása, valamint az ezekkel kapcsolatos edzéseken való részvétel is.

A adrenalin szerelmeseinek sem kell azonban csüggednie, hiszen ma már az extrém, vagy veszélyes sportok esetében is köthető biztosítás, amely vagy külön módozat, vagy az alap utasbiztosítás pótdíj fejében kiterjeszthető az ezen kategóriába tartozó bizonyos sportokra.

Hol és mennyiért?

Az utazás előtt állókban vélhetően felmerült a kérdés, hol lehet megkötni az ilyen biztosításokat. Erre több lehetőség is nyílik, besétálhatunk egy bankfiókba, de segítenek nekünk az utazási irodákban, a biztosítók ügyfélszolgálatain is. Emellett talán meglepő, de több pénzváltónál is lehet utasbiztosítást kötni, sőt ma már az internet segítségét is igénybe vehetik az utazni vágyók. A "nyélbe ütéshez" a legtöbb esetben elég egy útlevél (vagy egyéb, személyazonosságot igazoló okmány).

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Amikor egy utasbiztosítás megkötése mellett döntünk, nem annak díját kell figyelembe venni, hanem a célország költségszínvonalát. Gondoljuk csak végig, minél drágább az ország, annál magasabb fedezetre lesz szükség. Mindemellett természetesen az utazás körülményeit, s az alatt folytatott tevékenységeket is figyelembe kell venni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Bankmonitor  |  2023. március 24. 07:38
A gépek, haszongépjárművek beszerzésének igazán egyszerű finanszírozási módja a lízing. Ráadásul sok...
Holdblog  |  2023. március 24. 05:31
HOLD After Hours. Duplanyugdíjas elnökünkkel megbeszélünk mindent, ami Credit Suisse. Vagy Sharon St...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?