14 °C Budapest

Ennek a csomagnak örülni fogsz, ha pénzhez akarsz jutni!

Pénzcentrum
2008. február 5. 12:00

Megkezdődött a 2008. év februárja, s ezzel a pályázati kiírások száma is egyre gyarapodik. Jelen cikkünkben annak járunk utána, hogyan segíthetnek a bankok a vállalkozásoknak a pályázati pénzhez jutásban. Nézzük, milyen csomagokkal állnak a hitelintézetek a pályázni vágyók rendelkezésére!

Cikkünk elkészítésében a Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, az Erste Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, az UniCredit Bank, valamint a Volksbank volt segítségünkre.

Pályázati csomagban könnyebb az élet?

Az egyes hitelintézetek igyekeznek komplett szolgáltatásokkal, termékcsomaggal a pályázni kívánó vállalkozások rendelkezésére állni, megkönnyíteni a támogatás igénylés folyamatát, nézzük, mivel.

A Budapest Bank válaszában kiemelte, hogy a támogatások elnyerése előtt és után is a vállalkozások segítségére kívánnak lenni. A fiókokban elérhető személyes tanácsadók révén a vállalkozások megtalálhatják a számunkra lényeges alternatívát jelentő kiírásokat. Emellett a bank több fórumon is tájékoztatást nyújt a pályázati lehetőségekről, s igény szerint ingyenesen kiajánlják az ügyfeleknek a pályázatíró partnereket.

A nyertes pályázók számára a bank csomagszintű szolgáltatása keretében piaci kamatozású forint- és devizahitelekkel, valamint hosszú lejáratú kedvezményes beruházási hitelekkel, megelőlegezési hitelekkel és garanciákkal nyújt segítséget. A bank tervei szerint hamarosan a pályázati csomag része lesz egy támogatás-megelőlegező hitel is, amely a projekt megvalósítása és a kifizetés között jelentkező likviditási gondokat kívánja áthidalni.

A CIB Bank szintén teljes körű szolgáltatásokkal áll a pályázni kívánók rendelkezésére, nem csupán Magyarországon, hanem Brüsszelben is. A banki termékek (elő- és társfinanszírozás, bankgarancia) mellett itt is kínálnak tanácsadást, sőt, külön egységet hoztak létre EU-szolgáltatások néven, s pályázatíró cégeket is bevonnak a folyamatba.

A CIB pályázati csomagjában megtalálhatóak a támogatások felhasználását, a saját erőt biztosító közép- és hosszú lejáratú hitelek, a rövid távú előfinanszírozási hitelek, valamint a lehíváshoz szükséges egyéb banki szolgáltatások.

A Citibanknál még nem rendelkeznek pályázati csomag jellegű termékkel, de már dolgoznak a banknál ennek kialakításán. Emellett a pályázni kívánó vállalkozások felé minden, a pályázatokhoz szükséges banki hitel- és garanciatermékkel - garanciák, áthidaló kölcsönök, beruházási hitelek - rendelkezésre állnak.

Az Erste Banknál az EU Pályázati Csomagot kereshetik a pályázni vágyók. A csomag keretében többféle szolgáltatást is kínálnak, így például a pályázatok előminősítését az ügyfél mérleg- és projektadatai alapján. Emellett igénybe vehető a pályázati tanácsadás, illetve kedvezményes kondíciókkal a pályázatokhoz kapcsolódó banki termékek, így az előfinanszírozási hitel, a bankgarancia, a saját erőt biztosító beruházási hitel, illetve a kamattámogatott, refinanszírozott hitelprogramok.

A K&H Csoporton belül éppen január elsejével alakult meg az önálló Pályázati Igazgatóság, az általa nyújtott szolgáltatások szerves részét képezik a banki termékeknek. A tanácsadáson túl a K&H-nál új szolgáltatásként kínálják a Pályázati Minőségbiztosítás terméket, amely a kisebb, akár 10 millió forint alatti pályázatok sikeréhez kíván hozzájárulni. A szolgáltatás keretében a K&H vállalja a pályázó által elkészített pályázat formai és tartalmi követelményeinek való megfelelésért a felelősséget.

Az MKB Bank válaszában kiemelte, pályázati csomagjának tartalma az ügyfél igényei alapján változik. Hogy milyen elemekből lehet választani? A bank egyrészt kínál pályázati tanácsadást, a szükséges biztosítékok teljesítéséhez EU bankgaranciát, többféle devizanemben igényelhető EU beruházási hitelt, EU támogatás előfinanszírozó hitelt, melynek fedezete az elnyert támogatás, valamint EU faktoringot, amely abban segít, hogy a teljesítés után rövid időn belül pénzhez jusson a vállalkozás, ugyanis az elnyert támogatást előlegezik meg számla ellenében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP Bank és az OTP Hungaro-Projekt is teljes körű szolgáltatást - előkészítés finanszírozása, előfinanszírozás, bankgarancia, saját erőt kiegészítő hitelek, áfa-finanszírozás - kínál ügyfelei számára. 2004 óta működik egy, az egész országot lefedő, az ügyféligényeket is felmérő uniós referensi tanácsadó hálózat, amely segíti az ügyfeleket.

Az OTP Hungaro-Projekt tanácsadási szolgáltatásai között szerepel a pályázatírás, a projektmenedzsment-tevékenység, de a szerződéskötési- és módosítási folyamat segítését, a pénzügyi elszámolások előkészítését, az időközi és a zárójelentés összeállítását, a támogató szervezettel való kapcsolattartást, s szükség esetén a helyszíni ellenőrzés lebonyolítását is magában foglalja a csomag. A pályázatot saját maguknak elkészítő vállalkozások számára minőségbiztosítási szolgáltatást kínálnak, melynek keretében a beadásra kerülő pályázatok előzetes szakértői kontrolljára kerül sor.

A Raiffeisen Bank Zrt. az RC Consulting Gazdasági és Adótanácsadó Zrt.-vel közösen nyújt az ügyfelek részére komplett pályázat-előkészítési, pályázati, pályázatmenedzsmenti és előfinanszírozási szolgáltatást. Ennek keretében vállalnak üzleti terv- és tanulmány-készítést is, a bank pedig a pályázatok pénzügyi hátterének megteremtésében segít, például az önrész finanszírozását elősegítő beruházási hitellel, támogatás előfinanszírozással, s bankgaranciával.

Az UniCredit Bank szolgáltatáscsomagja három részből áll, a pályázatfigyelésből, a tanácsadásból, s a kiegészítő banki szolgáltatásokból. Ez utóbbi keretében számos termék elérhető, a hitelígérvénytől és a bankgaranciától a saját erő finanszírozásán át a támogatások előfinanszírozásáig.

A Volksbank ugyan még nem rendelkezik pályázati csomag jellegű termékkel, azonban az idén tervezik az uniós és hazai pályázatok előfinanszírozására szolgáló hiteltermékek bevezetését. Jelenleg is igényelhető a banknál bankgarancia, Széchenyi kártya, az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében elérhető kedvezményes hitel is.

Mit kell tenned, hogy csomagod legyen?

A bankok válaszából kiderül, hogy általában a pályázati kiírások feltételeinek kell megfelelniük, hitelfelvétel esetén ezeket kombinálják az adott hitelintézet hitelezési gyakorlatában előírt feltételekkel.

Elmondható tehát, hogy az egyes pályázati csomagok teljes körűen le kívánják fedni az uniós támogatást elnyerők igényeit, így a tanácsadás és pályázatírás mellett banki termékeket is kínálnak, amelyek a saját erő megteremtését, illetve a pályázati pénzek előfinanszírozását teszik lehetővé.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm